- Причини алергії
- Симптоми
Хоча відсоток людей з непереносимістю саліцилатів невідомий, вважається, що найчастіше від такої проблеми страждають дорослі з бронхіальною астмою. За різними даними це від 2 до 22% хворих з астмою.
Серед них від непереносимості саліцилатів головним чином потерпають жінки 30-50 років.
В зоні ризику і люди з запальними захворюваннями кишечника та харчовою алергією. Більше того, іноді симптоми аспіринової непереносимості дають про себе знати лише якщо у людини діагностується алергія. Це ускладнює діагностику непереносимості саліцилатів. Найчастіше непереносимість саліцилатів проявляється вигляді проблем з дихальними шляхами. Шкіра та шлунково-кишковий тракт страждають рідше.
Найпоширеніші симптоми непереносимості саліцилатів:
- Закладеність носа
- Інфекція та запалення синусних пазух
- Поліпи
- Астма
- Діарея
- Метеоризм
- Біль у животі
- Запалення кишечника (коліт)
- Шкірні висипання або кропив’янка
Реакція на саліцилати, як правило, розвивається протягом 5–15 хвилин після вживання ягід, які їх містять, рідше – через 1-2 години. У особливо важких випадках може спостерігатися шок, втрата свідомості й зупинка дихання.
Крім ожини, саліцилати також містяться у ряді продуктів. Це, зокрема:
Фрукти:
- родзинки,
- чорнослив,
- абрикоси,
- чорниця,
- вишня,
- журавлина,
- виноград,
- ананаси,
- сливи,
- апельсини,
- мандарини,
- полуниця,
- гуава.
Овочі:
- брокколі,
- огірки,
- цикорій,
- редька,
- кабачки,
- крес-салат,
- паростки люцерни,
- баклажани,
- кабачки,
- солодка картопля,
- шпинат,
- артишоки та
- квасоля.
Спеції:
- каррі,
- аніс,
- кайєнський перець,
- кріп,
- імбир,
- духм’яний перець,
- кориця,
- гвоздика,
- гірчиця,
- кмин,
- орегано,
- піміенто,
- естрагон,
- куркума,
- паприка,
- чебрець і
- розмарин.
Інші джерела саліцилатів:
- Чай,
- ром,
- вино,
- оцет,
- м'ята,
- мигдаль,
- водяний каштан,
- деякі сорти меду.
Разом з тим, потрібно розуміти, що продукти, які містять саліцилати, багаті низкою корисних речовин, тож виключати їх з раціону варто лише в крайньому разі – при дуже сильній чутливості.
А от IgE-опосередкована алергія на ожину може розвинутися і від споживання навіть невеликої кількості ягоди. Втім, на відміну від непереносимості саліцилатів, алергічні реакції на цю ягоду зустрічається вкрай рідко [2]. Це пояснюється низькою алергенністю ожини – з одного боку, та відносно обмеженим рівнем її споживання – з іншого. Втім, у наукових джерелах припускається, що при популяризації дрібних фруктів ця ситуація може змінитися.
Причини алергії на ожину
Ризик розвитку алергії на ожину зростає при сімейному анамнезі цього захворювання: якщо від нього страждають батьки або рідні брати чи сестри. Також традиційними "супутниками" більшості видів алергії є атопічний дерматит та астма. Наявність синдрому оральної алергії (СОА) теж може підвищити ймовірність розвитку чутливості до ожини.
Загалом, вважається, що до алергії на будь-які ягоди, в тому числі ожину, в першу чергу схильні діти молодшого віку. Крім того, можна очікувати перехресної реакції між близькоспорідненими ягодами родини розових. Наприклад, між малиною, ожиною, полуницею. Однак, якщо такі випадки і були, то про них немає свідчень [3] у відповідній літературі.
Взагалі про алергени ожини є небагато інформації. Відомо, що в ній містяться білки з невеликою молекулярною масою, які не є термостійкими. А одне з досліджень [2] вказує на можливу наявність в ожині алергену Mal d 1 (гомологічний Bet v 1). Білки, гомологічні Bet v 1 чутливі до нагрівання та дії ферментів, а тому викликають симптоми на рівні СОА.
Симптоми алергії до ожини
Тому алергічні реакції на ожину викликаються свіжими плодами і, в першу чергу, обмежуються ротом (синдром СОА).
Основними симптомами СОА є:
- Свербіж в ротовій порожнині (язик, губи, піднебіння)
- Першіння в горлі
- Набряк в області рота/горла
Разом з тим, ожина може викликати і більш важчі реакції. Це можуть бути:
- Задишка,
- Кропив'янка,
- Блювота,
- Діарея.
Зафіксовано два випадки анафілактичної реакції після вживання невеликої кількості ожини. Причому, в одному з прецедентів розвиткові анафілаксії передував тривалий період синдрому СОА після вживання цієї ягоди.
У випадку підозри на наявність алергічної реакції на ожину потрібно звернутися до алерголога для проходження відповідного обстеження.
Якщо лікар підтвердить діагноз, то найліпшою стратегією буде уникати ожини, особливо – в необробленому варіанті.
Джерела інформації:
- https://www.healthline.com/nutrition/salicylate-sensitivity#section1
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Fruits/Blackberry/
- https://www.aaaai.org/ask-the-expert/anaphylaxis-to-blueberry
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.