Наслідки вакцинації
Вакцинація забезпечує порятунок від низки хвороб. Проте, інколи на вакцини може виникати небажана реакція у вигляді алергії.
Найбільш частими наслідками вакцинації є легкі алергічні реакції. До речі, через збільшення кількості щеплень, такі реакції в останній час стали більш поширеними.
Важкі ж алергічні реакції на вакцини, на зразок анафілаксії, виникають рідко. В середньому ризик таких оцінюється як один випадок на мільйон. Деякі вакцини, як наприклад, вакцина від вірусу папіломи людини, мають ще нижчий показник розвитку важких реакцій – близько одного випадка на 1,7 мільйона доз.
Разом з тим, іноді показники важких реакцій після вакцинації можуть бути вищими. Наприклад, наприкінці грудня 2020 року чимало галасу викликала низка смертей після введення вакцини від Covid-19 в США.
Американське агентство охорони здоров'я заявило, що алергічні реакції на наявні вакцини від коронавірусу ( Pfizer Inc та Moderna Inc) виникають із частотою 11,1 на 1 мільйон щеплень. Тоді як, наприклад, вакцини від грипу призводять до анафілаксії приблизно в 1,3 випадку на мільйон доз.
Також Американські Центри контролю та профілактики захворювань закликали осіб, які мали серйозну реакцію на першу дозу вакцини від коронавірусу чи на інші вакцини, відмовитися від другої дози щеплення. Це стосується і людей, які вже перехворіли коронавірусом. Остання практика показала, що вони також можуть погано переносити вакцинацію від COVID-19.
Не робити щеплення також рекомендують людям з алергічною реакцією на поліетиленгліколь (ПЕГ), який входить до групи полісорбатів. Це група речовин, які використовуються в косметичній та фармацевтичній промисловості як емульгатори.
У вакцинах, зокрема, у препараті для щеплення проти COVID-19, міститься ПЕГ.
Причини алергічної реакції на вакцини
Причини алергічної реакції на вакцини криються у їх складі. Як припускається, у випадку зі щепленнями від COVID-19, винуватцем алергії був згаданий вище поліетиленгліколь (ПЕГ). Це поліефірна сполука, яка широко використовуються не лише у фармацевтичній, а й у косметичній та харчовій промисловостях.
Втім, причинами алергії можуть бути і інші компоненти вакцин. Зокрема, активні антигени, агенти кон’югації, консерванти, стабілізатори, антимікробні агенти, ад’юванти та культуральні середовища, що використовуються при приготуванні вакцини, а також ненавмисні забруднення під час процесу вакцинації.
Особливе значення відіграють білки, отримані з культури яєць, желатину та дріжджів, а також антибіотики, якщо вони присутні у складі вакцини. Яйця та желатин у вакцинах традиційно, були одними з найчастіших причин алергічних реакцій на щеплення. Втім, кількість цих компоненті у новітніх вакцинах є мікроскопічно малою.
Коротко зупинимось на деяких компонентах вакцин, які можуть стати причиною алергії.
Стабілізатори
Стабілізатори використовуються для захисту вакцин від несприятливих умов, таких як надмірне нагрівання або процес сублімаційного сушіння. В ролі стабілізаторів можуть виступати:
- вуглеводи (сахароза та лактоза),
- амінокислоти (мононатрієва сіль глутамінової кислоти або гліцину),
- білок (желатин або сироватковий альбумін людини).
Наприклад, желатин використовується як стабілізатор у ослаблених вірусовмісних вакцинах, таких як вакцини проти вірусу японського енцефаліту, вітряної віспи та MMR (комбінована вакцина проти кору, краснухи та паротиту), і викликає найбільше алергічних реакцій порівняно з іншими компонентами вакцини. Після того як в Японії почали вводити вакцини без желатину, частота алергічних реакцій на них різко знизилася.
