Хто такі аеробіологи та як вони пов'язані з алергопрогнозами?
У період сезонної алергії, коли рівні пилку у повітрі високі, ми часто шукаємо інформацію про алергенні ризики в Інтернеті. Хтось йде для цього на відповідний веб-сайт, щоб побачити календар алергіка, хтось використовує мобільні додатки для того, щоб відслідкувати пік цвітіння рослин, пилок яких викликає у них алергію. Але чи замислювалися ви, що собою являє алергопрогноз і як він створюється?
Щоб ви отримали інформацію про рівні алергенного ризику, впродовж багатьох років до цього вчені досліджують, який саме пилок є у повітрі вашого регіону і у які періоди його концентрації є найбільшими. Так поступово створюється календар цвітіння основних алергенних рослин для певної місцевості чи країни, на який й опирається алергопрогноз.Наука, яка вивчає вміст та зміни концентрацій пилкових зерен в атмосфері, називається аеробіологією. Відповідно, вчені, що в ній працюють – аеробіологи.
Вплив локації алергенів на створення алергопрогнозів
Причому, цим людям важливо не лише знати, що саме цвіте у певну пору року, а й наскільки пилок тієї чи іншої рослини є, дійсно, небезпечним для людей з полінозом. Так називається алергія до пилку. Тому аеробіологам важливо підтримувати зв’язок із лікарями-алергологами і дізнаватися у них, як саме реагує населення певної країни, чи, краще, регіону, на той чи інший повітряний алерген. Вся справа у тому, що чутливість до різних алергенів може різнитися у різних природніх зонах, навіть у межах однієї країни.
Відтак, алергопрогноз для різних територій може відрізнятися не лише у сенсі рівнів алергенного пилку, а й з точки зору того, які саме алергени потрібно брати до уваги саме у вашому місті.
Ще одна справа – безпосередня локація алергенів. Найчастіше алергію викликають рослини, які запилюються вітром. Вони продукують велику кількість пилкових зерен. Ці повітряні сперматозоїди рослин мігрують атмосферою у пошуку жіночих квіток на тих же або сусідніх рослинах. Вважається, що 60% пилку, який викидають дерева, буквально, на вітер, залишається біля самої рослини. А тому люди, які живуть поблизу рослин-джерел своїх причинних алергенів, можуть, по-перше, швидше сенсибілізуватися до них, а, по друге – гостріше відчувати симптоми алергії у період, коли цвіте рослина-алерген.
Відтак, людині з полінозом важливо знати, першою чергою, до яких саме алергенів вона чутлива, коли цвіте рослина, що виділяє небезпечний пилок та місця, де «її» алергенів росте більше. Втім, намагання уникнути контакту з алергеном, на жаль, допомагає не завжди. Адже деякі рослини, які є й визначальними продуцентами небезпечного пилку для більшості чутливих українців, ростуть скрізь. І не важливо, де ви знаходитесь. Фонові концентрації пилку цих рослин у період їх активного цвітіння долетять до вас всеодно. Це стосується пилку берези у лісовій та лісостеповій зонах України та пилку амброзії чи не скрізь в Україні, а особливо – в її Східних та південних регіонах. А от злаки, які також є вельми алергенними для всього населення світу, триваліше та інтенсивніше цвітуть, знову ж таки, у лісостепу та степовій зоні. Тут для них просто більше вологи – сприятливіший клімат. І джерелом алергена для вас може стати непідстрижений газон просто під ногами.
І тут, якраз, і допоможе алергопрогноз. В ньому не лише можна знайти інформацію про період цвітіння небезпечних рослин, а й про рівні алергенної небезпеки у той чи інший час.
Рівні ризиків та пороги чутливості до пилку
Рівні ризиків, своєю чергою, залежать від порогу чутливості до пилку кожної людини. І хоча про наявність порогів, які можна застосувати для всіх людей, що живуть на певній території і потерпають від впливу пилку, вчені сперечаються, все ті ж вітчизняні аеробіологи встановили, що для України більшість людей починає відчувати симптоми алергії до пилку берези, коли її концентрації перевищують 25 пилкових зерен на кубометр.
Для пилку амброзії цей поріг становить 10 зерен пилку. А от пилок злаків здатен викликати симптоми, вже коли його середні концентрації, які ловить прилад контролю, складають від 1 зерна та вище. Втім, більшість людей, чутливих до пилку злакових трав або просто трав, відчувають симптоми при концентрації пилку злаків у повітрі від 10 пилкових зерен.
І якщо для берези та злаків період, коли причиннозначущі рівні пилку реєструються в атмосфері, є відносно недовгим – декілька тижнів, то для амброзії він триває, як мінімум, місяць. А частіше – півтора-два. І багато тут залежить від погоди, яка спостерігається під час цвітіння рослин та до нього.
Важливість алергопрогнозів у сьогоденні
А тому, щоб точно знати, який ризик алергії сьогодні-завтра є реальним саме для вас, варто заглядати до алергопрогнозу і знати локації небезпечних для вас рослин, приміром, по дорозі на роботу. Щоб ефективно їх уникати під час активного цвітіння.
І довіряти найкраще місцевим даним про пилок, а також прогнозним моделям для пилку, які ці дані використовують. Адже в Інтернеті, наразі, існує декілька десятків застосунків та сайтів, де дані про рівні пилку не базуються на реальних дослідженнях, а їх розміщення є, радше, даниною моді.
Та якщо ви хочете відрізнити сайт, що демонструє дані про рівні пилку, який не переймається їх походженням, від сайту, створеного професіоналами-аеробіологами, зверніть увагу, чи вказується джерело інформації про пилок. Іноді, покопирсавшись на сайті або в додатку, можна побачити, що станція моніторингу пилку, на якій базується інформація для вашої місцевості, знаходиться... на іншому континенті. Тому, вибираючи своє джерело інформації про календар алергіка, переконайтеся, що він створюється професіоналами для вашого регіону. Тільки так ви можете отримати справжній алергопрогноз.
Джерела інформації:
1. http://ir.lib.vntu.edu.ua/handle/123456789/31053
- http://nbuv.gov.ua/UJRN/dtz_2016_1_9.
- http://www.hbc.bas-net.by/hbcinfo/books/Botanica42.pdf#page=376
- https://www.annallergy.org/article/S1081-1206(19)30826-9/abstract
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/all.13957
- https://www.elibrary.ru/item.asp?id=29738799
- https://cyberleninka.ru/article/n/zakonomirnosti-pilkuvannya-predstavnikiv-rodini-tonkonogovi-poaceae-na-teritoriyi-ukrayini/viewer
- http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=bist_2015_9_1_15
- http://eco.com.ua/sites/eco.com.ua/files/lib1/konf/3vze/zb_m/t1/tom_1_s03_p_244_247.pdf
- https://www.researchgate.net/profile/V-Rodinkova/publication/331896803_Characteristic_of_the_content_of_fungi_spores%27_air_spectrum_as_potentially_allergenic_component_of_bioaerosol/links/5ca205e6a6fdcc1ab5b9ffe9/Characteristic-of-the-content-of-fungi-spores-air-spectrum-as-potentially-allergenic-component-of-bioaerosol.pdf
- https://www.elibrary.ru/item.asp?id=20919823
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.