- Причини алергії
- Симптоми
Причини та види алергії на вишню й черешню
Загалом, алергію до вишні та/або черешні можна поділити на первинну та вторинну [2].
Первинна алергія до цих ягід є харчовою і означає, що ви чутливі до стійких білків фрукту, які погано розпадаються у шлунково-кишковому тракті та викликають реакцію імунної системи.
Така харчова алергія виникає рідше, ніж вторинна алергія, що її провокують легкотравні білки, споріднені із білком пилку берези. Ці речовини містяться у всіх кісточкових фруктах родини розових, тому що вони з березою є родичами і входять до одного підкласу розидів. Схожі білки можна знайти й в інших рослинах.
При цьому спочатку виникає реакція на пилок, а вже потім - алергія на споріднений плід: яблуко, грушу, абрикос, сливу, кизил, горіхи, такі як фундук, або такі овочі як селера (її коренебульба) та морква. Зокрема, від 19 до 29% хворих на алергію до пилку берези [3] повідомляють і про алергію до черешні та вишні.
Така спорідненість реакцій називається синдромом «пилок-плоди». Він, у свою чергу, найчастіше проявляється синдромом оральної алергії (СОА). Симптоми СОА є легкими і спостерігаються при вживанні фруктів, в основному, навколо рота. Адже ротова порожнина - це перший пункт контакту алергенного білка з нашим організмом. Він входить до групи PR-10 та називається Pru av 1. Але білок цей, як вже говорилося, легко перетравлюється у шлунку і вже не спричиняє людині подальшої шкоди.
Така порівняно легка алергія зустрічається, в основному, у північній та центральній Європі [4], де розповсюджена береза.
У Середземноморських країнах люди з алергією на вишні/черешні не мають алергії на березовий пилок. Натомість, перехресна реакція до вишень виникає у них через алергію до персика, який має найагресивніші алергени серед кісточкових фруктів. Алергічні реакції, які спостерігаються в даному випадку, більш важкі, оскільки білок-переносник ліпідів Pru av 3, який відповідає за виникнення цієї алергії, стійкий до перетравлення та нагрівання. Відтак, симптоми не обмежуються лише ротом. І, як можна здогадатись, на додачу до персика, такі хворі також схильні розвивати реакції на інші споріднені фрукти: абрикос, яблуко, нектарин, сливу, а також на лісовий та волоський горіхи.
Термічно стабільним є й алерген вишень Pru av 2, родичі якого знаходяться у пилку туї, ялівця, кипариса і можуть спричиняти шкірні та харчові реакції пацієнтів.
Ще один алерген вишень та черешень - нестабільний профілін Pru av 4. Він міститься у латексі, пилку злаків та широкому спектрі фруктів - динях, бананах, гарбузах.
Симптоми алергії на вишню та черешню
Найчастіше алергічні симптоми на вишню проявляються в проміжок часу від кількох хвилин до години після її споживання. Симптоми залежать від переважаючої сенсибілізації [1] пацієнта до білків-алергенів: чи то людина чутлива окремо до Pru av 1, Pru av 2, Pru av 3, Pru av 4 чи до їх комбінацій.
Симптоми синдрому оральної алергії
Зазвичай, симптоми СОА проявляються як поколювання та свербіж у роті та горлі. Вони також можуть включати набряки, що у важких випадках можуть утруднювати дихання і повинні розглядатися як анафілаксія.
Але, загалом, важкі реакції, включаючи анафілаксію, часто пов’язані з сенсибілізацією до Pru av 3. Проте, чутливість до цього алергену може проявлятися і тільки у вигляді СОА, і у вигляді СОА у поєднанні з шлунково-кишковими, респіраторними або серцево-судинними симптомами.
Інші симптоми алергії на вишню/черешню:
- Висипання на шкірі
- Запалення на губах, обличчі, язику та горлі
- Свербіж очей та/або сльозотеча
- Закладеність носа
- Нежить
- Кашель
- Дискомфорт у животі (порушення травлення, запор, кислотний рефлюкс)
- Блювота та/або нудота
- Серцебиття
- Печія
В окремих випадках після прийому вишні можуть виникати важчі симптоми у вигляді ангіоневротичного набряку, набряку гортані та важкої анафілаксії.
Дослідники, які вивчали частоту описаних реакцій, встановили [1], що СОА виникає у 68% хворих, у 13% спостерігалась задишка. Всі інші реакції на вишні та черешні (ангіоневротичний набряк, кропив’янка, риніт, почервоніння, кон’юнктивіт, набряк гортані, кашель, нудота, блювота, діарея та серцево-судинні реакції) виникали не частіше ніж у 5% випадків.
Діагностика та профілактика алергії на вишню та черешню
Для того, щоб встановити діагноз алергії на вишню та/або черешню, лікар може поставити шкірні проби або призначити молекулярний аналіз крові на чутливість до алергенів. Останній дозволить визначити, на які ще, окрім вишнево-черешневих, білки ви можете реагувати.
Алергію до вишень також важливо відрізняти від непереносимості продуктів цієї групи. Вона, найчастіше, виникає, коли у людини не вистачає ферментів для перетравлення певного продукту, і має симптоми, схожі на алергічні. Проте, непереносимість ніколи не призводить до анафілаксії.
Якщо лікар підтвердить вашу чутливість саме до вишні або черешні, то вам доведеться відмовитись від їх вживання. Причому, коли виникає лише СОА, можна відмовитись тільки від сирих плодів. У випадку з первинною алергією, викликаною чутливістю до важкостравних білків, доведеться уникати вишень та черешень у будь-якому вигляді. У тому числі - усіх продуктів, які можуть містити ці ягоди: соків, компотів, желе, випічки, морозива, тощо.
Джерела інформації:
- http://www.phadia.com/da/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Fruits/Cherry/
- https://www.healthline.com/health/allergic-to-cherries
- http://www.familyallergyasthmacare.com/2013/07/cherry-allergy
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=19
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.