- Причини алергії
- Симптоми
Деякі люди з алергією на курку реагують лише на її сире м'ясо, а хтось має реакції на живих птахів ‒ при контакті із ними. Потрібно знати, що негативна реакція на курку не обов'язково має бути алергією. Якщо симптоматика зводиться, в основному, до проблем з травленням: діареєю, блювотою, головним болем, ‒ а генералізовані симптоми на кшталт висипу та набряків відсутні, то скоріше за все, мова йде про харчову непереносимість курячого м’яса або інших курячих продуктів.
Причини алергії на курятину
Алергія на куряче м'ясо може розвиватись як первинне або вторинне явище.
Вторинна алергія – це реакція не на м’ясо курки як таке, а на його білки, подібні з алергенами інших споріднених продуктів. Наприклад, це можуть бути яйця, до яких чутлива людина. За таку перехресну сенсибілізацію між білками яйця та м'ясом курки відповідальний альбумін курячої сироватки [2]. Тобто, вторинна алергія – це прояв перехресної реактивності, первинним чинником якої стали не алергени м’яса, а подібні білки, що містяться у курятині та інших продуктах. При алергії до курки такий тип реакції зустрічається рідко.
Припускається, що яєчний жовток теж містить альбумін курячої сироватки і, подібно м'ясу, може викликати шкірні та інші прояви. Вони ще називаються синдромом пташиного яйця. Він виникає, коли людина їсть недопечений, недоварений чи сирий яєчний жовток або вдихає маленькі частинки пір’я.
Лікарі не вважають, що люди з синдромом пташиного яйця мають первинну або справжню алергію на куряче м'ясо. З іншого боку, якщо у людини є первинна алергія безпосередньо на куряче м’ясо, то це не означає, що у неї буде алергія на курячі яйця. Втім, перехресні реакції можливі не лише між м'ясом та яйцями, а й між м'ясом та пір'ям курей. Також перехресна реактивність може бути виявлена і між м’ясом різних птахів ряду куроподібних: індика, цесарки, тетерева, фазана, перепілки та куріпки.
Наявність астми чи атопічного дерматиту збільшує вірогідність розвитку алергії на курятину. Наприклад, в групі з 132 дітей з атопічним дерматитом [2] 21 ‒ мали позитивні шкірні проби до алергенів курки. А в групі 25 дорослих з бронхіальною астмою та ринокон'юнктивітом, викликаними пір’ям птахів, приблизно одна третина виявила асоціацію сенсибілізації до яєчних білків, а кілька з них ‒ ще й до курячого м’яса.
Профілактика алергії до курки
Люди з алергією на куряче м'ясо повинні уникати [3] будь-яких контактів із сирим або вареним курячим м’ясом. Проте, перш ніж виключати курятину зі свого раціону, проконсультуйтесь із лікарем-алергологом. У випадку, якщо він діагностує вам чутливість і до м’яса курки, і до її яєць, також може знадобитися уникати останніх, особливо, ‒ сирих. Яйця присутні у багатьох продуктах, тож потрібно бути уважними, читаючи етикетки.
Не забувайте, що люди з алергією на куряче м'ясо можуть бути чутливими й до інших супутніх речовин, наприклад, пір'я. Тому позбутися подушок з пір’ям може бути цілком слушною ідеєю. Якщо контакт все ж випадково стався, для полегшення симптомів, можна спробувати антигістамінні препарати. Та вони безсилі у важких випадках на зразок анафілаксії. А тому, щоб попередити виникнення проявів алергії взагалі, при будь-яких підозрах на алергію до курки записуйте свої симптоми у харчовий щоденник або у відповідну програму на смартфоні та не зволікайте із візитом до лікаря-алерголога.
Симптоми алергії на курку
Більшість людей з алергією на курку відзначають легкі симптоми і дискомфорт після їжі або дотику до птаха. Однак, у деяких пацієнтів можуть розвинутися важкі реакції, які потребують медичної допомоги. Як правило, реакція стає помітною одразу після вживання курятини, хоча в рідкісних випадках її розвиток може зайняти дві доби.
Симптоми алергії на курку:
- кашель або хрипи
- червона, подразнена шкіра
- кропив’янка
- запалене або набрякле горло
- набряклий язик або губи
- чхання
- нудота або блювота,
- шлункові спазми
- діарея
- біль у горлі
- набряклі, сльозотеча.
У більш важких випадках може виникнути небезпечна алергічна реакція, відома як анафілаксія.
Симптоми анафілаксії включають:
- проблеми з диханням
- прискорене серцебиття
- падіння артеріального тиску
- втрата свідомості
- хрипи.
Якщо відчуваєте будь-який з перерахованих вище симптомів після вживання курки, слід негайно звернутися до лікаря, оскільки анафілаксія є небезпечним для життя станом.
Джерела інформації:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323070.php
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Animal-Origin/Fowl/Chicken/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323070.php
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.