Відсутність харчової реакції на желатин не є запорукою відсутності важкої реакції на вакцину, яка містить цю речовину. Тому при підозрах на таку алергію та перед майбутнім щепленням, краще зробити шкірний тест або молекулярний аналіз на наявність IgE до желатину.
Але навіть підтверджена алергія на желатин не означає, що вакцинація неможлива. Позитивний результат тесту лише підвищує заходи безпеки. Це означає, що в цьому випадку вакцину слід вводити в градуйованих дозах та залишатись під наглядом лікаря деякий час після щеплення.
Консерванти
Для запобігання росту мікроорганізмів у вакцини часто додають консерванти, такі як 2-феноксиетанол та тимерозал. Тимерозал є нейротоксичною органічною сполукою ртуті (50% ртуті за масою), однак, як заявляється, низькі концентрації тимерозалу у вакцинах не призводять до будь-яких побічних реакцій.
Тим не менше, Служба охорони здоров'я США та Американська академія педіатрії (AAP) закликали видалити тимерозал у вакцинах, які регулярно застосовувались для немовлят до 1999 року. Отже, за винятком деяких, у американських вакцинах тимерозал був повністю видалений або зменшений до залишкової кількості (слідів) у вакцинах для дітей.
Протимікробні засоби
Антибіотики застосовуються для уникнення забруднення під час виробництва вакцин. Тому деякі вакцини можуть містити незначні кількості неоміцину, стрептоміцину та / або поліміксину В.
Повідомлення про алергічні реакції на антибіотики у вакцинах обмежені і в більшості випадків мова іде про реакцію уповільненого типу IV. Це може бути папула у місці ін’єкції, яка може виникати через 48–96 годин після вакцинації. Але пацієнтам, у яких була анафілактична реакція на певний вид антибіотика, краще уникати вакцин, що містять цей конкретний антибіотик.
Білки дріжджів
Вакцини проти гепатиту В та вакцини проти вірусу папіломи людини створюються з використанням антигенів з культури рекомбінантних Saccharomyces cerevisiae (хлібопекарських дріжджів). Отже, вакцини складаються з невеликої кількості дріжджового білка (до 5%).
Алергічні реакції через дріжджовий білок у вакцинах вважаються вкрай рідкісними. Але якщо у пацієнта є підозра на таку алергію, слід визначити рівень антитіл IgE до дріжджів. У разі позитивного результату, вакцину слід вводити в градуйованих дозах та знаходитись під постійним спостереженням лікаря після її введення.
Ад'юванти
Стійкі вузлики, які відчутні при прощупуванні в місці уколу, можуть бути ознакою наявності у вакцині ад'ювантів на зразок солі алюмінію. Подібні сполуки часто додають у вакцини для посилення імунної відповіді.
Латекс
Вакцинація може призводити до алергічної реакції на латекс. Це потенційно небезпечний алерген, який може бути причиною анафілаксії. Втім, на сьогодні, відомо лише про один такий випадок.
Яєчний білок
Вакцини від грипу та жовтої лихоманки містять незначні кількості яєчного білка. Зокрема, вакцина від грипу вирощується в алантоїсній рідині в зародках курячих яйцях і містить від 0,2 до 42 мкг / мл яєчного білка. Теоретично, таке щеплення може спричиняти системні реакції при введенні препарату хворим з алергією на яйця. Але нещодавні 28 досліджень повідомили, що понад 4300 осіб з алергією на яйце, які отримували вакцини проти грипу, не виявляли серйозних реакцій (включаючи респіраторний дистрес або гіпотонію). При цьому низький відсоток пацієнтів мав незначні реакції (кропив'янка та легкі хрипи). На сьогодні алергія на яйце не є протипоказом до щеплення від грипу, але такі люди як і решта мають протягом 30 хвилин після уколу перебувати під наглядом медиків.
Вакцина проти жовтої лихоманки також вирощується в курячих ембріонах і містить залишковий яєчний білок. Якщо результат шкірного тестування на таку вакцину позитивний, її слід вводити в градуйованих дозах і лише під наглядом. Якщо результат негативний – щеплення робиться в звичайному режимі з ретельним спостереженням протягом наступних 30 хвилин після вакцинації.
