Чому виникають перехресні реакції?

Якщо ви чутливі, скажімо, до пилку берези, а відчуваєте, що свербить у роті, наприклад, під час вживання яблука, у вас може бути перехресна алергія.

Такий стан виникає, коли імунна система розпізнає білки в різних речовинах (в пилку, їжі, домашньому пилі, харчах, тощо) як подібні. Як результат – виникає реакція на речовини, до яких, здавалося б, її не має бути.

Перехресні реакції можуть виникати між схожими продуктами (як от коров’яче та козяче молоко). Але зустрічаються і досить несподівані «перехрести». Наприклад, між кліщем домашнього пилу та креветками чи фруктами і латексними рукавичками або спорами альтернарії та шпинатом.

Але це не означає, що при алергії на один продукт неодмінно необхідно оминати інший. Такий висновок може зробити лише лікар-алерголог після діагностики вашої чутливості. А, відтак, і розробити відповідні рекомендації щодо харчуванню та способу життя.

Перехресна реакція не завжди показує істинну чутливість

Як показують дослідження, навіть при позитивному шкірному тесті на алергію до того чи іншого продукту, алергічної реакції як такої насправді може не бути. Результати таких тестів називаються хибнопозитивними. Відтак, якщо у людини спостерігається реакція на багато чинників, її конкретну сенсибілізацію краще перевіряти за допомогою молекулярних тестів. Вони дозволяють встановити чутливість людини до окремих молекул алергенів.

Наприклад, більше 50% хворих з алергію на арахіс матимуть позитивний шкірний тест до інших бобових через перехресну реактивність між їх білками. Але, як показують дослідження, 95% з таких пацієнтів можуть переносити та їсти ці бобові. І практика вже показала, що у хворих з алергією на арахіс ризик виникнення справжньої чутливості до інших бобових складає, в середньому, 5%.

Горіховий перехрест

Однак, близько 35% малюків, які страждають на алергію до арахісу, як правило, розвивають й алергію до горіхів – лісового (фундук), волоського, кеш’ю, фісташок, пекана.

А якщо людина чутлива до одного виду цих горіхів, ймовірність розвитку перехресної алергії до інших складає 28 %-49 %. Зокрема, висока вірогідність виникнення реакцій існує між кеш’ю та фісташками та між волоським горіхом, фундуком та пеканом. Тому іноді алергологи можуть порадити уникати всіх деревних горіхів, навіть якщо у вас підтверджена алергія лише на один.

Перехресна алергія на рибу та молюсків

За тієї ж причини високої перехресної реактивності, можливо, доведеться уникати й всіх видів риб. При алергії хоча б на одну з них ризик розвинути реакцію на інші складає 50%. Риби, які переносяться найкраще – тунець, боніто, скумбрія, риба-меч, лосось, форель.

А от ризик перехресних реакцій між молюсками ще вищий і складає 75%.

Молоко викликає алергію майже однаково

Ще більше – 92% – ризик реакцій на молоко інших тварин, зокрема, буйволів, овець та кози, якщо у вас вже є алергія на коров’яче молоко. Це пов’язано з високою подібністю α-лактальбумінів, ß-лактоглобулінів і казеїнів у молоці цих тварин. Натомість вірогідність розвинути алергію на кобиляче молоко, при наявній реакцій на коров’яче, є незначною. Осляче та верблюже молоко також вважаються менш алергенними. Втім, казеїн – основний алерген молока, – у всіх його видах має подібну структуру.

Алергію на коров’яче молоко також можуть розвинути більшість – 93% дітей, – з алергією на телятину. Але тільки 10 %-20 % дітей з алергією на коров’яче молоко також мають реакцію на телятину.

Причини перехресних реакцій

Перехресні реакції можуть виникати між рослинним пилком і їжею, інгаляційними алергенами побутового чи тваринного походження та їжею, а також між їжею та латексом.

Згідно з принципами ВООЗ, білкові алергени вважаються такими, що перехресно реагуватимуть, якщо вони мають принаймні 35%-ву подібність у фрагменті з 80 амінокислот або повну ідентичність у ланцюгу з 6-8 амінокислот. При цьому, якщо подібність між повними молекулами білків, які можуть складатись із сотень амінокислот, складає менше 70%, вірогідність реакцій вважається малоймовірною.

Але, при певних станах – астмі, атопії та полінозі, – ризик розвитку алергічних реакцій, у тому числі – перехресних, – підвищується.

