Що з чим не їдять

У людей з алергією на пилок рослин, тобто з полінозом, досить поширеним явищем є алергія на харчові продукти.

Деякі свіжі фрукти та овочі, або горіхи та спеції можуть викликати алергічну реакцію, яка спричиняє поколювання, лоскотання або свербіж у роті – синдром оральної алергії (СОА).

У серйозних випадках харчова алергія призводить до набряку горла або навіть анафілаксії.

Аби убезпечити себе, при існуючих негативних проявах на їжу, - краще виключити той чи інший смаколик зі свого щоденного раціону, принаймні, тимчасово - поки не перецвіте алерген.

- В основі дієтичних рекомендацій при полінозі лежить теорія про перехресну алергію. Так трапилось, що білкові молекули пилку дуже схожі з молекулами рослинної їжі – деяких овочів і фруктів, зелені, горіхів, спецій, - розповідає доцент кафедри фтизіатрії з курсом алергології та імунології Вінницького національного медичного університету Ольга Бондарчук. - Інколи  вживання цих продуктів викликає появу таких неприємних симптомів як свербіж в роті, першіння в горлі, що є проявами СОА, рідше зустрічаються симптоми риніту і кон'юнктивіту.

Що з чим не їдять

Отже, як було сказано, білки в деяких фруктах, овочах, горіхах і спеціях змушують нас відчувати дискомфорт, оскільки вони схожі на білки, що викликають алергію і містяться у пилку різних рослин. Це приклад перехресної реактивності. А тепер з'ясуємо детальніше від яких продуктів є сенс утриматися, якщо ваш рот відчуває щось не те під час їжі. Зрештою, на відміну від звичайної харчової алергії, - прояви полінозу носять переважно сезонний характер.

Весна

Приблизно з березня по травень цвітуть дерева, зокрема береза, яка є одним з найсильніших алергенів.

Є цілий ряд овочів і фруктів, білок яких подібний до білка пилкових зерен берези, відтак їх вживання теж може викликати алергічні реакції. Це:

  • Кісточкові (яблука, груші, персики, сливи, абрикоси, вишня, черешня, оливки)
  • Горіхи (фундук, волоські, мигдаль)
  • Морква
  • Арахіс
  • картопля
  • Соя
  • Деякі трави та спеції (аніс, кмин, коріандр, фенхель, петрушка, селера)
  • Мед і продукти бджільництва

 

З фітопрепаратів для людей, чутливих до пилку берези та її родичів вільхи, ліщини і граба заборонене березове листя та бруньки, вільхові шишки

Літо

Травень-липень – сезон цвітіння злакових (польових) трав. В залежності від погодних умов воно може починатись у кінці чи на початку травня і тривати до початку або кінця серпня. В цей час, при наявній алергії на пилок злаків, рекомендується виключити з раціону наступні продукти:

  • Пиво, квас;
  • Полуниця, суниця
  •  Цитрусові
  • Соя, боби
  • Арахіс
  • Кукурудза
  • Щавель
  • Мед і продукти бджільництва

 

У випадку харчової алергії на злаки, рекомендовано відмовитися і від круп'яних каш та макаронів, а також хліба та хлібобулочних виробів.

Осінь

З кінця липня і до жовтня цвітуть амброзія та полин. В цей період не рекомендовані:

  • Насіння соняха, соняшникова олія, халва,
  • Гірчиця
  • Диня
  • Кавун
  • Зелень та спеції (селера, петрушка, кріп, кориця, імбир, мускатний горіх, коріандр)
  • Мед та продукти бджільництва
  • Цитрусові
  • Банани
  • Часник
  • Морква
  • Огірки

 

З фітопрепаратів під табу – полин, ромашка, календула, череда, дев'ясил, пижмо, кульбаба, мати-й-мачуха.

Не такий страшний поліноз як його малюють?

На перший погляд список тимчасово заборонених продуктів виглядає доволі вражаюче. Разом з тим науковці радять не панікувати, особливо якщо ваш прояв сезонної алергії обмежується, наприклад, нежиттю чи чханням.

-Вживання згаданих продуктів при полінозі не є протипоказом для всіх, - каже Ольга Бондарчук. - Це один з міфів про дієту при респіраторній алергії.

Перехресна алергія між пилком та харчовими продуктами розвивається не у всіх і не завжди. За останніми даними, вона виникає у 55 % випадків.

За словами вченої, якщо людина не відчуває дискомфорту при їжі, значить відмовлятися від неї не варто, навіть з метою "щоб перестрахуватися". 

-Виключення з раціону теоретично алергічних фруктів\овочів\зелені\горіхів до того, як на них сформувались симптоми алергії, не знизить вірогідність розвитку перехресної реакції на них- каже лікар. - Тому, якщо фрукти, овочі, горіхи, спеції, зелень, що відносяться до перехресно-реагуючих з пилком, не викликають у вас неприємних симптомів, виключати їх зі свого меню не потрібно. Якщо ж в період пилкування перехресна реакція все ж проявляється в вигляді синдрому оральної алергії, тоді продукт виключається з раціону. Водночас, у випадку мінімальних проявів, які швидко проходять, продукт можна залишити в раціоні, але вживати в незначній кількості. В період коли симптоми полінозу відсутні, такий продукт може бути повноцінною частиною дієти.

Як мінімізувати вплив алергенів

Та навіть коли організм реагує на їжу, існують деякі хитрощі, які дозволяють зменшити прояви алергії.

Наприклад, у період загострення хвороби потрібно звести до мінімуму споживання солі, а значить і копченої риби, ковбас, маринованих продуктів. Така необхідність пояснюється тим, що сіль сприяє посиленню алергічних реакцій. Такими самими  властивостями наділені цукор і алкогольні напої, тому їх кількість теж варто обмежити. 

А от потенційно алергічний овоч чи фрукт все ж можна спробувати скуштувати. Трохи. Як? Просто - приготуйте його.  Дуже хочеться яблуко? - запечіть його. Відваріть моркву, приготуйте абрикосовий пиріг...

- Часто термічна обробка змінює структуру білка і покращує переносимість продукту. Тоді він не викликає алергії, - каже Ольга Бондарчук. 

Правда,  тут існують винятки: алергенні білки, які містяться в  полуниці, горіхах, селері та спеціях, є стійкими до нагрівання.

 Але не термічною обробкою єдиною. За словами Ольги Бондарчук, мінімізувати прояви алергії  можна також за допомогою здорового способу життя, позитивних емоцій, раціонального збалансованого харчування, зниження стресового навантаження, фізичними вправами…  Як результат ви отримаєте підвищення опірності імунної системи, а значить менше хвороб, в тому числі - і алергії.

 

Вікторія Родінкова

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!