Список компонентів вакцин, які потенційно можуть викликати алергічні реакції, постійно оновлюється та доступний на веб-сайті Інституту безпеки вакцин: http://www.vaccinesafety.edu.
Симптоми алергії на вакцину
У випадку з вакцинами від COVID-19, більшість реакцій (71%) проявлялися протягом перших 15 хвилин після введення препарату.
Це типовий період часу для негайних реакцій гіперчутливості I типу, які обумовлені взаємодією антитіл IgE та певного компонента тої чи іншої вакцини.
Ці реакції, як правило, відбуваються протягом декількох хвилин після впливу відповідного алергену і майже завжди (хоча можуть бути і винятки) проявляються протягом 4 годин.
Найпоширенішими симптомами IgE-опосередкованих реакцій є:
- кропив'янка;
- ангіонабряк.
Рідше виникають:
- закладеність носа,
- кашель,
- хрипи,
- задишка,
- блювота,
- біль у животі,
- діарея,
- гіпотонія.
Але не все так погано...
Але при цьому всьому середній показник реакцій негайного типу у дітей та підлітків становить 0,22 на 100 тис. доз щеплень.
Інколи може проявлятися важка системна алергічна реакція – анафілаксія. Зареєстровані випадки потенційної анафілаксії після вакцинації становлять 0,065 на 100 тис введених доз вакцин.
Повідомлялося також про затримку реакцій гіперчутливості IV типу, однак ці реакції, як правило, вважаються нешкідливими. Реакції гіперчутливості IV типу, зазвичай, починаються через 48 годин після вакцинації та досягають максимуму між 72 і 96 годинами.
Ці реакції можуть спостерігатися після введення вакцин, що містять тимерозал, алюміній та антимікробні агенти. Поява такої події не є протипоказанням для подальших щеплень. Реакції типу IV стають все рідшими, оскільки ртуть вилучається із сучасних вакцин.
Інша зареєстрована реакція гіперчутливості включає мультиформну еритему. Ця реакція може бути досить важкою у дітей і викликається низкою алергенів, включаючи компоненти вакцини.
Ще частина уповільнених реакцій класифікуються як тип III підвищеної чутливості і пояснюються, головним чином, утворенням імунних комплексівз залученням Т-лімфоцитів.
Найпоширеніші ознаки реакцій уповільненого типу включають висипання, які можуть включати кропив'янку, багатоформну еритему та / або макулопапульозні висипання. Ангіонабряк може також з’являтись, зокрема, у поєднанні з кропив'янкою або мультиформною еритемою. Хоч і нечасто, можуть виникати артралгія, артрит, набряки суглобів, сироваткова хвороба та пурпура Геноха-Шенлейна, разом із різними іншими гематологічними, нирковими та шлунково-кишковими проявами.
Однак деякі уповільнені реакції можуть бути не імунологічно-опосередкованими. Стійкі тверді вузлики в місці ін'єкції можуть бути спричинені подразненням, а не алергією. Воно викликається ад'ювантами, такими як алюміній, і не обов'язково є імунною гіперчутливістю до компонентів вакцини.
Джерела інформації:
- https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13223-016-0172-7
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33011299/
- https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/allergic-reaction.html
- https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN29B2GS
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25017679/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12609774/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3890451/
- https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-ingredients/egg-products
- https://www.kidswithfoodallergies.org/update-egg-allergy-flu-vaccine.aspx
- https://www.verywellhealth.com/allergic-reaction-to-the-flu-vaccine-4112324
- https://mvec.mcri.edu.au/immunisation-references/allergy-and-immunisation/
- https://allerg.qc.ca/Information_allergique/5_5_vaccins_en.html
- https://acaai.org/news/patients-vaccine-allergy-may-be-safely-vaccinated-following-new-guidelines
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.