- Причини алергії
- Симптоми
Вважається, що шипшина покращує стан кровоносних судин, травлення, полегшує стан при діабеті та знижує рівень холестерину.
Втім, іноді і цей плід може призводити до негативних побічних реакцій. Зокрема, його не рекомендують вживати одночасно з аспірином та ліками його ряду, так як знижується ефективність цих пігулок. Крім того, шипшина знижує кров'яний тиск, тому з нею потрібно бути обережним при гіпотонії. Не рекомендується ця рослина також при наявних проблемах з серцем, нирками, печінкою, при виразках шлунку та гастритах, принаймні, в період загострення. Є також дані, що надмірне споживання чаїв з шипшини виводить з організму кальцій.
Взагалі з шипшиною головне – не переборщити. Її вживання на ряду з цитрусовими, ягодами, помідорами та іншими джерелами вітаміну С, може призвести до передозування і навіть виникнення не так алергії до шипшини, як непереносимості вітаміну С. Його рекомендована доза для дорослої людини становить від 75 до 90 мг на добу.
Хоч і зрідка, але алергічна реакція може проявитися і безпосередньо на шипшину.
Вчені ставлять її на 58 місце списка харчових алергенів, вважаючи, що на шипшину припадає близько 8% алергічних реакцій на продукти харчування.
Досить часто цей плід стає причиною професійної алергії, яка призводить до астми, риніту, кропив'янки. Від таких станів, зокрема, потерпають працівники фармацевтичних та чайних виробництв.
На одному з заводів з переробки шипшини дослідили частоту виникнення професійної астми. Результат виявився приголомшливим: тести показали позитивні результати у 53,84% досліджуваних.
Причини алергії на шипшину
Алергія на шипшину може бути спадковою, відтак, наявність близьких родичів з такою проблемою підвищує вірогідність її розвитку. Наявність астми та атопії також можуть бути додатковими факторами.
Шипшина містить білок-переносник ліпідів (ЛТП), який є термостійким. Тому реакції на неї можливі навіть після тривалого варіння. Також може виникати чутливість до інших продуктів з ЛТП, наприклад, персику.
А належність шипшини до родини розових, до складу якої входять також такі фрукти, як яблуко, груша, вишня та абрикос, робить потенційно можливими реакції всередині родини.
Так, у 31-річного чоловіка, чутливого до розових без пов’язаної з ними пилкової алергії, розвинулась анафілактична реакція після того, як він випив фруктовий чай з шипшиною. Раніше він повідомляв про синдром оральної алергії на споріднену їжу з родини розових – персик та мигдаль, а також – про анафілаксію після вживання вишні. Чай являв собою суміш шипшини, гібіскуса, яблука, апельсинової шкірки та бузини. Тестування показало, що пацієнт чутливий до екстракту фруктового чаю та екстракту шипшини.
Симптоми алергії на шипшину
В цьому випадку реакція на шипшину проявилась через 20 хвилин після чаювання та включала біль у животі, свербіж та генералізовану кропив’янку.
Але загалом вважається, що симптоми харчової алергії дають про себе знати в період від кількох хвилин до двох годин.
Шкіра – одне з перших місць, де проявляється більшість таких симптомів. Ви можете помітити поколювання, свербіж або набряк на обличчі, губах чи в роті. Шкірні висипання, кропив’янка та екзема – також поширені реакції.
Інші симптоми можуть включати астму, закладеність носа, задишку, хрипи та синусові головні болі. Пізніше травна система може відреагувати діареєю, блювотою, нудотою та болем у животі.
Анафілаксія, крім поширеної висипки та проблем з животом, також може проявитися зниженням артеріального тиску, проблемами з диханням, втратою свідомістю, тощо. Це небезпечний для життя стан потребує негайного введення адреналіну та кваліфікованої медичної допомоги.
Важливо знати, що якщо ви маєте легкі симптоми алергії до шипшини, то є ризик, що при їх нехтуванні, з часом вони стануть сильнішими і, зрештою, можуть набути загрозливого характеру. Тож, якщо ви помітили будь-яку реакцію на шипшину чи іншу їжу, краще звернутися за допомогою до фахівця. У випадку, якщо лікар підтвердить алергію до шипшини, найкращим варіантом може бути цілковита відмова від цього плоду.
Джерела інформації:
- https://www.livestrong.com/article/190409-allergy-to-rose-hips/
- https://www.livestrong.com/article/443976-allergic-reactions-to-excessive-vitamin-c
- http://www.phadia.com/da/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Fruits/Rose-hip-
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/2324410/
- https://domowik.net/zdorove/istoriya-shipovnika.html
- https://foodinformer.ru/products/yagodi/polza-i-vred-shipovnika/amp
- https://24tv.ua/health/chim_korisna_shipshina_i_yak_yiyi_zavaryuvati_n859644/amp
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.