Алергія до яйця, зазвичай, з’являється в дуже ранньому віці і найважчі реакції на цей продукт припадають на період між шостим та п’ятнадцятим місяцями життя. З віком травна система дозріває і алергічні харчові реакції виникають рідше.

Та немовлята, яких годують груддю, можуть відреагувати навіть на білки яєць у грудному молоці, якщо мати споживає такі.

За оцінками експертів, від яєчної алергії потерпає близько 2% дітей у світі. Втім, картина може різнитися в різних країнах.

В Іспанії, наприклад, як свідчать результати одного з досліджень, чутливість до яєць становить 16% від усіх харчових алергій в регіоні ( було опитано 4000 пацієнтів з алергією), а саме яйце виявилось четвертим найпоширенішим харчовим алергеном. В іншому іспанському дослідженні (355 пацієнтів дитячого віку з харчовою алергією) поширеність алергії на яєчні білки була оцінена у 20,1 %.

Втім, як показує практика, близько 70% дітей переростають яєчну алергію до 16 років. При цьому 66% з них можуть позбутися цієї недуги уже до п'яти років, але дехто з них все ще муситиме уникати чи обмежувати вживання яєць до 16-річчя.

Інколи у дітей, чутливих до цього продукту, може періодично виникати контактна кропив’янка з курячим яйцем, але при цьому не виникати явних симптомів при його прийомі всередину.

Причини алергії на яйця

Як і у випадку з рештою харчових алергій, ризик розвинути сенсибілізацію до яєць зростає за наявності у хворого атопічного дерматиту, астми (чи батьків з астмою), харчової або іншої алергії (поліноз, кропив’янка, контактний дерматит).

В яйці міститься низка білків. Лише у яєчному білку їх більше 40, і саме білок є головною алергенною фракцією цього продукту. Він містить п'ять основних алергенів: овукоїд (Gal d 1), овальбумін ( Gal d 2), овотрансферрин (Gal d 3), лізоцим яєчного білка (Gal d 4) і овуцин. З них найпоширенім є овальбумін. Втім, цей білок нестабільний і після тривалого нагрівання (більше 176 ° С протягом 30 хвилин), руйнується і уже не може зв’язувати IgE.

Близько 70–80% хворих з яєчною алергією можуть переносити так зване «запечене яйце», тобто, кондитерські вироби, для приготування яких застосовувались яйця. Більше того, в одному дослідженні зазначається, що такі пацієнти, за регулярного споживання запеченого яйця, швидше можуть розвинути толерантність до решти форм яєць. Також не виключається, що пшениця в хлібобулочних виробах може перешкоджати засвоєнню та розпізнаванню яйця організмом...

Все це виглядало б досить непогано, якби не Gal d 1 (овукоїд). Цей алерген відповідає за багато реакцій та є стійким до високих температур, тож люди з чутливістю до нього не можуть переносити навіть запечене яйце. Овукоїд вважається мажорним алергеном в курячому яєчному білку, хоча й складає лише 10% вмісту останнього.

В жовтку теж є білки, здатні спричиняти алергічну реакцію, Це, наприклад, альфа-лівітин (Gal d 5). Він є частково теплостійким, отже при нагрівання втрачає свої властивості. Водночас він також міститься в курячих пір'ї та сироватці.

Також існує перехресна реактивність між яєчним білком від курки та індички, качки, гуски та чайки. Але це не означає, що пацієнти з чутливістю до гусячого чи качиного яєць обов’язково мають алергію і на куряче яйце.

Симптоми алергії на яйця

Зазвичай симптоми алергії на яйце дають про себе знати в проміжок від кількох хвилин до кількох годин після вживання яєць або продуктів, що їх містять.

Алергія на яйце може мати різні форми, проявляючись або легкими симптомами оральної алергії на зразок нежиті та свербіння в роті, чи призводити до анафілаксії, викликаючи зупинку дихання.

