- Причини алергії
- Симптоми
Інша легенда розповідає, що свого часу католицькі священики сперечались чи можна вживати цей напій під час посту і вирішити це питання мав Папа Пій V. Він ніколи не пробував шоколад. Коли йому піднесли чашку напою, він дозволив його вживання, не розуміючи як щось подібне може приносити задоволення: Папі дістався шоколад без цукру…
Перший шоколадний батончик побачив світ лише в 1847 році в Британії. А молочний шоколад винайшли в Швейцарії тільки в 1876 році. Через кілька років тут була створена компанія Nestle, яка і запустила молочний шоколад у масове виробництво.
В різні роки ставлення до шоколаду було неоднозначним. На сьогодні вважається, що він має ряд корисних властивостей. Зокрема, може знижувати рівень холестерину та ризик розвитку серцево-судинних проблем (за деякими даними – на третину), підтримувати здоровим мозок, зменшити зниження пам'яті у людей старшого віку. Крім того, шоколад позитивно впливає на протікання вагітності та розвиток плоду.
А канадські вчені виявили, що якщо з'їдати близько 60 г шоколаду на день, то вірогідність померти від інсульту зменшується на 46 %.
Втім, шоколадом не варто зловживати. Деякі какао-порошки, шоколадні батончики та інші вироби можуть мати високий вміст нікелю, кадмію та свинцю, які токсичні для нирок, кісток та інших частин тіла.
У 2017 році Consumer Lab випробувала 43 шоколадні вироби та виявила, що майже всі какао-порошки містять більше кадмію, ніж це максимально рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).
Інколи какао також може стати причиною харчової алергії чи професійної астми у працівників шоколадних та фабрик по обробці какао.
Чутливість до какао залежить від віку та регіону проживання.
Так, у східному регіоні Туреччини в опитуванні, яке проводилось серед школярів 6-9 років, про чутливість до какао повідомили 81 з 3500 або 2,3 %.
А тестування серед 3 025 дітей з астмою в Анкарі віком від 3 місяців до 16 років виявило 30 чутливих до какао дітей.
У Росії, Естонії та Литві шоколад був настільки ж частою причиною алергічних реакцій як і цитрусові, мед, яблуко, фундук, полуниця, риба, помідор, яйце та молоко.
В той же час, у Швеції та Данії про симптоми чутливості до шоколаду повідомили 32 % хворих із харчовою алергією, а 15% мали чутливість до какао.
В Мексиці найбільш алергенними виявились молочні продукти, яйце, риба, креветки, боби, соя, чилі, манго, какао та полуниця.
Причини алергії на шоколад
Ризик отримати алергію на шоколад зростає при наявних інших харчових алергіях, астмі а також при сімейній схильності до такої проблеми.
Дослідження свідчать, що чутливість до какао частіше зустрічається у пацієнтів з атопією (за результатами деяких досліджень мова іде про 12 з 553 проти жодного з 207 неатопічних пацієнтів).
В какао виявлено білок альбумін 2S. Це білок зберігання, що міститься у насінні какао. Він подібний до інших рослинних альбумінів групи 2S. Втім, вважається, що ризик перехресних реакцій між какао та, наприклад, волоським горіхом, фундуком, горохом, арахісом є незначним або мінімальним.
Втім, шоколад крім какао, містить ще низку речовин, які теж можуть бути причиною негативної відповіді з боку імунної системи.
Це, наприклад, соєвий лецитин, тирамін, фенілетиламін, теобромін, кофеїн, ароматизатори, емульгатори та уже згадані молоко та горіхи. Зокрема, два останніх входять до списку восьми продуктів, які викликають 90% усіх алергічних реакцій.
Так, влітку 2019 року 11-річний британський хлопчик з алергією до білків молока помер, коли тато дав йому шоколадну плитку – не знаючи, що до її складу входить молоко.
З цієї точки зору чорний шоколад без молочних та соєвих домішок і горіхів є менш алергійним ніж молочний з різною начинкою.
