Популярність та користь пива, а також чим може бути небезпечним для здоров'я
Пиво – третій найчастіше вживаний напій в світі після води та чаю. Його почали варити ще в V тисячоліття до н.е. в Ірані, а пізніше в Єгипті та у Месопотамії. Сьогодні без нього не обходиться в жодному куточку світу.
В пиві міститься багато вітамінів групи В. При цьому, більш корисним вважається темне пиво. У ньому більше вітамінів B3, B6 і B9 (фолієва кислота).
Ці вітаміни необхідні для відновлення клітин, вони працюють як антиоксиданти, допомагають у травленні, підтримують нормальний стан шкіри та нервової системи, а у жінок – полегшують симптоми ПМС.
Крім того, цей напій має заспокійливу та антибактеріальну дії, допомагає боротися з застудою, справляє омолоджуючий ефект на судини, позитивно впливає на щільність кісток, сприяє еластичності суглобів, укріплює кістки, підвищує “хороший” холестерин і навіть допомагає боротися з деякими хворобами серця. Корисне пиво і для очей. Вважається, що його вживання в помірних кількостях є профілактикою глаукоми та катаракти.
Втім, для декого вживання навіть незначної кількості пива замість користі може принести лише ряд проблем. Причини варто шукати в таких станах як харчова алергія та непереносимість. При цьому, часто ці стани проявляються настільки схоже, що без допомоги фахівця буде важко з'ясувати причину реакції на пиво.
Причини, що можуть викликати алергію на пиво
Більш поширеним явищем вважається харчова непереносимість до певних пивних складників.
Наприклад, вважається, що близько 1% людей є чутливими до сульфітів – речовин, які утворюються в алкоголі в природній спосіб чи додаються до нього штучно для кращого зберігання напою. Ще у 1980-х роках з'ясувалось, що вживання сульфітів може бути смертельно небезпечним для хворих з астмою (за підрахунками, 5 % усіх астматиків мають сульфітну чутливість).
В результаті тепер усі виробники пива та вина мають маркувати відповідним чином свою продукцію, якщо вміст сульфітів в них переважає небезпечний для людей з астмою поріг.
Реакції непереносимості пива, особливо у вигляді сильного головного болю, також можуть викликати гістаміни та дубильні речовини. Хоча їх дія вважається частим побічним ефектом вживання червоного вина, ці речовини також присутні і в пиві. Особливо – темних сортів.
Дубильні речовини, що теж присутні у пиві, збільшують кількість хімічного серотоніну. ВІн також може провокувати головний біль.
А люди, які реагують на гістамін в алкоголі, також можуть мати низький вміст кишкового ферменту, який називається діамін оксидазою, і який зазвичай розщеплює гістамін.
А от до 40% осіб азіатського походження не можуть переносити пиво через нездатність перетравлювати алкоголь. Ці люди не в змозі метаболізувати його через мутацію гена ALDH2, що кодує фермент дегідрогеназу. Він відповідальний за розщеплення спирту.
Що ж до алергії, то до її розвитку часто призводить присутність в пиві ячменю, пшениці, сорго, дріжджів, хмелю, а також різних консервантів, барвників та ароматизаторів.
Чутливість до сорго – найчастіша причина пивної алергії серед китайців. А майже 1,2% американців потерпають від алергії на пшеницю. При цьому, частина з них також реагують і на ячмінь. Хоча можливі реакції окремо на пшеницю, і окремо на ячмінь. І зустрічаються вони й в Україні.
Взагалі, багато джерел пояснює алергію на пиво саме чутливістю до екстрактів ячменю, як одного з найпоширеніших видів пивної сировини. Зокрема, реакції в даному випадку можуть бути спричинені трьома білками. Один з них – це білок-переносник ліпідів 1 (LTP1). Білки цієї групи відомі своєю алергенністю. А той, що міститься у ячмені, також може призводити до перехресних реакцій з персиком, морквою та яблуком.