Наприклад, вважається, що до 80% усіх випадків харчової алергії у дорослих передує сенсибілізація до повітряних алергенів (пилку, кліщам домашнього пилку).

Пилкові харчові синдроми та асоціації стали найпоширенішими видами харчової алергії у європейських підлітків та дорослих і вражають близько 5% населення центральної Європі.

Як березовий пилок зумовлює алергію до яблука

На Півночі Європи одним з основних винуватців алергії на фрукти та овочі є пилок берези. Якщо у людей, чутливих до нього, з’являється реакція на кісточкові фрукти (яблука, персик, вишні та груші), це називається синдром "береза-фрукти". Цей синдром є яскраво вираженим і у жителів України. Приміром, від 50 до 70 % тих, хто чутливий до березового пилку, реагує й на алергени яблука.

Основним проявом такої реакції є синдром оральної алергії (СОА).

Зазвичай, це відносно легкий стан, якого можна уникнути завдяки термічній обробці плодів. Якщо така реакція виникає на овочі (помідори, селеру та моркву), це називається синдромом «береза-морква». Іноді реакція може виникати і на горіхи.

При цьому, основним алергеном, що бере участь у понад 90% таких реакцій, є Bet v 1.

Така висока перехресна реактивність між березовим пилком, яблуком та іншими фруктами пояснюється тим, що родини березових та розових, куди входять яблука, груші та кісточкові плоди типу абрикоса, персика та сливи, – входять до одного підкласу розидів, тобто, є родичами. Відтак, багато білків представників родини розових мають 50-60% ідентичних послідовностей з алергеном пилку берези Bet v 1. Так, у яблуці гомологом цього білка буде алерген Mal d 1, у груші – Pyr c 1, у абрикосі – Pru ar 1, у сливі – Pru c 1, у персику – Pru p 1, у вишні – Pru av 1, у фундуку, що належить до березових – Cor 1.0101.

Втім, з лісовим та іншими горіхами історія чутливості дещо відрізняється. Тут найчастіше спостерігається сенсибілізація до білків зберігання. У фундуці, зокрема, це Cor a 9 та Cor a 11. Ці та інші алергенні білки належать до класів альбумінів та глобулінів і здатні викликати важкі системні алергічні реакції.

Інші синдроми та асоціації, спричинені рослинним пилком та їжею

Синдром береза – селерові або окружкові спостерігається, в основному, в центральній Європі і пояснюється 40% -50% ідентичністю послідовностей між Bet v 1 та Dau c 1 з моркви і Api g 1 з селери.

Синдром олива-фрукти викликає перехресні реакції між пилком оливи та плодами персику, груші та ківі. У оливі алергенами, відповідальними за таку реакцію, білок-переносник ліпідів Ole e 7 та профілін Ole e 2. Чутливість до першого пов’язана з більш важкими клінічними симптомами, в тому числі – анафілаксією. А от другий, переважно, призводить до реакцій, що обмежуються СОА. До перехресних реакцій призводить й наявність профілінів у широкому спектрі рослинних продуктів. У даному випадку це, зокрема, Ole e 2 оливи, Pru p 4 персика, Pyr c 4 груші, Cuc m 2 дині, Act d 9 зеленого ківі. Так само у груші, персику, дині та ківі знаходяться схожі на оливковий білки-переносники ліпідів. Вони можуть призводити до виникнення чутливості як самі по собі, так і обумовлювати перехресну сенсибілізацію за вже існуючої алергії.

Синдром пилок-латекс-фрукти виникає при реакціях між глюканазою Ole e 9 та профіліном Ole e 2 з пилку оливи, а також Hev b 2, – з латексу, банановими Mus xp 1 та Mus xp 5, та Act d 9 з ківі.

У людей з алергією на латекс вірогідність розвинути реакцію на фрукти складає близько 30 – 50%. При цьому найчастіше реакції спричиняються бананом (28%), авокадо (28%), каштаном (24%) та ківі (20%).

Синдром фікус – фрукти спричиняється алергеном фікусу Fic c фіцином. Він схожий на білки, присутні у плодах ківі, ананаса та папайї.

Асоціація пилок платана- плоди. Реакції можуть виникати між пилком платанового дерева, лісового горіха та бананом, іноді з проміжною перехресною реакцією з селерою та арахісом.