Основні симптоми алергії на яйця:

  • Блювота
  • Судоми кишечника
  • Нетравлення
  • Діарея
  • Хрипи
  • Задишка, утруднене дихання
  • Повторюваний кашель
  • Відчуття стягнення у горлі, хрипкий голос
  • Слабкий пульс
  • Блідо-синє забарвлення шкіри
  • Кропив’янка
  • Набряк, який може вражати язик та / або губи
  • Запаморочення

Клінічні реакції на яйце найчастіше характеризуються атопічним дерматитом, кропив’янкою, ангіоневротичним набряком, блювотою, діареєю, ринокон'юнктивітом та астмою.

Ізольовані респіраторні прояви зустрічаються зрідка і майже завжди пов'язані з шкірними або травними симптомами. Дихальні симптоми після прийому яєць частіші у пацієнтів, чутливих до пташиних білків (синдром пташиного яйця). 

А у дітей з атопічним дерматитом може бути негайне загострення симптомів або затримка реакції, що спричинить погіршення дерматиту через 1-2 дні після вживання яйця. Часто шкірні симптоми алергії розвиваються в такому порядку: свербіж, еритема, кропив’янка та ангіоневротичний набряк.

Сильна алергічна реакція може призвести до анафілаксії, небезпечної для життя реакції.

Ознаки та симптоми анафілаксії включають:

  • Звуження дихальних шляхів, включаючи набряклість горла або відчуття кому у горлі, що ускладнює дихання
  • Біль у животі та спазми
  • Швидкий пульс
  • Шок при сильному падінні артеріального тиску, який відчувається як запаморочення або втрата свідомості

 

Якщо подібні симптоми розвиваються, потрібно якнайшвидше ввести адреналін і викликати швидку допомогу.

Взагалі, при виникненні будь-яких симптомів після вживання яєць кваліфікована допомога не буде зайвою. Прояви алергії можуть змінюватись кожного разу, тому навіть якщо минула реакція була м'якою, наступна може бути більш серйозною.

Якщо у вас є ризик виникнення анафілаксії, лікар може прописати автоматичний дозатор епінефрину, який необхідно буде застосовувати у разі анафілаксії.

Також лікар може рекомендувати утриматися від вживання яєць. В цьому випадку доведеться бути обережним і уважно читати етикетки харчових продуктів: часом реакція може виникнути навіть на сліди/залишки яєць.

Якщо від алергії страждає дитина, обов'язково повідомте про це вихователів чи вчителів. Переконайтесь, що вони розуміють, що робити в надзвичайних ситуаціях та якої їжі дитина має уникати.

Продукти, які можуть містити яйця:

  • Зефір
  • Майонез
  • Безе
  • Випічка
  • Хлібні продукти
  • Марципан
  • Морозиво
  • Оброблене м'ясо, тефтелі та фрикадельки
  • Пудинги і заварні креми
  • Заправка для салату
  • Паста/локшина
  • Кренделі

Позначення на етикетці, які можуть вказувати на наявність яєць у продукті:

  • Альбумін
  • Глобулін
  • Лецитин
  • Ліветин
  • Лізоцим
  • Вітелін

Слова, що починаються з "яєч-" або "ово-", таких як овальбумін.

А от вакцини, попри міфи про їх небезпеку, як правило, не несуть ризику для людей, які страждають на алергію до яєць, адже вміст курячого білка в них сміхотворно малий.

 

Джерела інформації:

  1. www.google.com/amp/s/ukrhealth.net/yajcya-korist-chi-shkoda/amp/
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/egg-allergy/symptoms-causes/syc-20372115
  3. https://www.healthline.com/health/allergies/egg
  4. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.slhd.nsw.gov.au/rpa/allergy/resources/allergy/eggallergy.pdf&ved=2ahUKEwjD_raFxIvnAhXJs4sKHYvYAIs4ChAWMBF6BAgCEAE&usg=AOvVaw1NuqfDvWIHrmOZUAl8vvqW
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538192/
  6. https://www.foodallergyawareness.org/food-allergy-and-anaphylaxis/food-allergens/egg/
  7. http://www.phadia.com/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Animal-Origin/Egg/Egg-yolk/
  8. http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Animal-Origin/Egg/Egg-white/

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!