Питання поширеності алергії у світі
З кожним роком від того чи іншого виду алергії потерпає все більше людей.
Наприклад, систематичний огляд Європейської академії алергії та клінічної імунології показав, що поширеність харчової алергії в Європі коливається від 0,1 до 6,0%. При цьому, як зазначається в звіті Європейського Інституту медицини, поширеність харчової алергії серед дітей значно більша і коливається від 1,1 до 10,4%.
Алергія виникає через порушення нормальних механізмів «толерантності» до тих чи інших, здавалось би нешкідливих подразників. В результаті імунна система починає надміру реагувати на певну їжу, пилок, чи інші речі.
У дітей алергія часто, якщо не рахувати спадкових факторів, виникає через незрілість імунної системи. З часом, можливо, через взаємодію між кишковою флорою та слизовою оболонкою, імунна відповідь нормалізується і алергія може минати.
У дорослих все дещо інакше і реакція може виникати навіть на ті речі, які нормально переносилися роками.
Є багато теорій, які пояснюють зростання поширеності алергії в світі. Так само, як є і фактори, які можуть допомогти зміцнити імунну систему.
Раціональне харчування та здоровий спосіб життя можуть запобігти чи полегшити прояви алергічних реакцій.
Харчування
Одну з ключових ролей у розвитку, підтримці та оптимальному функціонуванні імунних клітин відіграє харчування.
Дієта з високим вмістом поживних речовин створює в організмі середовище, яке сприяє належній імунній функції та регуляції запальної реакції. Це може допомогти притупити симптоми алергії природним шляхом.
Але наразі незрозуміло, що означає «здорова дієта» як така з точки зору профілактики та лікування алергії, і чи здорова дієта, як ми її знаємо (20% білків, 50% вуглеводів, 30% жирів у денному меню) має якесь значення для профілактики алергії.
Тому нині як показник здорового харчування оцінюється або індекс здорового харчування, або дотримання середземноморської дієти.
При цьому, за результатами досліджень, більш корисною виглядає саме середземноморська дієта. Є дані, що дотримання такого раціону призводить до зменшення симптомів астми та хрипів.
Не забувайте також їсти багато фруктів і овочів. Вони є хорошим джерелом антиоксидантів, таких як бета-каротин і вітаміни С та Е. Ці вітаміни можуть допомогти зменшити набряк легень і подразнення (запалення), спричинені хімічними речовинами.
Крім того, вітамін С впливає на вивільнення гістаміну – речовини, яка призводить до появи симптомів алергії. Саме тому для зменшення симптомів алергії ми приймаємо антигістамінні препарати.
Природними блокаторами гістаміну також є куркума та кверцетин. Останній міститься в яблуках, ягодах та перці.
Полегшити симптоми алергії, зокрема, зменшити закладеність носа, може і зелений чай, завдяки сполуці, яка називається EGCG.
А от ананас містить іншу важливу речовину – фермент бромелайн. Деякі дослідження показали, що він теж може полегшити закладеність у носових пазухах.
Не оминайте увагою і горіхи. Звісно, якщо не маєте алергії на них. Горіхи багаті на магній. Доведено, що, наприклад, люди з астмою часто мають низький рівень магнію, а його внутрішньовенне введення може допомогти при серйозних нападах астми.
Вживайте менше солі, адже її надмірне споживання, яке спостерігається в західних дієтах, може призвести до загострення симптомів астми.
Крім того, на відміну від середземноморської дієти, західний тип харчування з високим вмістом білків, насичених жирів та низьким вмістом складних вуглеводів, може негативно вплинути на різноманітність мікробіома кишечника. Це, як показали досліди на мишах, також негативно позначається на функції кишкового бар’єру.
Саме бар’єрна функція кишечника може бути постійно порушеною при харчовій алергії, не опосередкованій IgE (тоді вона, наприклад, опосередкована антитілами IgG), і тимчасово порушеною під час впливу алергенів при харчовій алергії, опосередкованій IgE.
Але не всі жири однакові. Наприклад, незамінні жирні кислоти (EFAs) є важливими імунними регуляторами.
Споживання поліненасичених жирних кислот теоретично може зменшити розвиток імунологічних станів людини, включаючи алергію.
Вітаміни та мікроелементи
Вітаміни та мікроелементи також важливі для здоров'я імунної системи.
Так, вітамін D корисний не лише для здоров'я кісток, а й при інших проблемах, в тому числі, алергії.
Дослідження вказують на те, що люди з меншим рівнем вітаміну D можуть мати важчі симптоми алергії.
Активна форма вітаміну, тобто 1,25(OH)2D (кальцитріол), впливає на епітеліальні клітини, Т-клітини, В-клітини, макрофаги та дендритні клітини. Вітамін D стимулює вроджені імунні реакції шляхом посилення хемотаксичних і фагоцитарних реакцій макрофагів, а також вироблення антимікробних білків, таких як кателіцидин.
Крім сонячного проміння, хорошими джерелами цього вітаміну є молоко, яйця та жирна риба.