Синдром кипарис-персик. Така реакція зустрічається в основному в середземноморському регіоні.

Синдром селера-береза-полин-спеції розвивається, якщо пацієнти, чутливі до пилку берези та полину, мають харчову алергію до селери, інших овочей та прянощів. Серед алергенів, відповідальних за таку реакцію – гомологи Bet v 1 Api g 1 (селера) та Dau c 1 (морква).

Подібно пилу дерев, у різних перехресних реакціях може брати участь й пилок злаків та бур’янів.

Так, свинорой або бермудська трава і її пилковий профілін (Cyn d 12) має значну перехресну реакційну здатність з профілінами з помідорів (Sola l 1) та дині (Cuc m 2). А тимофіївка може викликати перехресні реакції з кукурудзою та пшеницею.

Відтак, в Україні люди, чутливі до алергенів пилку одного із злаків, як правило, мають перехресну чутливість і до декількох інших.

Синдром селера – полин – спеції. В цьому випадку людина з алергією на полин та селеру також розвиває реакцію на петрушку, насіння кмину, фенхеля, коріандру, аніс, часник, цибулю і цибулю-порей, паприку, перець. Перехресна реактивність відбувається між профілінами пилку полину, селерою, морквою та алергенами спецій.

Асоціація полин-персик виникає через білки-переносники ліпідів (Art v 3, Pru p 3) та профіліни (Art v 4, Pru p 4). Ця асоціація перехресної реакції виявляється у обмеженої групи пацієнтів з Південної Європи. В ній первинним алергізуючим агентом виступає білок-переносник ліпідів полину.

Асоціація полин-айстрові може призводити як до СОА так і анафілаксії після вживання забрудненого пилком насіння соняшнику, чаю з ромашки, календули, тощо.

У випадку з соняшником, реакція спричиняється алергеном в пилку Hel a 4, який є схожим на Art v 1 полину. У насінні ж присутні білок-переносник ліпідів Hel 3 та альбумін Hel 2S.

Асоціація амброзія-баштанні-банан виникає у пацієнтів з респіраторною алергією до амброзії. Після споживання кабачків, огірків, кавуну, дині, а також банану у таких хворих, як правило, відмічаються симптоми СОА. Можливими перехресно-реакційними кандидатами-алергенами, які беруть участь у цій асоціації, є профіліни та білки-переносники ліпідів.

Асоціація подорожник-диня найчастіше проявляється в Австралії та середземноморських країнах та може бути спричинена, зокрема, профілінами.

Перехресні реакції між аероалергенами тваринного походження, грибами та їжею

Сенсибілізація до алергенів спор грибів через дихальні шляхи та подальше вживання в їжу перехресно реагуючих грибкових білків може призвести до тяжких харчових алергічних реакцій. Можливо також, що продукти бджільництва, такі як добавки бджолиного пилку, забруднені грибами, такими як аспергил та кладоспориум, можуть викликати сильні алергічні реакції у пацієнтів, чутливих до цієї цвілі.

Однією з таких є синдром альтернарія-шпинат. Він виникає у людей, чутливих до спор гриба альтернарії, після вживання шпинату. Близько 80% людей з алергією до альтернарії, реагують на її головний алерген Alt a 1.

Перехресна реактивність між аероалергенами тваринного походження і їжею

Синдром кліщ домашнього пилу-креветки. Викликається тропоміозином Der p 10, який має більше 65% подібних послідовностей з тропоміозинами інших безхребетних. Більше того, креветки з кліщами є родичами. Адже разом входять до типу членистоногих.

Тропоміозини – це м’язові білки, які містяться у безхребетних. Водночас тропоміозини хребетних, приміром, у яловичині, свинині, кролику або курці, не є алергенними.

Тропоміозини стійкі до високих температур та шлункового соку, тому їх алергенність зберігається у варених та перетравлених продуктах, викликаючи алергічні системні реакції аж до анафілаксії.

У багатьох європейських країнах поширеність сенсибілізації до тропоміозина кліща домашнього пилу rDer p 10 коливається між 9 та 18%. А у субтропічних або тропічних регіонах показники сенсибілізації до нього можуть становити 30 – 55 %.

Крім тропоміозина у м’язах безхребетних – ракоподібних та молюсків, – виділяють ще декілька алергенів.

Кліщами, зазвичай, забруднене й пшеничне та кукурудзяне борошно. Оскільки вплив низьких температур гальмує розповсюдження кліща, борошно рекомендується зберігати в закритих ємкостях у холодильнику.

