Хоча відсоток людей з непереносимістю саліцилатів невідомий, вважається, що найчастіше від такої проблеми страждають дорослі з бронхіальною астмою. За різними даними це від 2 до 22% хворих з астмою.

       Серед них від непереносимості саліцилатів головним чином потерпають жінки 30-50 років.

В зоні ризику і люди з запальними захворюваннями кишечника та харчовою алергією. Більше того, іноді симптоми аспіринової непереносимості дають про себе знати лише якщо у людини діагностується алергія. Це ускладнює діагностику непереносимості саліцилатів. Найчастіше непереносимість саліцилатів проявляється вигляді проблем з дихальними шляхами. Шкіра та шлунково-кишковий тракт страждають рідше.

 

Найпоширеніші симптоми непереносимості саліцилатів:

  • Закладеність носа
  • Інфекція та запалення синусних пазух
  • Поліпи
  • Астма
  • Діарея
  • Метеоризм
  • Біль у животі
  • Запалення кишечника (коліт)
  • Шкірні висипання або кропив’янка

 

      Реакція на саліцилати, як правило, розвивається протягом 5–15 хвилин після вживання ягід, які їх містять, рідше – через 1-2 години. У особливо важких випадках може спостерігатися шок, втрата свідомості й зупинка дихання.

      Крім ожини, саліцилати також містяться у ряді продуктів. Це, зокрема:

 

Фрукти:

  • родзинки,
  • чорнослив,
  • абрикоси,
  • чорниця,
  • вишня,
  • журавлина,
  • виноград,
  • ананаси,
  • сливи,
  • апельсини,
  • мандарини,
  • полуниця,
  • гуава.

 

Овочі:

  • брокколі,
  • огірки,
  • цикорій,
  • редька,
  • кабачки,
  • крес-салат,
  • паростки люцерни,
  • баклажани,
  • кабачки,
  • солодка картопля,
  • шпинат,
  • артишоки та
  • квасоля.

 

Спеції:

  • каррі,
  • аніс,
  • кайєнський перець,
  • кріп,
  • імбир,
  • духм’яний перець,
  • кориця,
  • гвоздика,
  • гірчиця,
  • кмин,
  • орегано,
  • піміенто,
  • естрагон,
  • куркума,
  • паприка,
  • чебрець і
  • розмарин.

 

Інші джерела саліцилатів:

  • Чай,
  • ром,
  • вино,
  • оцет,
  • м'ята,
  • мигдаль,
  • водяний каштан,
  • деякі сорти меду.

      Разом з тим, потрібно розуміти, що продукти, які містять саліцилати, багаті низкою корисних речовин, тож виключати їх з раціону варто лише в крайньому разі – при дуже сильній чутливості.

      А от IgE-опосередкована алергія на ожину може розвинутися і від споживання навіть невеликої кількості ягоди. Втім, на відміну від непереносимості саліцилатів, алергічні реакції на цю ягоду зустрічається вкрай рідко [2]. Це пояснюється низькою алергенністю ожини – з одного боку, та відносно обмеженим рівнем її споживання – з іншого. Втім, у наукових джерелах припускається, що при популяризації дрібних фруктів ця ситуація може змінитися.

Причини алергії на ожину

         Ризик розвитку алергії на ожину зростає при сімейному анамнезі цього захворювання: якщо від нього страждають батьки або рідні брати чи сестри. Також традиційними "супутниками" більшості видів алергії є атопічний дерматит та астма. Наявність синдрому оральної алергії (СОА) теж може підвищити ймовірність розвитку чутливості до ожини.

         Загалом, вважається, що до алергії на будь-які ягоди, в тому числі ожину, в першу чергу схильні діти молодшого віку. Крім того, можна очікувати перехресної реакції між близькоспорідненими ягодами родини розових. Наприклад, між малиною, ожиною, полуницею. Однак, якщо такі випадки і були, то про них немає свідчень [3] у відповідній літературі.

          Взагалі про алергени ожини є небагато інформації. Відомо, що в ній містяться білки з невеликою молекулярною масою, які не є термостійкими. А одне з досліджень [2] вказує на можливу наявність в ожині алергену Mal d 1 (гомологічний Bet v 1). Білки, гомологічні Bet v 1 чутливі до нагрівання та дії ферментів, а тому викликають симптоми на рівні СОА.

Симптоми алергії до ожини

          Тому алергічні реакції на ожину викликаються свіжими плодами і, в першу чергу, обмежуються ротом (синдром СОА).

 

Основними симптомами СОА є:

  • Свербіж в ротовій порожнині (язик, губи, піднебіння)
  • Першіння в горлі
  • Набряк в області рота/горла

 

Разом з тим, ожина може викликати і більш важчі реакції. Це можуть бути:

  • Задишка,
  • Кропив'янка,
  • Блювота,
  • Діарея.

      Зафіксовано два випадки анафілактичної реакції після вживання невеликої кількості ожини. Причому, в одному з прецедентів розвиткові анафілаксії передував тривалий період синдрому СОА після вживання цієї ягоди.

       У випадку підозри на наявність алергічної реакції на ожину потрібно звернутися до алерголога для проходження відповідного обстеження.

       Якщо лікар підтвердить діагноз, то найліпшою стратегією буде уникати ожини, особливо – в необробленому варіанті.

 

Джерела інформації:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/salicylate-sensitivity#section1
  2. http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Fruits/Blackberry/
  3. https://www.aaaai.org/ask-the-expert/anaphylaxis-to-blueberry

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!