Алергічні реакції, теоретично, можуть виникати і на речовини, які використовуються з метою очищення пива. Наприклад, яєчний білок, казеїн, ізінглас (речовина, виготовлена з плавальних міхурів осетрових риб, також застосовується як засіб для очищення) і рибні складники (наприклад, парвальбумін, основний алерген, який міститься в рибі з лускою). Втім, виробники стверджують, що насправді залишки таких речовин після очищення настільки незначні, що не можуть викликати реакцію.
Симптоми алергії на пиво
Якщо негативні прояви, які виникають внаслідок вживання пива, відсутні після споживання вина чи інших алкогольних напоїв, швидше за все має місце саме харчова алергія на пиво чи певний інгредієнт у ньому.
Основні симптоми алергії на пиво передбачають:
- нежить
- кропив'янку
- свербіж в носі, чхання
- охриплість голосу
- проблеми з боку органів травлення
- здуття та біль у животі
- відчуття напруги в грудній клітці
Алергічна реакція як правило виникає протягом 15 хвилин – двох годин.
У важких випадках може розвинутися небезпечний для життя стан – анафілаксія.
Її симптоми виражаються як:
- кропив’янка,
- набряки,
- проблеми з диханням,
- біль у грудях, непритомність,
- різке зниження артеріального тиску.
Якщо у вас розвиваються подібні симптоми, потрібно негайно викликати швидку допомогу або самостійно скористатися дозатором адреналіну при його наявності.
Іноді анафілаксія наступає не одразу після вживання пива, а за певних умов – наприклад, після прийому цього напою, якому слідувала фізична активність. Цей вид реакції так і називається – анафілаксія, пов’язана з фізичним навантаженням. Зокрема, описаний випадок такого стану, що був спровокований вживанням пшеничного пива.
Діагностика та профілактика алергії на пиво
Визначити, на який саме складник пива розвивається алергія, може лікар-алерголог після шкірного тестування або молекулярного аналізу крові.
Відтак, при алергії на зернові, які входять до складу напою, виходом із ситуації може бути вживання пива, яке не містить цих алергенів і виготовляється з альтернативної сировини.
Для тих, хто страждає непереносимістю глютену, існує безглютенове пиво. Воно замість ячменю та пшениці вариться з рису, пшона, гречки, кукурудзи чи сорго.
Для любителів прянощів є імбирне пиво, до складу якого входять імбир, лимон, цукор та дріжджі.
А ще є кореневе пиво, що виготовляється із сировини дерев або виноградної лози.
Складніше може прийтися людям з алергією на дріжджі. Вони входять до складу пива завжди. Втім, як вважається, випадки чутливості до дріжджів є надзвичайно рідкісними.
Непереносимість пива
Якщо ж реакція на пиво легка, а тест на алергію негативний, наявні симптоми можуть бути викликані непереносимістю алкоголю.
Як і у випадку з алергією, така реакція також розвивається досить швидко і може включати наступні симптоми:
- закладеність носа та нежить
- кропив'янка
- діарея
- нудота
- блювання
- зниження тиску
- напад астми.
Інші поширені симптоми включають:
- набряк обличчя,
- почервоніння на інших частинах тіла,
- пришвидшене серцебиття,
- головний біль,
- проблеми з диханням,
- непритомність.
Джерела:
1. https://www.healthline.com/health/allergies/beer-allergy
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alcohol-intolerance/symptoms-causes/syc-20369211
3. https://www.hourdetroit.com/restaurants-food/whats-causing-your-beer-allergy/
4. https://sites.google.com/site/familyallergy3/blog/beer-allergy
5. https://www.aaaai.org/ask-the-expert/allergic-reaction-beer
6. https://simplygluten-free.com/blog/2018/11/do-i-have-a-beer-allergy-or-wine-allergy.html
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5371212/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4412519/
9. https://readandfix.com/allergic-to-beer/
10. https://europepmc.org/article/med/22846084
11. https://www.yorktest.com/intolerance/alcohol/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.