- Причини алергії
- Симптоми
Причини алергії на баранину
По-перше, як і в усіх поширених випадках, алергію на баранину спричиняють алергенні білки. Найчастіше мова йде про сироваткові альбуміни та гамма-глобулін. Іноді в розвитку реакції можуть брати участь і такі білки м’язів як актин, міозин, тропоміозин. Але алергенність усіх згаданих білків зменшується після термічної обробки.
Водночас, не виключається, що баранина має деякі спільні алергени з овечою шерстю. Тобто, алергія на вовну може означати наявність алергії на м'ясо і навпаки. Цим може пояснюватися деяка симптоматика наступного виду алергії на баранину. Мова іде про доволі рідкісну і нестандартну алергію Альфа-гал. Така назва походить від цукру, що називається галактозою-α-1,3-галактозою, або альфа-гал. Ця речовина міститься в червоному м'ясі ссавців і провокує сильну реакцію на неї. Але щоб запустилась реакція, крім самого м'ясного цукру має бути ще один чинник ‒ укус кліща.
Про зв'язок між алергією на м'ясо та укусом цього членистоногого вперше припустила завідувачка відділення алергії в регіональній лікарні в передмісті Сіднея (Австралія) доктор Шерил ван Нунен (підтвердили і доопрацювали припущення американські лікарі). В 1987 році до неї прийшов пацієнт з сильною реакцією на м'ясо, а вже до 2003 року з такою ж проблемою до неї звернулось щонайменше 70 людей.
Згодом дослідники визначили [2] причину повторних епізодів анафілаксії деяких пацієнтів і відкрили алергію на червоне м'ясо, яку провокує укус іксодового кліща. У Америці до цієї групи членистоногих належить кліщ-одиночка або його ще називають водним чи індичковим кліщем. Досить близькі родичі цього кліща також зустрічаються й у Європі. Припускається, що укус кліща якимось чином запускає процес алергічної чутливості до вуглеводу альфа-гал. Іноді люди, які страждають від цієї алергії, не можуть їсти не лише м'ясо, а й інші продукти тваринного походження: молоко, сири, масло. Грубо кажучи, навіть рога і копита, з яких робиться приміром, желатин, теж можуть викликати реакцію, та навіть теплий вовняний светр може спричинити серйозний дерматит.
Завдяки подальшому вивченню цього питання, сьогодні відомо, що в Сполучених Штатах від цієї алергії потерпає кілька тисяч людей [3]. Кількість хворих в інших країнах невизначена.
Симптоми алергії до баранини
При алергії до Альфа-гал, симптоматика з'являється через 3 ‒ 6 годин після вживання в їжу червоного м'яса. В цьому випадку основними проявами будуть:
- Блювота
- Судоми в животі
- Розлади травлення
- Діарея
- Хрипи
- Задишка, утруднене дихання
- Повторний кашель
- "Стягнення" в горлі, хрипкий голос
- Слабкий пульс
- Блідо-блакитне забарвлення шкіри
- Кропив’янка
- Набряк язика та/або губ
- Запаморочення
- Сплутаність свідомості
- Анафілаксія ‒ важка, потенційно небезпечна для життя алергічна реакція, також поширена при даному типі алергії.
Дослідження [4] доводять, що деякі хворі з алергією до Альфа-гал мають аномально високу кількість тучних клітин ‒ тип імунних клітин, що сприяє анафілаксії та іншим алергічним симптомам. Саме ці клітини вивільняють гістамін та інші хімічні речовини, що викликають симптоми алергії.
Хворі з зони ризику повинні носити з собою дозатор адреналіну. У разі його застосування людина повинна звернутися по невідкладну допомогу для подальшої оцінки та лікування. Якщо при алергії альфа-гал реакція проявляється з затримкою, то при алергії, спричиненій білками баранини, реакція, скоріше за все, наступить одразу: в проміжок від п'яти хвилин до години. В цьому випадку може розвинутися висип, як правило, на обличчі. В більш важких випадках може виникнути кропив'янка по всьому тілу.
Реакції з боку шлунку є рідшими, оскільки білки втрачають свою алергенність під час нагрівання. У важких випадках також вірогідні задишка, кашель і зміна голосу. Для лікування легких симптомів харчової алергії можуть бути призначені антигістамінні препарати. Але важливо пам’ятати, що не існує заміни адреналіну: це єдині ліки, які можуть усунути небезпечні для життя симптоми анафілаксії.
Щоб уникнути алергічних реакцій, найкраще уникати самого алергену. При реакції на білки баранини хворі часто можуть вживати інші види червоного м'яса: телятини чи свинини. При реакції, спричиненій укусом кліща, доведеться відмовитися від усього червоного м'яса. Допомогти визначити, що саме провокує реакцію, може молекулярний тест на алергію. Тому при підозрі на алергію до м’яса найкраще вчасно звернутися за профільною медичною допомогою та разом з лікарем скласти план подальших дій.
Джерела інформації:
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Animal-Origin/Meat/Mutton/
- https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/unexplained-cases-anaphylaxis-linked-red-meat-allergy
- https://mosaicscience.com/story/mammalian-meat-allergy-alpha-gal-allergic-lone-star-tick-bite/
- https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/unexplained-cases-anaphylaxis-linked-red-meat-allergy
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.