Алергія на горіхи [2] ‒ потенційно небезпечна для життя. Вона часто виникає до 5-річного віку і діти рідко її переростають, тож кількість людей з цим недугом зростає. Так, алергія до кількох горіхів була виявлена ​​у 19% дітей 2 років, що брали участь у американському дослідженні, та 86% дітей у віці від 5 до 14 років. Дані з літератури дозволяють стверджувати, що поширеність алергії на деревні горіхи [2] в цілому у світі становить 1%. Втім, насправді ці цифри досить умовні і піддаються сумніву. Науковці вважають, що реальні цифри дещо вищі.

Крім того, існують суттєві регіональні відмінності. У Канаді поширеність алергії на горіхи оцінюється в 1,2% у загальній популяції та в 1,1% у дорослих. У Нідерландах ця цифра може досягати у 1,3% всього населення. У Великобританії ‒ 1,7%. Та найбільше випадків зафіксовано в Іспанії, особливо серед дітей ‒ 6,9%. А от в Туреччині ‒ всього 0,1% (у дітей). 

Вважається, що чутливість до одного виду горіхів підвищує ймовірність розвитку алергії [2] на інші. Наприклад, в ході американського дослідження 115 пацієнтів віком 4 ‒ 20 років про алергію на один або більше видів деревних горіхів повідомили 37% хворих. Серед них 19% мали легкі побічні реакції на мигдаль.

       В США поширеність алергії на деревні горіхи оцінюється у 0,2% та 0,5% відповідно серед дітей та дорослих. При цьому, тут, за даними Food Allergy and Anaphylaxis [3], мигдаль є третім (на нього припадає 15% від усіх реакцій на горіхи) найпоширенішим горіхом-алергеном після волоських (34%) і кеш’ю (20%). Але беззаперечним лідером за частотою реакцій є арахіс.

 Причини алергії на мигдаль

       В залежності від того що саме запускає реакцію до мигдалю, виділяють первинну та вторинну алергію [4].

      Остання зустрічається зрідка і її викликає уже наявна алергія на пилок берези. Серед хворих з чутливістю до пилку берези, майже 33% мають також гіперчутливість до мигдалю і вишні. Такі реакції, зазвичай, легкі та включають свербіж або набряк у роті. Цей стан відомий як синдром “пилок-плоди” і найчастіше він проявляється у вигляді синдрому оральної алергії (СОА). 

      А от при первинній харчовій алергії причиною є прямий контакт з мигдалем та похідними продуктами (включаючи косметичні засоби, такі як мигдальні олія та молоко). Цей тип алергії вважається більш поширеним і може викликати важку, небезпечну для життя алергічну реакцію (анафілаксію), яка включає проблеми з диханням.

      За такі реакції відповідальний основний алерген мигдалю ‒ амандин (Pru du 6, глобулін 11S). Він становить 65% від загального вмісту білків в мигдалі і також може спричиняти перехресні реакції з кукурудзою. Крім того, поліпептиди з Pru du 6 відрізняються високою стійкістю до різних рівнів термічної обробки.

      Ще одним термостійким алергенним білком в мигдалю є альбумін Pru du 2S. Він теж вважається мажорним і призводить до перехресних реакцій, в результаті яких люди, чутливі до волоського горіху, арахісу та насіння соняшнику можуть реагувати і на мигдаль. Це пов'язано з тим, що Ara h 2, основний алерген арахісу, є одночасно альбуміном. 

      Також в мигдалі міститься білок-переносник ліпідів Pru du LTP. Білки цієї групи є основними алергенами плодів рослин родини розоцвітих, до яких і належить мигдаль. Тому він і спричиняє різну ступінь перехресної реакції з іншими плодами рослин-представників розоцвітих та іншими продуктами, що містять LPT. Звідси перехресна реактивність мигдалю з абрикосом, волоським горіхом, персиком, вишнею тощо. Наприклад, LTP абрикоса має ідентичність послідовності 91% та 94% з LTP з персиком та мигдалем відповідно. Такий зв'язок часто дає про себе знати при згаданій вище оральній алергії (СОА). Також мигдаль містить деякі другорядні алергени: конглютин, профілін та кислотний рибосомальний білок P2.

 Симптоми алергії на мигдаль

       Симптоми алергії на мигдаль можуть бути самими різноманітними та давати про себе знати в період часу від декількох хвилин до двох годин після контакту чи вживання цього горіха.

При синдромі “пилок-плоди” алергічні прояви, як правило, зводяться до свербіння в роті чи горлі. Іноді можуть набрякати язик чи губи. 

       Первинна алергія несе більше загроз. Часто до неї можна просто бути не готовим. У 72% випадків реакції розвиваються одразу ‒ при першому впливі алергена. 

       Найчастішим симптомом такої алергії буде шкірна реакція. Вона супроводжує 89% випадків. Зокрема, можуть розвинутися кропив’янка чи ангіоневротичний набряк. У 52% випадків симптоматика зачіпає дихальні шляхи, проявляючись хрипами, стягуванням горла, повторюваним кашлем і задишкою. Рідше, у 32% випадках, страждає шлунково-кишковий тракт: у людини виникає блювота та діарея. 

       Приблизно у 31% початкових реакцій симптоми стосуються двох органів, а у 21% випадків страждають всі три системи (дихальна, травна та шкіра).

       У випадку сильної реакції потрібно відразу звертатися за медичною допомогою, або, при наявності, вводити самостійно адреналін. Адже анафілаксія, яку здатна спричиняти алергія на мигдаль, може з’явитися за лічені секунди чи хвилини.

       При цьому, для розвитку алергічної реакції достатньо навіть невеликої кількості мигдалю. Це і робить можливим, наприклад, згаданий на початку тип алергії, викликаний поцілунком. Для уникнення будь-яких алергічних реакцій на мигдаль найкраще виключити цей горіх та продукти, які його містять, з раціону. А от решти уникати не обов'язково: науковці переконують, що поцілунки продовжують тривалість життя не тільки в казках.

Джерела інформації

  1. http://www.phadia.com/da/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Seeds--Nuts/Almond/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266711
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016602/
  4. https://www.anaphylaxis.org.uk/knowledgebase/almonds/

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!