Карта поширення видів дерев та рослин

Алергени з пилку злакових групуються за структурою та функцією білка. Найбільш відомі трав’яні алергени належать до груп Lol (пажитниця), Poa ( тонконіг) та Phl (тимофіївка).

Чи не найважливішим злаковим алергеном на території України вважається тимофіївка. За даними молекулярного тестування, чутливість до неї одної мають приблизно 40% українських пацієнтів з сезонною алергією. Це практично дорівнює загальній чутливості до злакових.

В інших країнах тимофіївка теж має значний алергенний вплив. У Швеції на неї реагують близько 35% пацієнтів з сезонною алергією, у Туреччині – від 4 до 19% хворих з астмою, у Японії –  більше 22% учасників дослідження з респіраторною алергією.

Більше 70% пацієнтів, які страждають на алергію до пилку тимофіївки, виявляють IgE-реактивність до алергенів Phl p 4 та Phl p 13.

Домінуючим вважається також алерген Phl p 5. Крім того, пилок тимофіївки містить також основний алерген групи, Phl p 1. Є тут і алерген Phl p 6, кальційв'яжучий білок Phl p7,  Phl p 12 профілін, Phl p 11 та інші алергени.

Тимофіївка може спричиняти перехресні реакції з іншими злаковими, зокрема з пажитницею, канарською та луговою травою, кострицею, диким житом, тощо.

Амінокислотні послідовності між алергеном тимофіївки Pha a 1 та Lol p 1 пажитниці схожі на 88,8%.

Крім того, Phl p 1 також взаємодіє з більшістю алергенів кукурудзи.

Інший основний алерген тимофіївки –  стійкий Phl p 4 –  схожий з основним алергеном амброзії Amb a 1.

Також тимофіївка містить алергени, відповідальні за синдром оральної алергії (СОА).

Втім, якщо скосити тимофіївку, поки вона ще не зацвіла, її алергенний вплив можна зменшити. Як правило, вона цвіте в другій половині червня.

Перед тимофіївкою зацвітає тонконіг. Сезон його цвітіння довший і може тривати аж до вересня.

Ця рослина – важлива причина сезонного риніту у Польщі (на другому місці після костриці очеретяної (Festuca elatior)), Хорватії (80,4% досліджуваних з алергією на пилок трав), Нідерландах та Норвегії.

В тонконогові виявлені наступні алергени:

Poa p 1, алерген групи експансинів;

Poa p 2,

Poa p 4,

Poa p 5, рибонуклеаза,

Poa p 6;

Poa p 7, білок, що зв'язує кальцій, полкальцин;

Poa p 9;

Poa p 10, цитохром С;

Poa p 12, профілін;

Poa p 13, полігалактуроназа.

Амінокислотні послідовності, наприклад, білку Poa p 9 на 81,1% схожі з алергеном тимофіївки Phl p 5a.

Крім того, автори деяких досліджень припускають, що не тільки білки, а й вуглеводні структури, можуть бути причиною імунологічної перехресної реакції між різними рослинними алергенами. Так, N-глікани виділені з тонконогу, культивованого жита, пажитниці, короткої та гігантської амброзії, берези, граба, кінського каштана та оливи мали однакові властивості.

З травня по липень цвіте  інший алерген – пажитниця (Lolium perenne), пилок якої – одна з головних причин алергії I типу у всьому світі. Основні алергени – Lol p 1 та Lop p 2, другорядні – Lol p 3, Lol p 4, Lol p 5, Lol p 9, Lol p 10, цитохром С (має дуже низьку алергенність), інгібітор трипсину сої Lol p 11.

Ці білки подібні алергенам уже згаданих тонконогу, пажитниці, а також грястиці, оксамитової трави, трави дикого жита та інших. Відтак, між ними може виникати широка перехресна реактивність.

Ще одна часта причина полінозу – грястиця, півні або житня трава (Dactylis spp.). Квітне вона у червні-серпні. Іноді сезон її цвітіння може тривати до вересня. Реакцію може викликати також контакт з листям та стеблами рослини.

Основним алергеном грястиці є Dac g 4 та Dac g 3, білок, на який реагує більше 60% чутливих людей. Крім того, в рослині присутні алергенні білки Dac g 1, Dac g 2 та Dac g 5.

Грястиця може перехресно реагувати з пилком дині та англійського подорожника, а також з іншими представниками сімейства.

Втім, бувають виключення. Наприклад, хоч білок Dac g 3 грястиці та Lol p 3 пажитниці схожі на 65%, як показав комп'ютерний аналіз, вони мають різну прогностичну вторинну структуру та різну потенційну алергенність.

Пилок грястиці – поширений алерген в Іспанії, Польщі, Греції, Туреччині, Японії та Тайланді.

А от від пилку наступного злакового – костриці – найбільше потерпають в країнах Балканського півострова (Сербія, Хорватія, Словенія,  Боснія, Македонія, Чорногорія, Албанія), а також в Польщі та Норвегії.

Цвіте вона з травня по липень, принаймні у Північній півкулі.

Серед алергенів костриці виділяють:

Fes p 1, експансин,

Fes p 4,

Fes p 5, рибонуклеаза,

Fes p 13, полігалактуроназа.

Симптоми та лікування

Сенсибілізація до багатьох злакових може спричинити схильність до такого явища як синдром оральної алергії (ОАС) та синдрому «пилок-плоди». Він, зокрема, проявляється алергією до помідорів, картоплі та персиків.

Тому людям, які реагують на злаки, рекомендується, особливо в період їх пилкування, дотримуватися гіпоалергенної дієти, виключивши з меню також наступні продукти:

  • мед;
  • алкогольні напої, включаючи пиво;
  • квас;
  • цитрусові,
  • полуницю,
  • суницю;
  • бобові;
  • Кукурудзу.

При СОА основними симптомами будуть:

  • відчуття першіння в роті чи горлі,
  • набряк губ,
  • язика,
  • поява висипу, тощо.

У важчих випадках можливі розлади травлення.

Крім того, в людей, чутливих до пилку, іноді може проявлятися не просто СОА, а більш важка реакція у вигляді харчової алергії на окультурені злакові. В цьому випадку доведеться відмовитися і від круп'яних каш та хлібобулочних виробів.

Традиційними ж симптомами полінозу будуть:

  • чхання,
  • нежить,
  • кон'юктивіт,
  • кашель,
  • астма.

Для визначення, який саме алерген є причиною подібних реакцій, потрібно звернутися до алерголога, який проведе необхідне тестування та підбере коректне лікування. В легких випадках, як правило, достатньо симптоматичної терапії з допомогою антигістамінних препаратів та місцевих спреїв. При важкому перебігу алергії може бути рекомендоване проходження курсу алерген-специфічної імунотерапії.

 

Джерела інформації:

  1. https://allergy.org.ua/zlaky-sezonnyi-alerhen-nomer-odyn-v-ukraini-ta-u-vsomu-sviti/
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/all.13210
  3. https://www.researchgate.net/publication/51161739_Cereal_pollen_sensitisation_in_pollen_allergic_patients_To_treat_or_not_to_treat
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10224462
  5. http://www.pollenlibrary.com/Genus/Phleum/
  6. http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Grass-Pollens/Allergens/Timothy-grass/
  7. http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Grass-Pollens/Allergens/Meadow-grass-Kentucky-blue-/
  8. http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Grass-Pollens/Allergens/Cocksfoot-/
  9. http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Grass-Pollens/Allergens/Rye-grass-/
  10. http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Grass-Pollens/Allergens/Meadow-fescue-/

 

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!