- Причини алергії
- Симптоми
Дослідження, яке проводилося серед дітей з атопічним дерматитом від 1 до 15 років, показало, що морква, яблуко, горох та соя в цій віковій групі є настільки ж частими причинами розвитку алергічних реакцій [1] як і куряче яйце. Останнє, нагадаємо, входить до великої вісімки найважливіших алергенів. Загалом вважається, що на морквяну алергію припадає до 25% усіх випадків харчових реакцій. Але, скоріше за все, поширеність алергії на моркву буде неоднаковою у різних країнах. Так, за результатами швейцарського дослідження, морква є третім за поширеністю харчовим алергеном у цій країні, який впливає на 13% пацієнтів з алергією до їстівних продуктів. Реакція на моркву тут відзначалась частіше, ніж чутливість до яйця, риби чи курятини. Інше дослідження в цій же країні свідчить, що морква стає причиною алергії приблизно так же часто як молоко (20%) і яйця (21%). В німецькому дослідженні поширеність реакцій на моркву була оцінена в 14,4%. А от в Середземноморських країнах алергія до моркви зустрічається нечасто.
Причини алергії на моркву
Те, що реакції на моркву зустрічаються у Середземномор'ї зрідка, може пояснюватися поширеною тут сенсибілізація до білків ЛТП (білків-переносників ліпідів), які, наприклад, грають важливу роль при розвитку чутливості до персика та перехресних реакцій до нього. В моркві ЛТП представлений білком Dau c 3. Він, як і решта білків цієї групи, є термостійким. Але, як з'ясували науковці, у випадку з морквою, цей білок відсутній в їстівній частині овоча. Відтак і харчова алергія на моркву у Середземномор’ї виникає нечасто.
А у центральній та північній Європі на поширеність цієї реакції впливатимуть інші чинники. Зокрема, мова йде про чутливість до пилку берези, яка є досить частою причиною сезонної алергії в цих країнах. Через схожість алергенів моркви та пилку берези у чутливих до нього людей при споживанні моркви можуть проявлятися симптоми оральної алергії. У цьому овочі є декілька алергенів, що подібні за структурою до алергенів березового пилку.
Найважливішим перехресно реагуючим алергеном моркви є Dau c 1. Він взаємодіє з головним алергеном березового пилку Bet v 1. Останній також зустрічається в пилку декількох порід дерев, а також у фруктах та овочах: яблуні, кісточкових плодах, селері, горіхах та сої. Цей алерген термічно нестійкий і руйнується під дією температур, відтак, морква частіше викликає алергічні реакції в сирому вигляді. Крім Dau c 1 перехресну реакцію з пилком берези може також спричинити всюдисущий рослинний алерген - профілін. У моркві він представлений Dau c 4 і пов'язаний з березовим Bet v 2.
Алергічні реакції на моркву також можуть бути обумовлені сенсибілізацією до прянощів, пилку селери та полину. Такі реакції часто називають синдромом «селера-полин-спеції» або синдромом “прянощі-селера-морква-береза-полин”. Наприклад, у дослідженні 26-ти пацієнтів з історією алергії на моркву, 22-а повідомили про симптоми полінозу у період пилкування берези та 7 - під час цвітіння полину.
Деякі люди можуть мати алергію на моркву, яка не пов'язана з пилком берези. Як показують спостереження, реакції, які розвиваються в цьому випадку, зазвичай є більш сильними та системними. Крім того, ризик розвинути алергію на моркву зростає при чутливості до інших рослин з родини окружкових, або, як їх ще називають, зонтичних. До підродини селерових цієї родини належать:
- петрушка
- селера
- пастернак
- фенхель
- кріп
- коріандр
- кмин
- зіра
Підвищують ймовірність чутливості до моркви також астма та сімейна історія подібної алергії. В цілому морквяні алергени доволі сильні та є більш стійкими до впливу тепла та переробки, ніж, наприклад, алергени яблука. Крім того не усі алергени моркви вивчені повною мірою. Це підтверджують випадки нестандартних реакцій. Так, зафіксовано блювання, діарею та генералізовану кропив’янку в жінки, яка випила морквяний сік. Вчені припускають, що за таку реакцію відповідальний невизначений досі термолабільний алерген.
Симптоми алергії на моркву
Чутливість до моркви може проявлятись як під час її споживання, так і при обробці: чищенні та варінні (вдиханні парів). Але в більшості випадків реєструється не побутова, а професійна реакція. Саме морква - одна з найпоширеніших причин контактного дерматиту рук. Загалом, симптоми алергії на моркву можуть бути легкими або важкими. Та в більшості випадків реакція буде легкою [2] та дасть про себе знати протягом години після контакту з алергеном.
До легких реакцій відносять:
- свербіж язика, рота, губ, вух або горла
- набряки в області рота
- відчуття першіння у горлі
Іноді симптоми можуть бути сильними і потребувати лікування. До таких відносять:
- кропив’янку
- проблеми з диханням
- набряки шкіри
- кашель
- біль у горлі
- чхання
- нежить
- стиснення у грудях
Зрідка у людей, чутливих до моркви, може розвинутися важка форма алергічної реакції у вигляді анафілаксії. В цьому випадку потрібно звертатися по швидку медичну допомогу. Негайне лікування передбачатиме ін'єкцію адреналіну [2] .
Лікування та профілактика алергії на моркву
Якщо ви підозрюєте, що чутливі до моркви, звертайтеся до лікаря, щоб підтвердити чи спростувати свої міркування. Задокументувати свої реакції вам допоможе харчовий щоденник, який можна вести у паперовому вигляді чи у смартфоні, записуючи туди свої симптоми, що виникають після їжі, та її склад.
Лікар, швидше за все, ознайомиться з симптоматикою та сімейним анамнезом і проведе діагностичні шкірні або їх ще називають прик-тести. Також для підтвердження алергологічного діагнозу можна здати молекулярний аналіз крові або, за рекомендацією лікаря і під його суворим наглядом пройти провокаційний тест. У випадку підтвердженого діагнозу найкращою тактикою буде уникати моркви. Потрібно пам'ятати, що цей овоч може входити до складу різних продуктів.
Зокрема моркву можуть містити:
- маринади
- овочеві соки
- коктейлі
- консервовані супи та рагу
- готові страви з рису
- багато смажених м’ясних страв
- бульйон
- деякі хлібобулочні вироби
Також моркву можна знайти в деяких засобах особистої гігієни, таких як:
- скраб для обличчя
- маски
- лосьйони
- миючі засоби.
Джерела інформації:
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Vegetables/Carrot
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321962.php
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.