- Причини алергії
- Симптоми
Причини алергії до кроликів
В слині, сечі та хутрі кролика містяться такі сильні алергени [1] як Ory c 1 (білок з групи ліпокалінів, що є одним із найважливіших представників групи повітряних алергенів тваринного походження), Ory c 2 та Орі c 3 (ліпофілін). Саме ці алергени провокують, наприклад, розвиток професійної астми, а в рідкісних випадках ‒ навіть анафілаксії, яка може виникнути після укусу тварини. При цьому, вірогідність розвитку алергічних реакцій зростає, якщо у людини є інші види алергій.
Крім того, зафіксовано випадок анафілаксії внаслідок необережного поводження з голкою, яка раніше використовувалася для шиття виробів з кролячого хутра. В результаті, серйозна анафілактична реакція [2] розпочалась уже протягом 15 хвилин після поранення.
З іншого боку, є дані, які дозволяють припустити [1], що первинна сенсибілізація до епітелію кролика та білку його сечі може полегшити подальшу алергічну реакцію на кроляче м'ясо. За розвиток останньої відповідають сироватковий альбумін та гамма-глобулін. Вони у кролика мають невисоку алергенність, проте, схожі алергени є також в інших видах м'яса. Наукові дані свідчать, що сироватковий альбумін кролика [2] рідше викликав утворення специфічного IgE, ніж алерген цієї групи, що міститься у м’ясі великої рогатої худоби.
Симптоми алергії на м’ясо кролика
Алергічні реакції на м'ясо можуть впливати на шкіру, дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт та серцево-судинну систему. Як правило, реакція виникає через декілька хвилин або протягом години після їди.
Серед поширених симптомів:
- кропив’янка
- шлунково-кишкові симптоми, включаючи нудоту, блювоту та спазми
- нежить або закладений ніс
- легка лихоманка
- хрипи і утруднене дихання
- у рідкісних випадках – анафілаксія
Якщо ви підозрюєте, що у вас є алергія до м’яса, єдине рішення – це звернутися до алерголога. Він може порадити пройти шкірне тестування у вигляді прик-тесту, який дає результат уже за 15-20 хвилин. Під час нього ділянку шкіри на передпліччі або спині колють невеликим стерильним зондом з незначною кількістю харчового алергену. Або ж лікарю може знадобитися аналіз крові, щоб визначити рівень антитіл IgE до м'яса кролика. В Україні результати такого аналізу доступні через три дні.
У деяких випадках алерголог може запропонувати провести провокаційний тест, що є золотим стандартом діагностики харчової алергії та проводиться під суворим наглядом лікаря. Під час цієї процедури у медичного персоналу обов'язково мають бути напоготові спеціальні медикаменти та обладнання для невідкладної допомоги.
Якщо діагноз "алергія на м'ясо" підтвердиться, алерголог, швидше за все, призначить вам носити з собою дозатор адреналіну і навчить вас його використовувати.
Небезпека харчової алергії – в непередбачуваності кожної реакції. Люди, які раніше відчували лише легкі симптоми, можуть раптом розвинути більш важку реакцію, включаючи анафілаксію.
Адреналін слід застосовувати негайно, якщо у вас виникають важкі симптоми, такі як задишка, повторний кашель, генералізована кропив’янка, набряк в горлі, проблеми з диханням або ковтанням або поєднання симптомів з різних ділянок тіла. Це може бути кропив’янка, висип або набряк на шкірі в поєднанні з блюванням, діареєю або болем у животі.
По можливості, майте два дозатори адреналіну, оскільки сильна реакція може повторитися. На сьогодні не існує доведеного лікування харчової алергії, тож найкраще, що можна зробити в цьому випадку – уникати алергенів, які запускають негативну реакцію. Для цієї мети спеціальне меню вам допоможе розробити лікар після комплексної діагностики причин вашої алергії.
Джерела інформації:
- http://www.jiaci.org/summary/vol24-issue6-num1176
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Animal-Origin/Meat/Rabbit/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.