Як розвивається свербіж
Як вважають деякі вчені, чутливість до комариних укусів в людини виникає після того як вона була укушена вперше. Через таку сенсибілізацію, надалі, кожного разу при укусі, організм виділяє спеціальні імуноглобуліни, які призводять до руйнування опасистих клітин імунної системи. Вони, з одного боку, допомагають загоєнню ран і захисту від патогенів, але з іншого – вивільняють гістамін. Виділення цієї речовини і викликає свербіж.
Втім, сьогодні є нові дослідження, які дають підстави припустити, що насправді увесь механізм реакції на комарині укуси може бути дещо складнішим і не залежить від опасистих клітин та гістаміну або ж залежить не тільки від них. Припускається, що виділяються інші речовини, крім гістамінів, які потім змушують периферичні нейрони сигналізувати центральній нервовій системі. Вона інтерпретує ці сигнали і надсилає інформацію до мозку так, що мозок дає вам знати: місце укусу комара свербить.
До речі, кусаються лише самки комарів. Справа в тому, що кров містить поживні речовини, які необхідні їм, щоб відкладати яйця. Самцям цього ж робити не потрібно, тому вони не кусають ні людей, ні тварин. Натомість, вони харчуються соками рослин.
Як проявляється свербіж на місці укусу
Деякі люди мають лише легку реакцію на укус або укуси комарів. Інші люди реагують сильніше. Відтак, на місці проколу може виникнути велика площа набряку, болючості та почервоніння.
До ознак реакції на укус комарів відносяться:
- Набряклий червоний горбик через кілька хвилин після укусу
- Жорстка, свербляча, червонувато-коричнева шишка або кілька шишок, що з’являються приблизно через день після укусу або укусів
- Темні плями, схожі на синці.
Проте в дітей та дорослих, яких комарі кусали раніше, а також у людей з ослабленою імунною системою реакція може бути важчою. Також важче переноситься укус комара на внутрішній стороні передпліччя.
В цих випадках у людини може спостерігатися:
- значна набрякла площа на місці укусу
- підвищена температура тіла
- кропив'янка
- набряклі лімфатичні вузли.
Анафілаксія при укусі комара
Деякі люди мають дуже виражену алергічну реакцію на укуси комарів. У них укус може викликати анафілактичний шок. Його симптомами є:
- проблеми з диханням
- набряк обличчя
- кропив’янка.
Якщо у людини розвивається анафілактичний шок, їй потрібна екстрена медична допомога, зазвичай це ін’єкція адреналіну, наприклад з допомогою автоінжектора EpiPen.
Догляд за місцем укусу
Загалом, почервоніння та припухлість на місці укусу комара можуть тривати від кількох годин до кількох днів. Кожна людина реагує на комарині укуси по-своєму. Головне, не розчухувати та не дряпати місце укусу, адже це може призвести до тривалішого загоєння рани та навіть до її інфікування.
Іноді укуси комарів залишають невеликі темні сліди ще довго після того, як свербіж і сам укус зникають. Як правило, вони виникають у людей з чутливою шкірою. Втім, ці сліди повинні пройти. Щоб уникнути гіперпігментації на місці укусу комара, можна застосувати креми з вітамінами С, Е або ніацинамідом.
Профілактика
Найкращий спосіб профілактики укусів комарів – це їх уникнення. Тож, потрібно знати, чого саме потрібно уникати, а що, навпаки, може відлякати цих комах.
Отже, обробіть одяг спеціальними розчинами чи спреями від комарів, носіть сорочки з довгими рукавами та довгі штани.
Старайтеся вчасно приймати душ чи користуватися антиперспірантом. Піт та запах тіла приваблюють комарів.
Також визначено, що вживання алкоголю пов'язане з більшою ймовірністю укусу.
Якщо живете в приватному будинку – аби зменшити кількість комарів, – позбудьтеся стоячої води, відкрийте стічні труби, спорожнюйте дитячі басейни не рідше одного разу на тиждень, міняйте воду в купальнях для птахів щонайменше раз на тиждень, позбавтеся старих шин та регулярно спорожнюйте горщики для квітів або зберігайте їх догори дном…
Подорожуючи до інших країн, потрібно пам'ятати, що комарі можуть переносити такі хвороби як лихоманку Західного Нілу, лихоманку Денге, паразитичних червів філярій, малярію, тощо.
Нещодавній звіт Центру з контролю та профілактики захворювань в США показав, що кількість захворювань, які передаються комарами та іншими членистоногими, включаючи клопів, збільшилась в понад три рази в період з 2004 року.
Джерела інформації:
1.https://www.cdc.gov/mosquitoes/mosquito-bites/symptoms.html
2.https://www.healthline.com/health/kinds-of-natural-mosquito-repellant#outlook
3.https://www.medicalnewstoday.com/articles/320979
4.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mosquito-bites/symptoms-causes/syc-20375310
5.https://www.everydayhealth.com/bug-bites/mosquito-bites-itch-relief/
6.https://www.terminix.com/pest-control/mosquitoes/bites/why-do-bites-itch/
7.https://www.insider.com/why-do-mosquito-bites-itch?amp
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.