Особливості полінозу на території України
Весна приносить не тільки довші та тепліші дні, а й алергію через пилок дерев та трав’янистих рослин. За різними даними від сезонної алергії або полінозу потерпають близько 30 % українців. Поліноз – це алергія, яка виникає у певний сезон року – тоді, коли цвітуть рослини, до яких чутливі ті чи інші люди з алергією. Свою назву поліноз отримав від слова «полліно», що може вказувати на зв'язок причин виникнення хвороби саме з пилком. Але останні дані свідчать, що причиною полінозу можуть бути не лише пилкові зерна, а й спори грибів.
Для цього виду алергічної реакції характерні:
- закладеність носа,
- чхання,
- нежить,
- свербіж у носі, роті та горлі та
- кон'юнктивіт.
- Іноді може спостерігатися також свербіж шкіри.
Це – основні прояви, якими характеризується поліноз. Симптоми цієї доволі розповсюдженої недуги розвиваються одразу після впливу алергенів, контакт з якими може відбуватись як на відкритому повітрі, так і вдома.
В Україні першими пилковими алергенами-провокаторами цієї реакції гіперчутливості є ліщина та вільха. Вони цвітуть уже з кінця січня. У цей період багато людей з алергією запитують, чи може при полінозі бути температура. Адже кінець зими, це, зазвичай, період розпалу сезонних інфекційних захворювань. Відповідь: ні, при полліноз температура зазвичай не спостерігається, і тим більше не може вона триматися на рівні 38 градусів і вище. Згодом зацвітає береза, яка є основним алергеном на півночі та центрі Європи, приблизно ж тоді – ясен. А за ними цвітуть граб, дуб та бук.
Загалом, сезон пилкування дерев розпочинається в кінці лютого і може тривати аж до травня.
Після цього починається період алергії на пилок злакових, до яких мають чутливість близько 40% українців з полінозом. На зміну злаковим, наприкінці липня – на початку серпня – починає викидати пилок амброзія.
Крім того, в повітрі у великих кількостях також знаходяться спори грибів, які здатні викликати поліноз з весни і аж до другої половини осені.
До того ж, існує і так званий цілорічний алергічний нежить. Його також викликають алергени довкілля, але ті, що знаходяться всередині будинку. Це можуть бути пилові кліщі, таргани, лупа домашніх тварин та грибок – як спори, так і частки міцелію. При цьому, алергія на останні, як правило, погіршується в теплу та вологу погоду.
Уникнути усіх цих алергенів повністю практично неможливо. Але можна звести до мінімуму їх негативний вплив.
Як мінімізувати негативний вплив алергенів?
Найперше, що потрібно для цього зробити – правильно діагностувати причину чи причини алергічної реакції. Тільки знаючи свій причинний алерген чи алергени, наприклад, конкретний вид пилку, яких існує більше 30, можна ефективно убезпечити себе від його надмірного впливу.
Чим кращий сон – тим менші прояви полінозу
Якість та тривалість сну прямо пропорційно впливає на вираженість симптомів полінозу. Опитування понад 2000 хворих на цю недугу показало, що тільки 13% людей, які спали не менш 7 годин на добу, відчували явно виражені симптоми захворювання. І, навпаки, ‒ 21% людей, які спали п’ять годин і менше, повідомили і про важкі симптоми сезонної алергії.
Таким образом, фраза «поллиноз на лице» перестает быть чисто фигуральным выражением. Ведь то, как вы спали, буквально с утра отражается на вашем лице. И его нездоровый вид может быть обусловлен, в том числе, и симптомами полллиноза, которые человек может испытывать в течение многих недель во время цветения причинных растений.
Займіться спортом
Позитивно на перебіг полінозу впливає і помірне фізичне навантаження. Регулярні фізичні вправи можуть допомогти зменшити ступінь вираженості симптомів сезонної алергії. Люди з полінозом, які регулярно займались спортом, повідомляли про найменші симптоми. Зокрема, корисними можуть бути їзда на велосипеді, плавання чи швидка хода. Втім, ця порада може не працювати, якщо ви бігаєте у парку, де росте багато ваших причинних рослин-алергенів.
Знизьте рівень стресу
Результати опитування також показують чіткий зв’язок між рівнем стресу та вираженістю симптомів. Серед опитаних хворих на поліноз близько 70% ‒ це люди, які повідомили про високий рівень стресу і оцінили свої симптоми як важкі або виснажливі.
