Карта поширення видів дерев та рослин
- Причини алергії
- Симптоми
Настінниця розлога містить профілін Par j 3, кальцій-зв’язуючий білок Par j 4 та глюканазу. А основними її алергенами є Par j 1 і Par j 2. Обидва розглядаються як неспецифічні білки-переносники ліпідів (LTP). Ізоформа другого ‒ Par j 2.0101, ‒ зв'язується з IgE 82% пацієнтів. А перший ‒ Par j 1 ‒ викликає продукування IgE у 95% пацієнтів з алергією на пилок P. judaica.
Саме алерген Par j 1 забезпечує високу перехресну реактивність настінниці розлогої з настінницею лікарською ‒ за рахунок його подібності з основним алергенам останньої ‒ Par o 1. Не виключено, що подібно Par j 1, Par o 1 також білком-переносником ліпідів.
Можна припустити, що Par j 1, будучи LTP, спричинить перехресну реакцію з іншими ліпідними білками в харчових продуктах та пилку. Однак, дослідження не підтверджують наявність перехресної реакції між харчовими алергенами LTP та Par j 1. Зокрема, це спостерігається у випадку з оливою.
Натомість, при алергії до пилку настінниці може зустрічатися сенсибілізація до фісташок і буряку та чутливість до профілінів пилку берези та злаків.
Також існує вірогідність, що при алергії на настінницю, може виникати і реакція на пилок ялівцю та інших кипарисових.
Алергія на пилок настінниці найчастіше проявляється наступними симптомами:
- свербіж в носі,
- нежить,
- сльозотеча та почервоніння очей,
- кашель.
Рідше можуть траплятися шкірні прояви:
- кропив'янка,
- свербіж,
- ангіоневротичний набряк,
- задишка.
Як показують дослідження, високий відсоток пацієнтів з алергічним ринітом, чутливих до настінниці розлогої, має підвищений ризик розвитку астми.
Наприклад, в Каталонії астму мали 47,8% учасників дослідження з алергічним ринітом, спричиненим настінницею.
Джерела інформації:
- https://allergy.org.ua/kropyva-ta-nastinnytsia-sestry-iz-riznymy-alerhennymy-vlastyvostiamy-pylku/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9933896/
- https://helix.ru/kb/item/21-242
- https://lektrava.ru/encyclopedia/postennitsa-lekarstvennaya/
- https://en.m.wikipedia.org/wiki/Parietaria_judaica
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.1992.tb00661.x
- http://www.phadia.com/en/products/allergy-testing-products/immunocap-allergen-information/weed-pollens/allergens/wall-pellitory-judaica1/
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Weed-Pollens/Allergens/Wall-pellitory-officinalis/
- https://www.spandidos-publications.com/10.3892/br.2020.1297
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.