Також вважається, що вітамін D, а також незамінні жирні кислоти (наприклад, омега-3, хорошим джерелом яких є жирна риба) та цинк можуть посилювати протизапальний і антиоксидантний бар’єри і сприяти імунній толерантності.
Наприклад, цинк відіграє важливу роль у підтримці окисно-антиоксидантного балансу та запобіганню хронічних запальних змін слизової оболонки, до яких може призводити постійний вплив алергену.
Як свідчать результати дослідження, в якому взяло участь 134 дитини з харчовою алергією у віці від 1 до 36 місяців, малюки з харчовою алергією мали значно нижчу концентрацію цинку, а отже, ослаблений антиоксидантний бар’єр.
Пробіотики
Пробіотики – це хороші бактерії, які живуть у кишечнику. Чим різноманітніше харчується людина, тим різноманітніший мікробіом вона має.
Дослідження вказують на прямий зв'язок між імунною системою та кишковими мікроорганізмами. Наприклад, кишкова мікробіота здатна покращити цілісність стінки кишечника, що позитивно впливає на регуляцію імунної системи.
У новонароджених тип мікробіоти шлунково-кишкового тракту та збереження кишкової проникності має вирішальне значення для запобігання розвитку харчової алергії.
Нові рекомендації Всесвітньої організації з питань алергії (WAO) визначили, що, ймовірно, пробіотичні добавки у немовлят знижують ризик розвитку екземи. Тому припускається, що пробіотики слід рекомендувати мамам немовлят з високим ризиком алергічних захворювань.
Хорошими джерелами пробіотиків є йогурт, кефір, м’який сир, квашена капуста, тощо.
Але зростання корисних бактерій неможливе без дотримання певних умов. Зокрема, важливими є вживання пребіотиків. Завдяки цим неперетравлюваним харчовим компонентам мікробіота шлунково-кишкового тракту отримує необхідні харчі.
Менше шкідливих звичок та стресу
Але важливі не лише правильні харчові звички, а й дотримання принципів здорового способу життя загалом.
Тому важливо не просто їсти правильні продукти, а й намагатися не переїдати та тримати свою вагу в нормі. Доведено, що надмірна вага може посилювати симптоми астми.
Позбавтеся й інших шкідливих звичок. Сигаретний дим, навіть за умови, що ви не палите, а перебуваєте поруч з тим, хто палить, може погіршити симптоми алергії та тієї ж астми.
Алкоголь – теж не кращий вибір. По-перше, деякі види спиртного містять речовини, які можуть призводити до появи симптомів алергії. Наприклад, вермут через вміст полину може викликати реакції у людей з пилковою алергією на цю рослину.
Вина можуть містити сульфіти, які викликають симптоми астми у деяких людей.
До речі, крім вина, сульфіти також можуть використовуватися як консервант, в сухофруктах, солоних огірках, свіжих і заморожених креветках та деяких інших продуктах.
Крім того, у винах, особливо – у червоному, багато гістаміна. Він часто викликає симптоми непереносимості, особливо – у жінок після 40 років.
Стрес – це реакція організму на різні подразники. Це можуть бути як неприємності на роботі так і звичайний брак сну. Практично всі системи організму – травна, серцево-судинна, імунна та нервова – реагують у відповідь на стрес.
Коли ви перебуваєте в стресовому стані, ваше тіло виділяє гормони та інші хімічні речовини, включаючи все той же відомий попередник симптомів алергії гістамін.
Стрес також призводить до підвищення рівня кортизолу. Якщо його рівень зберігається на високих позначках тривалий час, це може призвести до того, що імунна система уже не зможе стримувати розвиток інфекцій та інших хвороб.
Здоровий сон та відпочинок можуть допомогти відновити опірність організму і є хорошою терапією для зняття стресу.
Ще можна навчитися медитувати. Двадцять хвилин медитації один-два рази на день можуть допомогти вам зменшити стрес і відчути себе більш розслабленим.
Фізична активність
Допомогти впоратися зі стресом може також фізична активність.
Фізичні вправи також забезпечують вироблення епінефрину (адреналіну), який діє як природний протизастійний засіб та допомагає вам краще дихати.
Разом з тим, важливо, щоб під час тренування ніс і пазухи були максимально чистими. Справа в тому, що при вдосі повітря нагрівається і фільтрується. Це підтримує потрібну температуру та вологість повітря у носових ходах, а також фільтрує надлишок алергенів, подразників та забруднюючих речовин. Коли ніс закладений, виникає потреба дихати ротом, що може призвести до проникнення подразників у легені та бронхи.
Джерела інформації:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579643/
- https://www.webmd.com/allergies/postnasal-drip
- https://www.webmd.com/allergies/features/foods-fight-allergies
- https://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/allergies/allergy-treatments/changing-your-lifestyle-to-improve-allergies.htm
- https://www.verywellhealth.com/probiotics-and-allergy-prevention-1324508
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/expert-answers/asthma-diet/faq-20058105
- https://www.healthline.com/health/seasonal-allergies-best-foods
- https://www.drfuhrman.com/blog/131/does-diet-influence-seasonal-allergies
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.