- Причини алергії
- Симптоми
Разом з тим, з цією рослиною потрібно бути доволі обережним і не вживати в надмірних кількостях. Особливо це стосується вагітних жінок та дітей молодшого віку.
Непереносимість ревеню
Ревінь містить багато щавлевої кислоти [1] і його споживання може призвести до появи каменів у нирках та інших проблем. Ні в якому разі не можна їсти листя (в їжу ідуть лише прикореневі стебла) рослини так як в них концентрація щавлевої кислоти найвища і вживання листків може спричинити серйозне отруєння.
Симптоми отруєння щавлевою кислотою передбачають біль в ротовій порожнині та шлунку, також може виникати блювання та судоми, а іноді може спостерігатися слабкий пульс і навіть шок.
Якщо не лікувати отруєння, воно може спровокувати ниркову недостатність. Тому за першої підозри на те, що причиною симптомів отруєння є ревінь, необхідно терміново викликати швидку та прийняти глюконат, хлорид чи лактат кальцію.
Через свій проносний ефект, ревінь може викликати й інші симптоми непереносимості: дискомфорт у шлунку, нудоту, блювання або діарею. Діарея може супроводжуватися спазмом у животі, здуттям або втратою апетиту. Її тривалі епізоди можуть збільшити ризик зневоднення. Поговоріть зі своїм лікарем, якщо дискомфорт у шлунку не зникає або якщо у вас спостерігається діарея більше двох-трьох днів.
Крім того, небезпеку розвитку побічних реакцій може становити і тривале (більше восьми днів) вживання ревеню медикаментозно. Зверніться до лікаря, якщо на фоні отримання ліків з активними компонентами цієї рослини, відчуваєте слабкість, раптові чи сильні болі в спині або животі, запаморочення чи зміну частоти серцевих скорочень.
Іншою негативною реакцією на ревінь може бути алергія. При цьому, реакція, яка вперше проявляється в дорослому віці, швидше за все, збережеться на все життя. А от діти мають шанс позбутися алергії на ревінь, або, принаймні, стати менш чутливими до цього овочу.
Причини алергії на ревінь
Як і у випадку з іншими харчовими алергіями, більший ризик розвинути чутливість до ревеню мають люди зі схильністю до такої алергії в родині та хворі з наявною атопією.
Крім того, ревінь належить до родини гречкових, тож якщо у вас алергія на цей овоч, то, найімовірніше, ви реагуватимете й на інших представників цієї ж родини – гречку та садовий щавель. Причина такої реакції у схожості білків всередині однієї родини рослин.
Реакція на ревінь може проявлятися як у вигляді харчової алергії так і розвиватися внаслідок дотику [2] до нього. Якщо у вас шкірна алергія на ревінь, найкращий спосіб захистити себе від небажаної реакції, – носити одноразові рукавички та довгі рукави, коли ви готуєте ревінь чи доглядаєте за ним у городі. Також, працюючи з цим овочем, намагайтеся не терти руками обличчя чи очі. А після роботи – помийте руки та змініть одяг. Це допоможе запобігти поширенню рослинних подразників. Будьте обережними і з харчовими добавками з ревенем: вони також можуть слугувати причиною алергії.
Діагностика та лікування алергії на ревінь
Алергію на ревінь легко діагностувати за допомогою шкірного прик-тесту, при якому лікар занурює ланцет безпосередньо у ревінь, а потом проколює ним шкіру пацієнта. Тож при першій підозрі на те, що причиною негативних симптомів є саме ця рослина, потрібно звернутися до алерголога. Лікар також зможе визначити, чи викликані симптоми алергією, чи, можливо, має місце інша негативна реакція на цей чи інші продукти та складе план вашого лікування.
Симптоми алергії на ревінь
При чутливості до ревеню шкірна реакція на нього, як правило, з’являється одразу після дотику. В більшості випадків розвивається свербіж та висипка на ділянці шкіри, яка контактувала з алергеном.
При харчовій алергії симптоми теж виникають досить швидко: одразу або впродовж години, максимум двох, після їжі. При цьому, більшість людей відчувають свербіж у роті, горлі або на язиці. Також може спостерігатися відчуття свербіння очей і шкіри навколо рота. В декого може з'явитися закладеність носу, чхання і кашель. Ці симптоми, зазвичай, стихають протягом декількох годин. Проте, іноді може розвиватися важка реакція, а часом – і анафілаксія. Тобто, алергічні симптоми можуть не затухати, а, навпаки, посилюватися. Можуть виникати набряки, які перешкоджають диханню, розвиватися проблеми з тиском, задишка, непритомність та частий пульс.
За першого прояву подібних симптомів потрібно негайно звертатися за медичною допомогою. Інакше є ризик анафілактичного шоку: зупинки дихання і серця.
Джерела інформації:
- https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=140510
- http://www.savor-the-rhubarb.com/rhubarb-allergy.html
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.