- Причини алергії
- Симптоми
Алергія на персик є найпоширенішим типом чутливості до свіжих фруктів у Середземномор'ї. За різними даними її поширеність в Іспанії та Італії [1] складає від 10 до 40% серед пацієнтів з полінозом. А в Ізраїлі – це до 75% людей з алергією до фруктів та / або овочів. Алергія на персик зрідка зустрічається окремо від інших. Більшість пацієнтів, що чутливі до цього продукта, мають іншу харчову чи інгаляційну алергію, зокрема, – на пилок. З алергією на персик найчастіше пересікається чутливість до яблука, груші, вишні, абрикоса та сливи. Всі ці рослини є представниками родини розових. При цьому, яблуко є безумовним лідером у цьому списку. Загалом в Європі, алергічні реакції на розові [2], переважно яблуко і персик, є найпоширенішим видом чутливості у хворих старше п'яти років.
Причини алергії на персик
Клінічна картина алергії на персик на півдні та півночі Європи має низку відмінностей. Так, на Півночі та у Центрі Європи реакція на персик є, переважно, легкою і пов'язана з синдромом оральної алергії (СОА). Більшість населення цієї території чутливі до персикового алергену Pru p 1 [2]. Він є гомологом (дуже подібним) білка березового пилку Bet v 1. Цей алерген є основним винуватцем чутливості до пилку берези, якою багата ця територія. При цьому, як правило, спочатку розвивається березовий поліноз, а вже потім – чутливість до персика. Pru p 1 руйнується під дією [3] травних процесів та температур. Тому реакції на нього, як правило, обмежуються ротовою порожниною, а термічна обробка персика позбавляє симптомів алергії.
Але у людей з чутливістю до Pru p 1 часто виникають перехресні реакції з іншими фруктами, включаючи:
- яблуко,
- грушу,
- абрикос,
- вишню,
- диню,
- банан,
- фундук,
- моркву
- селеру.
На півдні Європи ситуація інша. Головними алергенами персика тут є Pru p 3 [2] (білок-переносник ліпідів, LTP) та Pru p 4 (профілін). При цьому, сенсибілізація до Pru p 3 може бути як первинною так і пов'язаною з пилковою алергією, із сенсибілізацією до Pru p 4 або комбінацією їх обох. У пацієнтів, що чутливі до Pru p 3, алергічні реакції будуть важчими, в окремих випадках може розвинутися анафілаксія. Адже Pru p 3 – термостійкий білок, який зберігає свою алергенність [3] навіть в термічно оброблених продуктах, на зразок пюре, нектарів та соків.
Алергенним персик залишається і в вигляді сухофруктів та навіть при непрямому контакті [4]. Алергічна реакція може розвинутись, якщо ви скористались, наприклад, тим же ножем чи тарілкою, які контактували з персиком чи навіть поцілувавши когось, хто ласував цим фруктом.
А білок-переносник ліпідів Pru p 3, що міститься у листі персика, може діяти як респіраторний алерген, викликаючи професійні ринокон'юнктивіт та астму у садівників. Крім того, пацієнти з сенсибілізацією до цього білка можуть бути чутливими і до інших фруктів:
- вишні,
- абрикоса,
- яблука,
- сливи,
- горіхів (фундук і волоський горіх)
- та арахісу.
Також зафіксовано випадок перехресної реактивності між персиком та латексом. Зокрема, 32-річна медсестра з алергією на латекс зазнала анафілаксії після того, як з'їла сливу, персик та нектарин.
Результати іспанського дослідження [5] свідчать, що Pru p 3, в основному, сконцентрований у шкірці персика і більше 90% чутливих до нього людей можуть переносити очищений фрукт. Натомість, чутливість до профіліну Pru p 4 пов'язана і з пилковою алергією і проявляється симптоматикою СОА. Одне з досліджень [6] доводить, що люди, чутливі до Pru p 3, більше схильні до системних реакцій. Пацієнти ж, сенсибілізовані і до пилку, і до алергенів персика, мають більший ризик розвинути астму. Цікаво, що при одночасній сенсибілізації до Pru p 3 та Pru p 4 комбіновані системні реакції спостерігаються рідше, ніж у пацієнтів, що мають моносенсибілізацію до Pru p3, але часто спостерігаються симптоми СОА. А от чому Pru p 3 практично не викликає реакцій у жителів Центральної та Північної Європи досі залишається незрозумілим.
Симптоми алергії на персик
Найбільш поширеними симптомами харчової алергії на персик є:
- поколювання або свербіж у роті
- кропив’янка, свербіж шкіри або екзема
- набряк губ, обличчя, язика та горла або інших частин тіла
- хрипи, закладеність носа або утруднене дихання
- біль у животі, діарея, нудота або блювота
- запаморочення або непритомність
- анафілаксія.
Більшість пацієнтів з алергією на персик мають синдром оральної алергії. Вони скаржаться на свербіж у горлі та роті, а також свербіж, почервоніння та набряк губ через 5-15 хвилин [3] після того, як з’їли фрукт, або навіть під час його жування та ковтання. Ці симптоми можуть з’явитися знову через 15 - 60 хвилин. В більшості чутливих до персика людей, симптоматика, власне, і обмежується СОА, проте в інших, на додачу чи окремо, можуть розвиватися важчі симптоми. Так, результати іспанського дослідження [4] вказують, що найчастішою ознакою персикової алергії був СОА, який розвивався у 86% волонтерів з алергією на персик, 61% пацієнтів мали контактну кропив'янку і лише у чверті виникали системні симптоми, у тому числі – анафілаксія.
Негайно звертайтеся за медичною допомогою, або самостійно застосуйте дозатор адреналіна, якщо у вас виникли будь-які з нижче перерахованих симптомів:
- Звуження дихальних шляхів, що утруднює дихання
- Шок при сильному падінні артеріального тиску
- Швидкий пульс
- Запаморочення
На щастя, лише у частини пацієнтів з анафілаксією спостерігається зниження артеріального тиску. Це найважча алергічна реакція, відома як анафілактичний шок. Небезпека харчової алергії полягає в тому, що з часом відносно легкі симптоми можуть стати важкими. Тому зверніться до лікаря, якщо у вас розвивається реакція після вживання тієї чи іншої страви з персиком чи іншим продуктом. Фахівець проведе необхідне тестування і обере найкращу стратегію поводження з алергеном. Не виключено, що в деяких випадках доведеться відмовитися від вживання персику та продуктів, які його містять.
Джерела інформації:
- http://www.food-allergens.de/symposium-2-4/peach/peach-allergens.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354288/
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=37
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Fruits/Peach/
- http://europepmc.org/article/med/23506291
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.1998.tb03777.x
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.