Харчуйтеся правильно
Здорове харчування також сприяє зменшенню симптомів полінозу. Раціон алергіків має бути збагачений омега-3 та -6 жирними кислотами, які можна знайти в жирній рибі, горіхах та насінні. Вони мають протизапальні властивостями та можуть допомогти зменшити прояви полінозу. Втім, ця порада не завжди діє для людей, у яких виявили чутливість до риби, горіхів та насіння.
Тому потрібно мати на увазі, що деякі, здавалося б, здорові та корисні продукти, можуть навпаки погіршити симптоми полінозу. Це можуть бути яблука, помідори, банани, дині та селера.
Це пов'язано з подібністю алергенних білків в цих овочах та фруктах до білків в пилку. Таке явище називається синдромом «пилок-плоди».
Наприклад, у людей з алергією до пилку берези, яка належить до порядку Розових, часто виникає реакція на плоди інших дерев, представників родини розоцвітих. Вона, як можна зрозуміти, також належить до порядку розових. Відтак, у половини людей з березовим полінозом виникає реакція на яблука, персики, груші, мигдаль, сливи та інші плоди представників родини. Найбільше у цьому сенсі перехресно реактивним є яблуко. Тому людям з чутливістю до пилку дерев не рекомендують їсти яблука під час сезону активного цвітіння.
Більше того, людям з березовим полінозом в період її пилкування також краще утриматися від деяких овочів (селери, моркви, кропу) та горіхів (ліщини). Ці плоди також належать рослинам-родичам берези, інколи – й зовсім далеким.
Тим, хто має алергію на полин, краще під час сезону його цвітіння не вживати деякі спеції, петрушку, кріп та соняшникове насіння.
А людям з алергією на злакові трави потрібно бути обережними з печивом та хлібобулочними виробами.
Окреме табу – алкогольні напої. Пиво, вино та міцні напої містять гістамін – хімічну речовину, яка може погіршити симптоми алергії, викликаючи чхання, нежить та свербіж очей. Крім того, горілку та пиво не рекомендується вживати людям з алергією на злакові в період їх цвітіння. А полиновмісні напої (вермут, абсент) – в період цвітіння полину та амброзії.
Разом з тим, аби не отримати авітамінозу, виключати ті чи інші продукти з раціону краще після попередньої консультації з лікарем і на основі медичних показів.
Перевіряйте кількість пилку
Знаючи конкретний вид алергену, який викликає реакцію саме у вас, потрібно слідкувати за періодами його активності. Існують спеціальні сервіси/сайти, які дають інформацію про максимальні концентрації рівнів пилку в повітрі та роблять алергопрогнози.
Використовуйте ці прогнози рівнів пилку, щоб визначити, де і коли кількість пилку в повітрі найвища, і намагайтеся уникнути цих територій.
При високих концентраціях пилку в повітрі бажано, взагалі, обмежити перебування поза межами будинку.
В цей час також краще забути про провітрювання. Навіть вночі. Адже вченими, зокрема, українськими, доведені факти перенесення великої кількості пилку з територій, що знаходяться на відстані ста та більше кілометрів. І такий пилок, як правило, досягає міста саме вночі.
Користуйтесь кондиціонером та очищувачами
На роботі, в машині та вдома тримайте вікна зачиненими та увімкніть кондиціонер. Також використовуйте очищувачі повітря. Адже коли рівень забруднення повітря досягає небезпечно високого значення, використання очищувачів повітря – це чудовий спосіб обмежити шкідливий вплив полютантів.
Використовуйте протиалергенний фільтр в домашній вентиляційній системі та регулярно міняйте його.
Уникайте активних періодів пилкування
Важливо знати, що більшість рослин викидають пилок з 5 до 9 ранку. Особливо це стосується дерев. Пік активності амброзії співпадає з полуднем. Саме перебування на вулиці у період активності «своїх» алергенів призводить до максимального з ними контакту. А також сприяє осіданню їх пилку на волоссі, одязі та обличчі.
Крім того, сильний вітер теж негативно впливає на симптоми полінозу, підіймаючи пил та пилок з землі. У всіх цих ситуаціях добре знаходитися на вулиці в масці.
Носіть маску та вдягайтесь відповідно
В період високого рівня пилку потрібно носити одяг, який перешкодить зайвому осіданню пилку на тілі. Не зайвими будуть головний убір, окуляри, одяг з довгими рукавами.
Якщо ж необхідно тривалий час проводити на вулиці, наприклад, через роботу в саду, можна одягати маску. Якщо маєте газон, то його потрібно скошувати регулярно, перешкоджаючи цвітінню злаків. При цьому, краще, щоб скошуванням газону займалась людина без алергії.
