Чи викликає пух та пилок тополі алергію?
Тополя – високе дерево, що може сягати 45, а іноді 60 метрів заввишки. Це – дводомна рослина з мілкими квітками, які з'являються раніше за листя. Вона належить до родини вербових (Salicaceae). Саме слово "тополя" (Populus) походить від давньогрецького «palpito», що означає "тріпотіти" чи "трепіт листя на вітрі".
Більшість тополь зростають у помірному кліматі Азії та Північної Америки. У Європі тополя менш поширена. У Африці її ще менше, а у південній півкулі тополя не росте взагалі.
На території України найбільш поширені чорна, біла та тремтяча тополі. Остання ще називається осикою. Втім, усього за рахунок парків та ботанічних садів на території країни нараховується більше 30 різновидів цього дерева.
Тополі часто саджають вздовж шосе та залізниць, адже вони чудово очищають повітря.
Використовують це дерево і з медичною метою. Кора та бруньки тополь зазвичай заготовлюються ранньою весною, перед тим як вони почали розвиватися. А от листя, навпаки, збирають і сушать наприкінці весни – на початку літа.
В сировині тополь міститься глюкоза, фруктоза, ціла низка кислот: від аскорбінової та глутамінової до бензойної та коричної. Є тут залізо, кальцій, калій, нікель, магній, цинк тощо.
Препарати на основі сировини з тополі мають знеболювальні, жарознижуючі та протизапальні властивості. Крім того, наприклад, відвар кори може стимулювати апетит, допомагає при артриті, подагрі, геморої, запаленні сечового міхура, тощо.
Тополя: алерген чи ні?
Щодо алергенності, то тополя вважається помірним алергеном. Втім тут є свої регіональні особливості. Тобто, є країни де чутливість до пилку тополі вища ніж у решті. Так, у Міннесоті та на південному заході США тополі є важливою причиною алергії. В районі Нью-Йорка 20,6% людей з алергією були сенсибілізовані до пилку тополі.
У Мексицi, за результатами досліджень, до пилку Populus spp. виявились чутливими 21% пацієнтів з алергією різного роду.
А у Бургосі (Іспанія) в період з січня по квітень пилок тополі був визнаний восьмим найпоширенішим алергеном, присутнім в повітрі.
Важливим джерелом сезонної алергії тополя вважається і в Туреччині.
А от в Україні, за результатами проведення молекулярного тестування ALEX, пилок тополі є причиною появи симптомів алергії лише в 0,4% сенсибілізованих людей.
Причини алергії на тополю
На території України тополі починають цвісти вже на початку березня. Першою прокидається осика. Далі – тополі біла та чорна. Період цвітіння продовжується, як мінімум, до середини квітня. Через кілька тижнів після цього тополя викидає пух, який розноситься вітром. Це – крилате насіння рослини, її ембріон. А от пилок і тополі, і інших рослин, що є чинником сезонної алергії, то – сперматозоїд рослини. Він якраз і потрібний, щоб утворити ембріон разом із яйцеклітиною, яка знаходиться на жіночих квітках рослини.
Втім, на жаль, саме пух помилково вважається причиною алергії. Насправді, поява пуху відбувається після того, як дерева запліднилися пилком.
А тому тополиний пух, тобто, насіння тополі – то не алерген, а механічний подразник. Він лоскоче ніс чи очі, потрапляючи до них. Люди ж сприймають свої чхання та виділення з носа, які є захисною реакцією на чужорідне тіло, як алергію.
Втім частина пуху (за даними українських вчених – близько третини) справді може містити зерна пилку інших рослин, які саме цвітуть у період розповсюдження пуху. Це, насамперед, злаки (наприклад, тимофіївка), які і є потужним алергеном для території України. За результатами досліджень, від чутливості до пилку злаків страждають більше 40% українців з полінозом.
Якщо ж людина, таки, належить до того невеликого відсотку осіб, що чутливі до пилку тополі, вона може реагувати й на пилок її найближчого родича верби (Salix). Ця рослина також входить до родини вербових. Шкірні тести показали високу кореляцію між чутливістю пацієнтів одночасно до пилку обох цих рослин.
Крім того, спостерігається помірна перехресна реактивність між членами Salicaceae і Fagales. До ряду останніх входять береза та її родичі граб, вільха, ліщина. А також – бук, дуб та грецький горіх.
Симптоми алергії
Алергени тополі, зазвичай, викликають легкі та помірні прояви сезонної алергії. А симптоми алергії на пилок найчастіше включають:
- закладеність носа
- тиск у синусових пазухах, який може викликати біль в обличчі
- нежить
- свербіж очей та сльозотечу
- подразнене горло
- кашель
- набряклу синюватого кольору шкіру під очима
- зниження відчуття смаку або запаху
- посилення астматичних реакцій.
Діагностика та профілактика алергії на тополю
Для того аби діагностувати алергію на пилок, лікар має вивчити історію хвороби та симптоми пацієнта. У разі необхідності алерголог проведе шкірний тест для виявлення алергену, який спричиняє розвиток симптомів.
Якщо у вас алергія на будь-яку з речовин в тесті, то протягом 15-20 хвилин у вас з’явиться почервоніння, набряк та свербіж в ділянці, на яку наносились алергени.
Якщо результати шкірного тестування викликають сумнів, може бути рекомендований молекулярний аналіз крові.
Якщо причиною симптомів є, справді, пилок тополі, то, для мінімізації її впливу, найкраще триматися якнайдалі від цих дерев в період їх пилкування. Для цього потрібно зменшити перебування на вулиці у сухі та вітряні дні, коли пилку багато. Його концентрацію можна дізнатись з алергопрогнозу.
Може допомогти також носіння сонцезахисних окулярів та головного убору.
При надто надокучливих симптомах алергії допоможе прийом антигістамінних препаратів та використання спеціальних спреїв для носа.
Джерела інформації:
- https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/6796/topolya
- https://allergy.org.ua/topolia-naspravdi-pukh-ne-vyklykaie-alerhiiu/
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Tree-Pollens/Allergens/Cottonwood-/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15971469/
- https://www.pollenwarndienst.at/en/allergy/profiles/poplar.html
- https://www.cbc.ca/amp/1.269004
- https://airallergy.sciensano.be/content/poplar-populus-spp
- https://www.pollen.com/research/genus/populus
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.