Симптоми алергії на школад
В більшості випадків алергічна реакція на шоколад проявляється одразу чи протягом двох годин після його вживання. Є дані, за якими 58% пацієнтів при цьому страждають від шкірних симптомів, далі, за частотою виникнення, ідуть шлункові та дихальні.
І багато з цих симптомів викликає саме какао. Це, зокрема:
- кропив’янка
- проблеми з диханням
- набряклий язик, губи або горло
- хрипи та/або кашель
- нудота або блювота
- шлункові спазми.
Приблизно ж такі симптоми проявляються, якщо причиною алергічної реакції на шоколад є не какао, а горіхи, соя чи інші добавки.
А от у випадку з молоком, ситуація може відрізнятися. При алергії на молоко, поряд з негайними симптомами, на зразок кропив’янки, кашлю або нудоти, пізніше, - через години або навіть дні, - можуть розвинутися і інші реакції. До них можна віднести:
- розлад шлунку
- шкірні висипання або кропив’янку
- кашель
- спазми в животи
- пронос або діарею, які можуть містити кров або слиз.
Втім не завжди негативна реакція на шоколад розвивається через алергію. В окремих випадках причиною може бути харчова непереносимість - неможливість перетравлювати той чи інший продукт.
Серед найбільш поширених чинників харчової непереносимості є глютен, молоко (лактоза) та кофеїн.
Міністерство сільського господарства США (USDA) підрахувало, що в 100-грамовій плитці шоколаду міститься близько 43 міліграмів кофеїну. Це приблизно стільки ж, як і в пів склянці кави. Для людей, які дуже чутливі до кофеїну, цього достатньо, щоб отримати негативну реакцію. Тривожність, роздратованість та нервова поведінка – все це симптоми чутливості до кофеїну.
Загалом, симптоми харчової непереносимості можуть включати:
- хвилювання або знервованість
- тривожність
- проблеми з травленням, такі як діарея, нудота або біль у шлунку
- почастішання серцебиття
- проблеми зі сном
- запаморочення
- головні болі.
Але якщо симптоми розвиваються швидко і зачіпають одразу різні органи, будьте обережними, адже є ризик розвитку анафілактичного шоку – важкої форми алергії. Анафілаксія може спричинити набряк горла і рота і може призвести до зупинки дихання. Ці випадки потребують негайної медичної допомоги та введення ін'єкційного адреналіну. Тому людям із харчовою алергією лікарі радять завжди мати при собі дозатори адреналіну.
Легші ж реакції на шоколад, як правило, минають самі або усуваються антигістамінними чи стероїдними засобами.
Та усі ці засоби боряться лише з симптомами і не можуть вилікувати від самої алергії. Тож при доведеній реакції саме на шоколад, краще відмовитися від його вживання.
Також потрібно пам'ятати, що поряд з цукерками та іншими десертами, шоколад може ховатися в доволі несподіваних продуктах. Какао використовується для виготовлення певних безалкогольних напоїв, ароматизованих кав та таких алкогольних напоїв, як коньяк. Ви також можете знайти його в деяких джемах і мармеладах. І ще какао - це інгредієнт пікантного мексиканського соусу моль. Навіть деякі ліки, включаючи проносні засоби, можуть містити какао.
Якщо ж ви все-таки не уявляєте своє життя без шоколаду, існують його замінники.
Найпоширеніший з них - бобовий, який називається кероб чи рожок. З нього виробляється порошок, який можна використовувати так само, як шоколад. Рожок часто використовується як альтернатива какао в запечених десертах, напоях та шоколадних батончиках і не містить кофеїну.
Джерела інформації:
- https://www.ababilova.com/istoriya-shokolada
- https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_chocolate
- https://www.healthline.com/health/allergies/chocolate-allergy
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/317775.php
- https://www.nyallergy.com/chocolate-allergy
- http://allergysymptomsx.com/amp/chocolate-allergy
- https://www.livestrong.com/article/515943-can-you-be-allergic-to-cocoa/
- https://nypost.com/2019/07/23/boy-with-dairy-allergy-died-after-dad-accidentally-gave-him-chocolate-containing-milk/amp/
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=22
- http://www.phadia.com/da/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Miscellaneous/Cacao/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/270272.php
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.