Карта поширення видів дерев та рослин
- Причини алергії
- Симптоми
Пилок ліщини містить щонайменше 40 різних антигенів.
Одним з основних є білок Cor а 1.Він є гомологом основного алергену берези білку Bet v 1, чим і пояснюється перехресні реакції з іншими членами групи.
Відомі чотири ізоформи Cor a 1, які проявляють різні антигенні та алергенні властивості. Але всі вони ідентичні із березовим Bet v 1 на 80-83%.
Ще один важливий алерген пилку ліщини – профілін Cor а 2.
Дослідження, в якому оцінювали сироватковий IgE у 25 пацієнтів з алергічними реакціями на пилок дерев та непереносимість лісових горіхів, виявило, що всі реакції були спричинені Cor а 1 та Cor a 2.
Також пилок ліщини містить протеїн Cor а 10. Це люмінальний зв'язуючий білок.
Відтак, симптоми алергії на ліщину можуть включати:
- Нежить,
- закладеність,
- свербіж носа,
- чхання,
- почервоніння очей,
- їх свербіж, сльозотеча,
- печіння та свербіж рота або горла,
- свербіж вушних раковин,
- сухий кашель (особливо вночі),
- хрипи,
- утруднене дихання (астма),
- погіршення атопічного дерматиту,
- в рідкісних випадках ‒ кропив’янка, почервоніння шкіри.
При тривалому впливі алергену можуть спостерігатися такі, здавалось би, не пов'язані з алергією симптоми, як загальна втома, порушений сон, головний біль.
Крім того, як зазначалось вище, люди з алергією на пилок ліщини часто також можуть мати СОА на певні фрукти та овочі. Особливо ті, які споживаються сирими. Іноді така алергія, крім легких проявів у вигляді свербежу в роті чи горлі, проявлятися більш сильними симптомами з боку шлунково-кишкового тракту: блювотою та діареєю.
Джерела:
1. http://www.phadia.com/en/products/allergy-testing-products/immunocap-allergen-information/tree-pollens/allergens/hazel-/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1281178/
3. https://www.ecarf.org/en/information-portal/allergies-overview/pollen-allergy/
4. https://www.polleninfo.org/en/allergy/profiles/hazel.html
5. https://www.nature.com/articles/s41598-019-44999-2
6.https://allergy.org.ua/roclini-alergeni
7. https://24tv.ua/health/shho_ne_mozhna_yisti_alergikam_vesnoyu_perelik_produktiv_n1136458/amp
8. https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%96%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0
9.https://agrarii-razom.com.ua/plants/lishina-velika
10.https://lektrava.ru/encyclopedia/leshchina-obyknovennaya/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.