МЕНЮ ПРИ РІЗНИХ ВИДАХ АЛЕРГІЇ
Приблизне меню при алергії: що їсти, а що оминати аби недуга пішла на спад
Правильне харчування при алергії ‒ це найкращий спосіб забезпечити собі відсутність неприємних симптомів. Так, вдало підібране меню при полінозі ‒ запорука відсутності алергії внаслідок перехресних реакцій. Продукти, які провокуватимуть погіршення стану, важливо виключити і при астмі та алергії на спори грибів. А от при харчовій алергії виключення алергенів буде одночасно і профілактикою, і, до певної міри, лікуванням недуги. І такий крок важливий для великої кількості нужденних: у всьому світі на харчову алергію страждає близько 4-8% дітей та 2-4% дорослих.
Хоча цю недугу можуть викликати більше 160 продуктів, 90% реакцій спричиняються групою з восьми харчів: молоко, яйця, горіхи та арахіс, соя, пшениця та інші зернові з глютеном, риба, морські молюски. Проте, виключаючи з меню той чи інший алерген, потрібно подбати про його безпечний замінник у раціоні аби організм не відчував браку в вітамінах та інших корисних речовинах.
Алергія на молочні продукти
Наприклад, при алергії на молочні продукти необхідний організму білок можна знайти в рибі, м'ясі, яйцях, брокколі, бобових та горіхах. А саме молоко та молочні продукти можна замінити рослинними аналогами: в магазинах є соєве молоко, сир, йогурт, тощо.
Зразок [1] меню:
Сніданок: Запечена куряча грудка з цвітною капустою, оливками та маринадом з оливкової олії і лимонного соку.
Обід: Коричневий рис зі смаженою броколі, червоним перцем, цибулею та хумусом
Вечеря. Веганська піца з грибами, нутом, червоними перцями, шпинатом та артишоком. Сир не додається. Салат з маринованих креветок і авокадо з листям салату, червоною капустою, помідорами та кукурудзяними чіпсами.
При алергії на м'ясо птиці
замість нього можна вживати кролятину чи рибу. Як джерела заліза та вітаміну В корисними будуть насіння, бобові, листові овочі. Вітамін В також можна знайти в сирі, горіхах, молоці, хлібові. Замінником білка з курячого м'яса може стати соя.
Приклад меню:
Сніданок: Вівсянка з медом та сухофруктами. Неміцний чай, печиво.
Обід: Грибна юшка. Цвітна капуста [2] з солодкою картоплею.
Вечеря: Гречка. Запечена скумбрія.
При алергії на курячі яйця
можна спробувати вживати перепелині, але, знову ж таки, після консультації з лікарем, адже більшість яєць алергенні майже однаково [3].
Сніданок: Печиво [4] без горіхів, яєць та глютену. Кава.
Обід: Борщ. М'ясо з помідором та грибами запечене під сиром, без майонезу.
Вечеря: Картопляні човники [5] з авокадо та беконом. На десерт ‒ Печиво-безе [6].
При реакціях на пшеницю
доведеться забути про цілий ряд борошняних страв, а також каш, пива, квасу, тощо. При їх переносимості можна вживати житній хліб або ж спробувати зробити тісто з суміші рисового та кукурудзяного борошна. Щоб отримати однорідну консистенцію, в суміш додають воду або молоко та добре перемішують. Можна також додавати соєве борошно.
При алергії на глютен
з раціону забирається не тільки пшениця, а й жито, ячмінь, і овес (якщо не має впевненості в тому, що він не містить глютену). Втрачені таким чином вуглеводи можна відшукати за рахунок картоплі, бобових та бананів, а вітаміни та мікроелементи отримати з овочів, фруктів, морепродуктів, риби, молочних та м'ясних страв.
Варіант меню на день:
Сніданок: Вафлі [7] з бананами.
Обід: Курячий суп. Безглютенова піца [8] з брюссельською капустою, прошутто та бальзамічною цибулею.
Вечеря: Безглютенова лазанья [9] з грибами. Хрусткі яблуко та груша [10].
При алергії на рибу та морепродукти
потрібно обмежити ще й споживання міцних кави та чаю, газованих напоїв, копченостей, тощо. Натомість потрібно збільшити споживання продуктів з йодом: цвітна капуста, броколі, чорноплідна горобина, м'ясо, листові овочі.
Корисними будуть гарбузове насіння, горіхи, рослинні олії.
Приклад меню:
Сніданок: Бутерброд з сиром та запеченим м'ясом. Сік.
Обід: Іспанський рис з цвітною капустою [11].
Вечеря: Курячі ніжки [12] заправлені лимонним соком.
У випадку алергії на овочі та фрукти
(найчастіше ‒ цитрусові, а також червоних і жовтих кольорів), вітамін С можна знайти в капусті, шипшині, смородині. Бета-каротин та вітамін А ‒ в листових овочах, печінці, рибі, бобових, оліях холодного віджиму, яйцях.
Приклад меню:
Сніданок: Яєчня з беконом.
Обід: Овочевий суп. Запечений морський окунь.
Вечеря: Паста з соусом із шавлії [13]. Салат Цезар з креветками та червоною рибою.