Душ та змінний одяг
Після перебування на вулиці потрібно прийняти душ та помити голову. Це необхідно зробити щоб змити пилок, який міг осісти на тілі та волоссі. Після душу потрібно переодягнутися в чистий домашній одяг. А той, в якому ви були на вулиці – краще випрати.
Правила прибирання
Випраний одяг, в період високого рівня пилку, не потрібно сушити на відкритому повітрі. На нього знову може осісти пилок.
Регулярно пилососьте свій будинок, додатково – робіть вологе прибирання, не даючи пилку можливості розлітатися помешканням.
Приділіть час гігієні домашніх улюбленців
Додатковими "накопичувачами" пилку можуть бути домашні улюбленці, які гуляють на вулиці: собаки чи коти. Відтак, їх слід періодично купати. Крім того, краще не дозволяти їм заходити до спальні. Ця ж порада актуальна при алергії на лупу домашніх тварин.
Фільтри та чохли
При алергії на спори грибів та пилові кліщі потрібно завжди підтримувати в приміщенні вологість на рівні близько 50%. З цим допоможе спеціальний осушувач для зменшення вологості повітря в приміщенні.
Пилові кліщі – також потужні алергени, тому при такій алергії пилососити в приміщенні краще щотижня, та ще й пилососом, обладнаним фільтром, що затримує дрібні частки. Він називається HEPA-фільтр.
Корисним буде також використання антиалергічних чохлів на матрацах і подушках. А якщо треба випрати білизну, то робити це варто у гарячій воді з температурою, щонайменше, 54 -60 градусів за Цельсієм.
Крім того, існують спеціальні спреї для знищення пилових кліщів на килимах, меблях та постільній білизні. Але при надто вираженій чутливості до кліщів краще відмовитися від килимового покриття взагалі. Хоча б у спальні.
Що погіршує симптоми полінозу?
До того ж, потрібно мати на увазі, що є чинники, які можуть погіршувати вираженість симптомів полінозу. Це пов’язано з тим, що поліноз викликає запалення слизової оболонки носа і робить ніс більш чутливим до подразників повітря.
Такими подразниками є:
- дим, у тому числі – тютюновий;
- забруднене повітря;
- вітер;
- аерозольні спреї;
- сильні запахи;
- зміни температури;
- зміни вологості.
І про лікування полінозу
Поліноз потрібно лікувати. При відносно легких проявах допомагають промивання носа сольовими розчинами чи спеціальними системами. Це саме те, що потрібно зробити, щоб не лоскотало в носі. Хороший результат при більш виражених симптомах дають антигістамінні препарати. При цьому, якщо мова йде про сезонну алергію, приймати такі таблетки потрібно за кілька тижнів до початку сезону пилку, до якого існує чутливість.
Лікування полінозу, а, точніше, його симптомів, також може включати застосування спеціальних промивок для носа. Вони випускаються на основі морської води або фізіологічного розчину та інших прогресивних добавок. Такі рідини, як правило, ефективно видаляють поліноз носа після контакту з алергеном.
У важких випадках та коли інші засоби мало допомагають, може застосовуватися алергенна імунотерапія. На сьогодні вона може проводитися або у вигляді підшкірних ін'єкцій, або сублінгвальних спреїв чи таблеток. В обох випадках спочатку вводиться зовсім незначна доза алергену, але з часом ця доза поступово збільшується. Як правило, ін’єкцію роблять раз на тиждень або раз на місяць – в залежно від етапу лікування. А для вироблення толерантності до того чи іншого алергену, зазвичай, потрібні три-п'ять років. Натомість, по закінченні курсу, більшість людей отримують хороші результати, втому числі - пожиттєві.
Джерела інформації:
1.https://www.webmd.com/allergies/features/pollen-survival-guide
2. https://breathefresh.in/5-best-tips-to-beat-pollen-allergies/
3.https://allergy.org.ua/zustrichaiemo-polinoz-chy-zavzhdy-vesnianyi-nezhyt-alerhiia/
4.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/diagnosis-treatment/drc-20373045
5.https://www.healthline.com/health/hay-fever-symptoms#treatment
6.https://www.aentassociates.com/minimizing-suffering-during-allergy-season/
7.https://www.healthline.com/health/allergic-rhinitis#prevention
8.https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=19048
9.https://www.nature.com/articles/479S2a
10.https://familyserviceshub.havering.gov.uk/kb5/havering/directory/advice.page?id=G-mOzvxihA8
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.