Аероалергени та харчові алергени хребетних тварин

Популярність котів і собак як домашніх улюбленців ставить їх на перші місця серед найважливіших побутових джерел алергенів.

Основними алергенами кішки на сьогодні вважаються Fel d 1 та Fel d 4, а собаки – Can f 1, Can f 2, Can f 5.

З них тими, що перехресно реагують, вважаються сироваткові альбуміни Fel d 2 та Can f 3.

У випадку зі свійськими тваринами, перехресно реагуючими є Equ c 3 коня та Bos d 6 корови, Sus s 6 свині та Ory c 6 кролика. Алергічна сенсибілізація до сироваткових альбумінів може виникати при вдиханні їх парів під час приготування їжі та при споживанні м’яса. Сироваткові альбуміни також присутні в рідинах організму, включаючи слину. Відтак, реакція на альбумін може виникнути, якщо ви, приміром, погладили кицьку, яка перед тим себе облизала, а потім з’їли щось, не помивши руки. Так альбуміни може потрапляти й на шерсть та лупу тварин.

І якщо людина з респіраторною алергією на лупу кота вживає свинину, може виникнути синдром «кішка-свинина». Іноді реакція може бути настільки важкою, що розвивається анафілаксія.

Винуватцем таких реакцій є білок Fel d 2, до якого чутливі 15 – 35 % пацієнтів з алергією на котів. При цьому, розвинути алергію на свинину ризикують лише 1 – 3 % пацієнтів з котячою алергією.

Хоча перехресна реакція IgE найчастіша між альбумінами ссавців, можуть виникати й перехресні реакції між альбумінами котячих та курячих, які мають 46 % однакових амінокислот.

Синдром пташиного яйця обумовлений перехресною реактивністю між яєчним жовтком та пташиними алергенами (пір’ям, сироваткою, послідом та м’ясом). Відповідальний за таку реакцію альфа-лівітин або альбумін курячої сироватки (Gal d 5). Він є в яєчному жовтку та пташиному м’ясі і сироватці. Цей водорозчинний, частково термостійкий алерген, в рідкісних випадках може спричиняти реакції й на куряче м’ясо.

Симптоми перехресної алергії

Важкість перехресних реакцій залежить від конкретних алергенів, які їх спричиняють.

При пилковій алергії найчастішим проявом є СОА.

Симптоми можуть включати свербіж або поколювання губ, язика та піднебіння або горла. Крім того, навколо рота, де їжа контактувала зі шкірою, можуть виникати кропив’янка. Або ж може розвиватися набряк губ, язика та горла.

Менш ніж у 3 % пацієнтів симптоми можуть набувати системного характеру (поза ротом чи горлом) із розвитком анафілаксії.

Можуть виникати симптоми з боку травної системи, спостерігається різке зниження артеріального тиску, виникають запаморочення та непритомність, проблеми з диханням.

Легких симптомів СОА іноді дозволяє позбутися приготування їжі. Втім, якщо винуватцем реакції є білки-переносники ліпідів (ЛТП), цей "фокус" не спрацює.

Реакції, спричинені ЛТП, є важкими та частіше можуть призводити до анафілаксії. Так само як не боїться високих температур і білок безхребетних тропоміозин.

Зате добра термічна обробка може спрацювати і у випадку з алергією на свинину, оскільки альбумін зменшує свою алергенність під тривалою дією високих температур.

В будь-якому випадку, при підозрі на перехресну алергію, необхідно звернутися до лікаря.

 

Джерела інформації:

 

  1. https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/conditions-dictionary/cross-reactivity
  2. https://www.kidswithfoodallergies.org/food-allergies-and-cross-reactivity.aspx
  3. https://www.polleninfo.org/en/allergy/cross-reactions.html
  4. https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/patient/wo/en/understanding-allergies/cross-reactivity.html
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4482820/
  6. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.jiaci.org/issues/vol21issue3/1.pdf&ved=2ahUKEwiIvemKrZjrAhVnmIsKHTWHDzo4FBAWMAF6BAgJEAE&usg=AOvVaw37aIEM-NxI3DxXR58TAZZw
  7. https://allergy.org.ua/perekhresna-alerhiia-chomu-vynykaie-iakoiu-buvaie-ta-iak-ii-zapobihty/

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!