Меню при алергії до грибів
При алергії на плісняву потрібно сказати "ні" продуктам з цвілевими грибками: тверді гострі сири, сири з пліснявою, дріжджова випічка, квашена капуста, цукор, кисломолочні продукти, алкоголь.
Все що ви їсте, має бути свіжим та якісним. А в період загострення хвороби краще споживати більше приготованих і менше сирих овочів та фруктів.
Приклад меню:
Сніданок: Яблучні мафіни [14] або запечені яблука.
Обід: Суп з куркою та лапшою. Салат з моркви та м'яти [15].
Вечеря: Паелья з беконом [16]. Вінегрет.
Меню при астмі
Дієта при астмі ‒ це, передусім, виключення з меню ферментованих продуктів, які викликають псевдоалергічні реакції: сири чеддер та рокфор, алкоголь, ковбаса, сосиски, консервована риба, квашена капуста.
Спеції та прянощі, включаючи каву та какао, варто обмежити як такі, що пришвидшують засвоєння алергенів. А сіль, цукор, сиропи та мед можуть викликати загострення запальних процесів.
Натомість, рекомендуються різні багаті на клітковину каші з обволікаючим ефектом для шлунку, рослинні олії, нежирне м'ясо (кролик, телятина), овочі, фрукти та кисломолочні продукти.
Приклад меню:
Сніданок: Вівсянка з фруктами
Обід. Запечений кролик. Зелена квасоля з грибами [17].
Вечеря. Рис. Відварна телятина. Натуральний йогурт.
Меню при алергії на пилок
При сезонній алергії, зумовленій пилком, потрібно пам'ятати про перехресну реактивність деяких рослин та овочів і фруктів. Так, при алергії на пилок берези, вільхи чи ліщини потрібно виключити з раціону: березовий сік, сливи, персики, абрикоси, вишню, черешню, кизил, яблука, груші, ківі, горіхи (лісові, волоські, мигдаль), зелень і спеції (селера, кріп, карі, аніс, кмин, паприка), морква. У деяких випадках необхідно обмежити споживання картоплі, цибулі, огірків, помідорів.
При алергії на пилок злакових трав виключаються: пиво, квас, кукурудза, соя, боби, арахіс, щавель. Іноді обмежується споживання каш, макаронних виробів, хліба і страв, до складу яких входить борошно. За цієї алергії з борошном, пшеничною та манною крупами треба бути обережним цілий рік.
При алергії на пилок полину та амброзії з раціону усуваються: соняшникові зернята та олія, халва, гірчиця, майонез, цикорій, диня, кавун, огірки, зелень і спеції. А також – вермут та абсент, при приготуванні яких використовуються трави, у тому числі – полин. У деяких випадках слід обмежити споживання моркви, часнику, цитрусових, бананів.
При алергії на пилок амарантових (лобода, лутига, щир) варто уникати шпинату та червоного буряка.
У період сезонних загострень полінозу всім хворим рекомендується виключити мед, а також алкогольні напої, які не тільки самі можуть викликати алергію, а й послаблюють дію антигістамінних препаратів.
Приклад меню:
Сніданок: Сирна запіканка
Обід: Суп з фрикадельками з телятини.
Вечеря: Цвітна капуста в часниковому соусі [18].
Дана інформація носить ознайомчий характер і не враховує наявність супутніх реакцій та алергій. При складанні конкретного меню та введені нової страви до раціону обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.
Джерела інформації:
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/dairy-free-dinner-recipes#shrimp-and-avocado-salad
- https://www.allergicliving.com/recipes/one-pan-cauliflower-curry-roasted-dinner/
- https://allergy.org.ua/alerhiia-do-kuriachykh-iaiets-chy-stanut-za-alternatyvu-iaitsia-inshykh-ptakhiv/
- https://www.allergicliving.com/recipes/easy-drop-cookies-no-nuts-dairy-egg-or-gluten/
- https://www.allergicliving.com/recipes/allergy-friendly-blt-potato-skins-with-egg-free-chili-lime-mayo/
- https://www.allergicliving.com/recipes/egg-free-meringue-cookies/
- https://www.allergicliving.com/recipes/elvis-inspired-sunflower-butter-and-banana-waffles/
- https://www.allergicliving.com/recipes/crispy-brussels-sprouts-pizza-with-prosciutto-and-balsamic-onions/
- https://www.allergicliving.com/recipes/top-8-free-butternut-squash-lasagna-with-turkey-kale-and-mushrooms/
- https://www.allergicliving.com/recipes/gluten-free-apple-and-pear-crisp/
- https://www.allergicliving.com/recipes/spanish-rice-and-cauli-bowls/
- https://www.allergicliving.com/recipes/citrus-chicken-royale/
- https://www.allergicliving.com/recipes/butternut-pasta-with-sage-cream-sauce/
- https://www.allergicliving.com/recipes/apple-butter-muffins/
- https://www.allergicliving.com/recipes/carrot-salad-with-shallots-and-mint/
- https://www.allergicliving.com/recipes/double-smoked-bacon-paella/
- https://www.allergicliving.com/recipes/green-beans-with-oyster-mushrooms-and-cherry-tomatoes/
- https://www.allergicliving.com/recipes/cauliflower-fritters-with-garlic-dill-sauce/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.