- Причини алергії
- Симптоми
Причини шкірної алергії на манго
І манго не пішло далеко від своїх родичів: дотик до його стебла та листя, чи навіть контакт з шкіркою та з соком може викликати алергічні реакції. Їх спричиняє олія урушіол, яку містять манго та його родичі. Чим частіше ваша шкіра контактує з манго, тим швидше розвивається висип, тим сильнішою буде реакція.
Висип, спричинений манго, що називається контактним дерматитом, є найбільш поширеною алергічною реакцією на цей фрукт.
Висип найчастіше виникає на губах і шкірі навколо рота [1], але може вражати будь-яку ділянку тіла, включаючи пальці і руки.
Винуватицею розвитку контактного дерматиту та перехресних реакцій з отруйними дубом та плющем, окрім урушіолу, вважається також група алергенів з загальною назвою Мангол.
Харчова алергія на манго та її причини
Проте, досить часто, люди які страждають на контактну алергію, можуть без проблем їсти м'якоть манго. Остання досить рідко викликає реакції гіперчутливості, навіть попри активне споживання [2], наприклад, у Індії, національним плодом якої є манго.
Тому загалом реакції на манго не є поширеними. У французькому дослідженні [3] в групі з 580 пацієнтів з патологічними реакціями на їжу сенсибілізацію до манго виявили у 6% випадків. За результатами іншого дослідження манго був причиною реакцій у 3% випадків.
Особливістю алергії на манго є те, що вона може виникнути навіть без попереднього контакту, тобто при першому споживанні чи дотику до фрукту. Така реакція пояснюється перехресною сенсибілізацією до антигенів, наявних в манго та у його родичах. Наприклад, через вживання інших фруктів, що належать до сімейства анакардієвих, а саме: горіха кешью, фісташок, або через попередній контакт із отруйним плющем, отруйним дубом чи сумахом, які вирощуються в Україні як декоративні рослини.
Крім того, доведено, що антиген манго перехресно реагує з пилком полину, берези, селери, моркви, помідора, папайї та банана.
Дослідження показали [4], що причиною перехресних реакції між плодами манго та пилком є білки профіліни Bet v 2 та Art v 4 - основні алергени пилку берези та полину відповідно. Білки цієї групи містяться у всіх рослинах і подібні у 75 % з них. Тому люди, чутливі до профілінів, можуть реагувати на широкий спектр рослинних плодів, а ще – на латекс, у якому також міститься профілін.
Латексний синдром часто зустрічається у медичних працівників, які носять рукавички з латексу. В більшості випадків цей стан спричиняє алерген гевеїн (Hev b 6.02). Схожі на нього білки, крім як у манго, були знайдені в авокадо, каштані, банані, ківі, томатах та папайї. Ще один алерген, відповідальний за цей синдром - прогевеїн. Перехресна реактивність між латексом та різними фруктами, такими як каштан, персик, авокадо, пасифлора, інжир, виноград, апельсин та манго, називається «синдромом латекс-плоди».
Споживання манго в консервованому вигляді також може спричинити алергічну реакцію, оскільки манго-профіліни зберігають свою стійкість до нагрівання та технологічної обробки.
Головними ж алергенами манго, антитіла до яких виявлені в більшості пацієнтів, є
Man i 1 та Man i 2. Але на сьогодні їх точна приналежність до певної групи алергенів невідома.
Як лікувати алергію на манго
Зазвичай, шкірні висипання проходять самостійно через кілька днів. Креми можуть забезпечити деяке полегшення дискомфорту від свербежу, але вони, як правило, не знімають сам висип.
Контактний дерматит навколо рота, спричинений реакцією на урушіол, може добре реагувати на місцеві стероїди.
Профілактика алергії на манго
У разі алергії на манго слід уникати контакту з манго [1], а також отруйним плющем, отруйним дубом та іншими членами родини рослини анакардієвих, включаючи фісташки та кешью.
Хоча манго-профілін, є дуже стійкими під час технологічної обробки та нагрівання, люди з СОА, як правило, переносять манго в консервованому, запеченому чи іншому вигляді з термічною обробкою. В інших випадках фрукту також доведеться уникати.
Якщо у вас є схильність до розвитку анафілактичних реакцій, можливо, вам знадобиться носити дозатор адреналіну, користування яким призначить лікар після встановлення діагнозу алергії на манго.
Симптоми алергії на манго
Плід манго може викликати негайні та відтерміновані реакції [4] гіперчутливості, а також синдром оральної алергії (СОА).
При негайній реакції є ризик зіткнутися з доволі сильними проявами, які виникають одразу або через 15-30 хвилин після їжі.
Симптоми :
- хрипи з утрудненим диханням,
- почервоніння шкіри або еритема,
- висипання, які сверблять або кропив’янка,
- набряки під шкірою обличчя, горла чи живота
- або ангіоневротичний набряк.
На додаток до цього, деякі пацієнти можуть відчути
- проблеми з диханням,
- свербіж очей та рота,
- набряк повік,
- рясне потовиділення
- та стиснення у грудях.
У деяких випадках стан людини може швидко погіршуватися і призводити до коми, шоку, зупинки серця або дихання. В таких випадках потрібно звертатися за невідкладною допомогою та вводити епінефрин.
Відтермінована реакція або як її ще називають затримка гіперчутливості може не проявлятися два, а то й більше днів. Є дані, що симптоми можуть виникнути у період від 4 годин до 7 днів [5] після контакту манго.
Одним з головних симптомів такої реакції є контактний дерматит.
Симптоми манго-індукованого контактного дерматиту включають:
- почервоніння,
- свербіж,
- набряк та лущення шкіри.
- Також можуть розвинутися пухирі.
Може виникати й набряк навколо очей, екзематозні висипання та пухирі навколо губ.
При чутливості до пилку, в людей, які одночасно страждають і на харчову алергію, як правило розвивається синдром оральної алергії (СОА). Він характеризується
поколюванням, печінням губ, піднебіння, язика або ротоглотки з набряком або без нього, що виникають протягом декількох хвилин після прийому їжі.
В окремих випадках можливі:
- кропив’янка,
- набряк обличчя,
- ангіоневротичний набряк,
- свербіж очей та/або рота,
- більш генералізований свербіж,
- спазми в животі,
- еритема та дерматит.
Дихальні скарги включають хрипи, задишку та астму.
Хоча СОА, за визначенням, є реакцією негайного типу, його виникнення у пацієнтів можливе і з затримкою [2].
А от алергени груп гевеїнів, що містяться у манго та у латексі, можуть спричинити такі симптоми як контактний дерматит, СОА та, зрідка, анафілаксію.
Джерела інформації:
- https://www.verywellhealth.com/mango-allergy-82833
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206236/
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/?FoodId=34
- http://www.phadia.com/en/products/allergy-testing-products/immunocap-allergen-information/food-of-plant-origin/fruits/mango/
- https://www.thehealthsite.com/news/can-you-be-allergic-to-mangoes-d0518-571270/amp/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.