- Причини алергії
- Симптоми
Глютен і овес
Якщо у вас – непереносимість вівса, то білки та інші сполуки, присутні в продуктах, що містять овес, викликають у вашому організмі запальну реакцію. В результаті після порції вівсянки ви отримуєте симптоми харчового отруєння, головні болі, тощо.
Вираженість симптомів харчової непереносимості залежить від кількості вжитої страви [1]. Тому ви, можливо, зможете їсти овес у невеликих кількостях, не відчуваючи дискомфорту.
Найчастіше винуватцем таких станів є глютен – білок, що міститься в зернових. Непереносимість глютену називається целіакією.
Втім, овес не містить глютену [2]. Проте, дуже часто фермери сіють овес на полях, де перед цим росла, наприклад, пшениця, чи транспортують його тими ж самими машинами, або зберігають його в приміщеннях з іншими зерновими… В результаті овес забруднюється глютеном і тому може викликати симптоми целіакії.
Проте, деякі сільгоспвиробники попереджають забруднення вівса глютеном і вказують на упаковках своєї продукції, що їх овес не містить цього білка. А тому люди з непереносимістю глютену можуть впевнено насолоджуватися теплою мискою такої вівсяної каші.
Харчова алергія на овес
Але якщо організм реагує навіть на безглютеновий овес, можливо, причина криється в алергічній реакції на нього.
Одне з перших реакцій, яку ви можете помітити в цьому випадку, - це червоні плями на шкірі, що не мають форми.
Симптоми з'являються щоразу [1] при прийомі їжі, а сама алергічна реакція може призвести до серйозних наслідків, наприклад, анафілаксії.
Втім, сама по собі вівсянка не входить до переліку найбільш поширених алергенів. Куди частіше організм може реагувати на такі популярні супутники страв із вівсянкою як молоко чи горіхи.
Правда, це не стосується дітей. Вони більше схильні [3] до алергії на вівсянку, ніж дорослі. При цьому, розвиток алергії на вівсянку у дитини віком від двох до п’яти років може призвести до подальших ускладнень. Якщо їх не лікувати, вони загрожують серйозними наслідками. Тому важливо вчасно звертатись до лікаря по коректну діагностику дитячих хвороб.
Нехарчові реакції на овес
Овес – один з тих продуктів, який може викликати не лише харчову, а й інші види алергії.
Дослідження виявили, що більше половини фермерів, які мали респіраторну алергію на пил від зернових [4], реагували саме на вівсянку.
Ще один вид алергії на овес – шкірна. Як правило, вона проявляється після контакту з різними косметичними засобами по догляду за шкірою, які містять висівки. Таким чином зволожуючий засіб для шкіри може мати зовсім протилежний ефект [5]: призводити до несприятливих шкірних реакцій, таких як екзема (атопічний дерматит) та висип (контактний дерматит). В зоні ризику – навіть немовлята та діти молодшого віку.
У дослідженні, опублікованому в 2007 році, вчені виявили, що майже у 20% дітей виник контактний дерматит після шкірного застосування вівсяних білків, порівняно з тими 15% дітей, які вживали вівсянку у вигляді каші. Ще більшу цифру чутливих дітей – 32%, – показало тестування зволожуючим засобом на основі вівса. Цей показник зріс до майже 50% у дітей до двох років.
Причини алергії на вівсянку
Овес містить білок, який називається авенін [6], що й викликає симптоми алергії. Організм помилково сприймає його як шкідливий та виробляє при контакті з авеніном антитіла, які, накопичуючись в організмі при кожному вживанні вівсянки, з певного моменту запускають імунну відповідь, яка й проявляється симптомами алергії.
Симптоми алергії на вівсянку
Ці симптоми можуть набувати різних форм і залежать від віку хворого.
Так, грудна дитина, скоріше за все, відреагує на вівсянку, якою поснідала мама, висипкою або животом, здутим через надлишок газів. Симптоми у старших дітей [4] будуть іншими.
