Загальні рекомендації
Якщо прибрати з раціону алергенні продукти, то можливо не знадобиться використовувати лікарські засоби. Але при виникненні симптомів алергії, необхідно одразу звернутись до лікаря. [1,2]
Щоб не нашкодити і не поглибити проблему, слід розуміти, що будь-який препарат можна приймати тільки по рекомендації та за рецептом лікаря. Бажано під наглядом медичних працівників.[1]
Джерела:
1. Особенности течения аллергических респираторных заболеваний у беременных, Е.В. Передкова, М.В. Ануфриева, Эффективная фармакотерапия 33/2014
2. Аллергический ринит, особенность течения и терапии у беременных, УО «Белорусский государственный медицинский университет», И. В. Долина, Обзоры и лекции, 2016
3. КОРТИЗОЛ ПРИ БЕРЕМЕННОСТИ (ОБЗОР ЛИТЕРАТУРЫ), И.В. Довжикова Дальневосточный научный центр физиологии и патологии дыхания СО РАМН (Благовещенск) 2010, 6 (76), Часть 1
4.РИНИТ БЕРЕМЕННЫХ, РЕМЕН Черных, Российская ринология, №04, 2008
5.Фармацевтична енциклопедія України, Алергія
6.Питание беременных и кормящих женщин. Решенные и нерешенные проблемы, О.А. Маталыгина, Санкт-Петербургская медицинская академия последипломного образования, 2008
7. Pregnancy and Childbirth, Dr. Adrian Morris, MB ChB, DCH, MCFP, Dip Allergy, Dip Pract Dermatology (Cardiff),2012
Алергічний риніт
Алергічний риніт (дуже важливо відокремлювати його від гормонального риніту при якому окрім закладеності носа не спостерігається ніяких інших симптомів і який проходить після народження малюка) [1,4]
Можна скористатися такими методами профілактики:
- Уникнення прогулянок в суху вітряну погоду в місцях цвітіння трав, дерев, кущів (полин, амброзія, липа, жасмін, бузок)
- Уникнення місць, де палять цигарки
- Слідкування за чистотою в оселі. Проведення вологих прибирань частіше ніж зазвичай.
- Дотримання здорового режиму харчування
- Здоровий сон[1]
Методи боротьби:
- Лише за рекомендацією лікаря, що супроводжує вагітність можна скористатись антигістамінними препаратами: краплями, таблетками, сиропами. Але тільки якщо це є абсолютно необхідним. [1, 2]
Особливість прояву алергії під час вагітності
Ось і дочекались дві заповітні смужки на тесті. Ось і настала чудова пора в житті кожної жінки - вагітність. Наряду з радістю, щастям та приємними клопотами майбутня мама може зіштовхнутися з певними небажаними проявами вагітності. Алергія є одним з них, навіть якщо раніше вона не проявлялася так чітко.[1]
АЛЕРГІЯ (грец. allos — інший + ergon — дія) — якісно змінена реакція організму на дію речовин антигенної природи, що призводить до різноманітних порушень в організмі — запалення, спазму бронхів, некрозу, шоку та інших змін. Тобто алергія — це комплекс порушень, що виникають в організмі при гуморальних і клітинних імунологічних реакціях.
Враховуючи те, що під час вагітності імунітет жінки перебудовується на посилений режим, можна очікувати певних ускладнень і їх проявів. Наприклад у вигляді алергії, з чим частіше доведеться стикатися жінкам, що мають спадкову схильність до таких реакцій. [1,5]
Під час вагітності спостерігається підвищення викиду в організм гормону кортизолу, що є фізіологічним для даного періоду.
Що цікаво, хоч кортизол і називають «гормоном стресу», але він також здатен регулювати рівень цукру в крові вагітної, відповідати за її якісний і збалансований іонний склад, зменшувати рівень лімфоцитів. Ще одна важлива функція кортизолу - протизапальна. Тобто збільшення рівня кортизолу в жіночому організмі під час вагітності може впливати на нього двояко. [3]
Вагітність це перебудова багатьох процесів в організмі, що викликає неабиякий стрес та зміни в самопочутті майбутньої мами і тягне за собою включення «особливого режиму» і ослаблення імунітету, а також, можливо і більш чіткі алергічні реакції, що раніше були не так помітними.[1]
Найбільш поширені реакції у період вагітності це алергічний риніт, кропив’янка і набряк Квінке.[2]
Харчова алергія
Послаблення імунітету робить організм вагітної жінки більш чутливим до будь-чого. Зокрема і до їжі та її алергенів . Що проявляється у вигляді більш чітких проявів алергії, а ніж були до вагітності. Тому треба уважно слідкувати за вмістом холодильнику, способом приготування та терміном придатності продуктів.[1,2]
Бажано обмежити вживання продуктів, що провокують алергію:
- Шоколаду
- Магазинних тістечок, тортиків(харчові барвники досить часто є алергенними)
- Цитрусових (апельсини, лимони, грейпфрути, мандарини, бергамот, лайм)
- Гострих спецій (перець, куркума, паприка, соєвий соус та ін.) та горіхів.
- Напівфабрикатів, копченостей, ковбас, риби, яєць, консервів та іншої готової магазинної продукції. [1,2,6,7]
Натомість потрібно зробити акцент у споживанні на:
- Кисломолочну продукцією (кисломолочний сир, натуральний йогурт, кефір)
- Каші (гречану, вівсяну, пшеничну)
- Салати з огірків, капусти та ін. з додаванням якісної рослинної олії
- Нежирне м'ясо
- Домашня випічка (хліб, пироги, торти, галети, печиво) [1,2,6,7]
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.