Карта поширення видів дерев та рослин
- Причини алергії
- Симптоми
Алергени оливи
В оливі європейській міститься більше десятка алергенів, від Оlе е 1 до Оlе е 12.
Серед них до основних належать Оlе е 4, Оlе е 5 та Оlе е 1. Чутливість до останнього мають понад 70% пацієнтів з оливовим полінозом. З іншого боку, не всі алергени є в кожному сорті оливкового дерева. Той же Оlе е 1 присутній лише у восьми з них. Втім, він є причиною великої кількості перехресних реакцій як всередині родини, так і з представниками інших сімейств.
Так, структура Ole e 1 на 88% подібна будови головного алергена Fra e 1 ясена та на 83 % – з алергенами бірючини та бузку. Через це Оlе е 1 є маркерним алергеном для діагностики алергії на пилок ясена європейського. У тому числі – і для більшості українців, чутливих до ясеневого пилку. Саме схожість алергенів – причина того, що шкірні прик-тести на алергію до оливкового дерева, яке практично не зустрічається в північній та центральній Європі, можуть виявитися позитивними для людей з алергією до ясена і в Україні.
Висока ступінь перехресних реакцій спостерігається також між Ole e 1 та бузковим алергеном Syr v 1, а також – з Lig v 1, який є головним алергеном бирючини.
Більше того, подібну структуру має Pla l 1 подорожника ланцетолистого та Lol p 11 пажитниці багаторічної, Che a 1 лободи та Phl p 11 тимофіївки.
Втім, за перехресні реакції можуть бути відповідальні і інші алергени. Зокрема, профілін Оlе е 2 може бути причиною перехресних реакцій з пилком фінікової пальми. А білок-переносник ліпідів Ole e 7 здатен спровокувати синдром оральної алергії.
Перехресну реакцію з пилком та продуктами харчування може спричинити й Оле-9 (1,3-бета-глюканаза). Чутливість до неї може стати причиною синдрому пилок-латекс-плоди.
Деякі інші алергени оливи, зокрема Ole e 2 та Ole e 10, можуть бути відповідальними за такі прояви сезонної алергії як риніт та астма. Хоча інші дослідження наділяють такими властивостями й Ole e 1, Ole e 7 та Ole e 9.
Алергени ясена
Крім оливи, ще одним важливим представником родини з точки зору алергенного потенціалу, як вже зазначалося, є ясен. На сьогодні відомі п’ять його алергенів.
Серед них основним вважається Fra e 1. Саме до нього чутливі три чверті людей з ясеневим полінозом у Північній та Центральній Європі. У половині випадків причиною алергії на ясен є профілін Fra e 2.
Рекомбінантний Fra e 1, в свою чергу, на 82% ідентичний до бузкового Syr v 1 та на 91% ‒ до Lig v 1, який є головним алергеном бирючини.
Висока ступінь перехресних реакцій спостерігається також між пилком ясена, жасмину та форзиції.
Симптоми чутливості до маслинових
Пилок родини є частою причиною таких реакцій як астма, алергічний риніт та алергічний кон’юнктивіт.
При цьому, як свідчать результати досліджень, більш поширеним проявом полінозу, спричиненого маслиновими, є саме ринокон'юнктивіт.
Крім того, невелика частина людей, можуть страждати синдромом оральної алергії, вживаючи такі овочі як помідор, картопля, перець, а також фрукти – абрикос, банан, яблуко, вишня, апельсин та фундук.
Основними симптомами СОА є:
- свербіж язика, губ та піднебіння;
- набряк язика та губ.
В більш важких і не частих випадках можуть виникати набряк горла та/чи кропив'янка.
Джерела:
- http://vsaduidoma.com/uk/2018/05/28/Forziciya-v-voprosah-i-otvetah-foto-recepty/
- https://www.tonature.info/ua/zhasmin-polza-i-vred-dlya-zdorovya.htm
- http://vsaduidoma.com/uk/2017/08/24/poleznye-svojstva-sireni-o-kotoryh-malo-kto-znaet/
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Tree-Pollens/Allergens/European-ash/
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Tree-Pollens/Allergens/Olive-/
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Tree-Pollens/Allergens/Privet-/
- https://www.google.com/amp/s/floristics.info/ua/metki/maslinovi.amp.html
- https://allergy.org.ua/rodyna-maslynovykh-vyklykaiut-alerhichnu-reaktsiiu-u-25-khvorykh-polinozom-ukraintsiv/
- https://www.researchgate.net/publication/261034918_Oleaceae_Pollen_Allergy_and_its_Cross-Reactivity_in_the_Mediterranean_Area_in_the_Context_of_Globalization
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8917115/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1398-9995.1997.tb02154.x
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.