Крупи, молоко, фрукти і овес є головною причиною алергічних реакцій у малюків. Вірогідність розвитку алергії в дитини залежить від того, чи страждають від цього недугу її найближчі родичі. Пам'ятайте те, що діти, які страждають на харчову алергію, мають у 2–4 рази більше шансів захворіти на астму.
Найбільш поширеними симптомами алергії на вівсяну кашу у дитини є:
- Кашель
- Біль у животі
- Свербіж у горлі
- Поколювання язика
- Кропив’янка
- сльозотеча
Симптоматика алергії на овес у дорослих, зазвичай, виникає в період між декількома хвилинами та кількома годинами після контакту з алергеном. Прояви алергії можуть коливатися від легких до середньої важкості. Реакції здатні залучати шкіру, травну та дихальну системи.
Основні симптоми алергії з боку травного тракту:
- діарея,
- здуття живота,
- запор,
- нудота,
- виразки у роті.
Іноді алергія "маскується" під застуду:
- Сверблять горло і сухий язик,
- Виникають нудота, хрипи
- Закладеність носа
- Свербіж та біль в очах
- Кашель
Реакцію може спровокувати і контакт з косметичними та побутовими засобами, у складі яких є овес
Дерматологічні симптоми алергії на вівсянку включають:
- прищі,
- сухість шкіри,
- її лущення,
- шкірні висипання
- утворення пігментних плям.
Ці прояви є наслідком дії токсинів, утворення яких в організмі спричиняє алерген.
Тобто, потрібно розуміти, що реакції з боку шкіри виникають як при шкірному контакті, так і внаслідок споживання вівсу.
Висип може з’являтися в різних місцях, включаючи очі і горло.
Залежно від тяжкості реакції, її прояви можуть бути легкими і минущими або призводити до появи кропив’янки навколо очей та губ. Іноді виникають пухирі.
У рідкісних випадках у людини може виникнути потенційно небезпечна реакція для всього тіла, яка називається анафілаксією. Анафілаксія часто починається з набряку губ і язика і вираженого свербежу горла, очей, вух.
Ці симптоми можуть незабаром супроводжуватися сильними кропив’янкою, хрипами, ускладненим диханням, набряком обличчя, прискореним або повільним серцебиттям, болями в грудях та синюшністю губ або пальців (ціаноз). В такому випадку людині може знадобитися ін'єкція адреналіну.
Як жити з алергією на вівсянку
Для дорослих, хворих на целіакію, єдиним лікуванням цього захворювання є безглютенова дієта, яка включає й уникнення вівса.
Стратегія виключення цієї крупи з раціону та уникнення контакту з вівсом у косметичних засобах підходить і тим, хто чутливий до білка авеніну. Таким людям іноді важливо навіть не стояти поруч із джерелом вівса (у випадку алергії на вівсяний пил).
Якщо лікар не виявить у вас алергії на вівсянку, спробуйте вживати овес без глютену: можливо, ваші реакції зумовлені непереносимістю клітковини. Но, у будь-якому випадку, краще, якщо дієту та лікування вам підбере лікар.
Для полегшення проблем з диханням він може прописати інгалятори чи пероральні стероїди, а для лікування шкірних симптомів – антигістамінні засоби.
У випадку наявної реакції на овес чи іншу їжу у себе або дитини ведіть харчовий щоденник. Його зручно вести й у смартфоні. Якщо дитина – на грудному вигодовуванні, записуйте і те, що їла мама.
Джерела інформації:
- https://www.livestrong.com/article/150388-oatmeal-allergy-symptoms
- https://www.bobsredmill.com/blog/special-diets/why-some-people-cant-eat-oats/
- http://www.food-allergydata.com/food-allergy/oatmeal-allergy
- https://fruitsfacts.com/oatmeal-allergy-symptoms-treatment
- https://www.verywellhealth.com/allergy-to-oatmeal-skin-moisturizers-83216
- https://www.bobsredmill.com/blog/special-diets/why-some-people-cant-eat-oats/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.