- Причини алергії
- Симптоми
Не варто їсти яловичину в перші дні при загостренні шлункових хвороб, індивідуальній харчовій непереносимості.
Інколи, хоча і зрідка, вживання яловичини може викликати алергічні реакції. Загалом вважається, що алергію на яловичину має 0,3% населення Землі.
Але є групи людей, для яких ризик виникнення неприємних реакцій на яловичину є вищим. Переважно це ті, хто має супутні захворювання на зразок атопічного дерматиту і, особливо, алергії на коров'яче молоко.
Так, серед дітей з атопічним дерматитом, поширеність алергії на яловичину становить від 3% до 6,5%, а серед дітей з алергією на коров'яче молоко може сягати 20%. За іншими даними, у 8 з 11 людей з алергією на яловичину спостерігається алергія на коров'яче молоко.
Втім, загальна картина може відрізнятися в залежності від країни. Наприклад, в дослідженнях, які проводилися у 90-х роках минулого століття, повідомлялось, що в Австралії серед 96 дітей з алергією на молоко 15 % мали чутливість до яловичини. Поширеність алергії на яловичину в Тулузі (Франція) оцінювалась у 1,5%, в Італії (Мілан) серед дітей з атопічним дерматитом до яловичини були чутливі від 6,5% до 11 % дітей. В Кейптауні (Південна Африка) їх кількість складала 3,1 %.
В Швейцарії на яловичину припадало 2,9 % харчових реакцій, а в Лондоні – 2 %.
Реакцію здатна запустити навіть невелика кількість яловичини. За результатами досліджень, 36% чутливих до цього продукту людей реагують навіть на 10-16 грам вареної яловичини.
Втім, алергія на яловичину, подібно алергії до молока, часто минає з віком. Так, за клінічними даними, в Італії 89% дітей позбуваються такої проблеми у віці трьох років. А 36% старших дітей з США віком від 16 місяців до 14 років позбулися такої алергії протягом двох років з моменту постановки діагнозу.
Причини алергії на яловичину
Алергенними в яловичині були визначені такі білки як альбумін бичачої сироватки і гамма-глобуліни (головним чином імуноглобулін G / бичачий IgG), а також актин м’язових білків і, рідше, ‒ міоглобін та тропоміозин. Серед них основними вважаються альбумін бичачої сироватки (67 кДа, Bos d 6) та бичачий IgG (160 кДа, Bos d 7). Обидва алергени причетні до перехресної реакції на інші продукти великої рогатої худоби, такі як молоко та інше м'ясо ссавців. Тому включення альтернативного м’яса в раціон пацієнтів з алергією на яловичину необхідно ретельно оцінювати індивідуально. Можуть виникати перехресні реакції з бараниною і свининою. Зафіксовані навіть рідкісні реакції з рибним желатином.
Промислові способи обробки м'яса, на зразок нагрівання, ліофілізації, гомогенізації, здатні знизити алергенність яловичини, але навіть після цього реакції все ж можуть розвиватися у чутливих людей.
Втім, часом причину алергії варто шукати не у білках. Наприклад, алергія на харчові барвники також може пояснити реакцію на яловичину. Деякі люди проявляють реакції на кармін, основний барвник, який міститься в червоному м’ясі.
Іншою причиною може бути алергія типу Альфа-гал. Це рідкісний тип алергії на червоне м'ясо, пов'язаний з вуглеводом, який знаходиться в клітинах мембран ссавців. Цікаво, що чутливість до вуглеводу альфа-гал проявляється лише після укусу кліща певного типу - іксодового. В Штатах, наприклад, він має назву Lone Star, але його родичі – то звичайні Європейські кліщі, які є повсюдними і в Україні.
Симптоми алергії на яловичину
Алергія альфа-гал небезпечна тим, що її симптоми часто проявляються з затримкою: через 3-8 годин після вживання м’яса, та часто можуть призводити до анафілаксії.
Це небезпечна реакція може загрожувати життю, якщо негайно не зробити ін'єкцію епінефрину.
До анафілаксії може призвести і алергенний білок, але в цьому випадку симптоми швидше за все розвинуться раніше.
Втім, яловичина може спровокувати ще один тип анафілаксії з запізнілою реакцією – анафілаксію, спричинену фізичним навантаженням. Вона розвивається, якщо після споживання м'яса людина вирішила зайнятися, наприклад, спортом. Тоді каталізатором системної реакції з боку одночасно різних органів стає саме фізична активність.
Основні симптоми анафілаксії:
- Утруднене дихання
- Запаморочення
- Непритомність
- Швидке серцебиття
- Падіння кров'яного тиску
- Кропив’янка
- Набряк
- Біль у животі та блювота
Дані про поширеність анафілаксії від вживання яловичини досить різні. Одні дослідження повідомляють про 1-2% харчових анафілактичних реакцій, інші дані вказують на 9% анафілактичних подій, які були індуковані яловичиною.
Та в більшості хворих реакція на яловичину все ж є відносно легкою. Наприклад, за деякими даними частота розвитку астми оцінюється в 7,7 %, алергічний риніт та астма виникає у 23 % випадків, набряк губ та кашель – у 7,7 %, кропив’янка у 46 %, алергічний риніт у поєднанні з кропив’янкою – у 15 % пацієнтів. Тобто, найчастішими є шкірні прояви хвороби.
Крім того, у людини може виникати чи посилюватися дерматит, розвиватися свербіж вух, носа, губ, обличчя та рук.
З боку шлунку можуть спостерігатися діарея, біль, нудота, блювота, тощо
Якщо ви підозрюєте, що у вас є алергія на м’ясо, саме час звернутися до лікаря-алерголога. Фахівець може порекомендувати пройти відповідне тестування. Наприклад, зробити шкірні тести. Вони дають результати приблизно за 15 хвилин. Для цього шкіру на передпліччі або спині колють стерильним ланцетом, який містить невелику кількість харчового алергену. Тести вважаються позитивними, якщо на місці уколу розвивається почервоніння (що нагадує шишку від укусу комара).
Або ж можна здати аналізи крові. Вони вимірюють кількість антитіл IgE до конкретної їжі, яка тестується. Зазвичай, результати доступні через три дні. У деяких випадках алерголог може захотіти провести провокаційний тест певною їжею, що є золотим стандартом діагностики харчової алергії.
Після того, як діагностується алергія на яловичину, єдине лікування зводитиметься до уникнення алергена.
Джерела інформації:
- https://w2w.com.ua/ialovichina-korist-i-shkoda-kaloriinist-sklad-iak-pravilno-prigotyvati/
- http://www.food-allergens.de/symposium-3-4/beef/beef-allergens.htm
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Animal-Origin/Meat/Beef/
- https://www.nyallergy.com/beef-allergy
- https://www.researchgate.net/publication/12448751_Beef_allergy_in_children
- https://www.yorktest.com/can-you-have-a-beef-intolerance/
- https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/meat-allergy
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.