Непереносимість кисломолочних продуктів

Тому вважається, що багато людей з непереносимістю можуть вживати до 12 грамів лактози [2] за один раз, не відчуваючи негативних симптомів.

12 грам – це кількість, що міститься в 1 склянці (230 мл) молока.

Крім того, є ряд продуктів із ще нижчим вмістом лактози. Наприклад, у вершковому маслі – близько 0,1 грама лактози на 100 грам, а у супермаркетах все частіше з’являються безлактозні молочні продукти, які підходять тим, хто не може перетравлювати цей цукор.

Небагато лактози й у твердих сирах. Їх виготовляють шляхом додавання бактерій або кислоти до молока. Бактерії здатні розщеплювати лактозу. Відтак, чим довше дозрівав сир, тим менше в ньому лактози. До таких належать сири чеддар, пармезан та швейцарський. Тоді як моцарелла, яка дозріває менше, має більший вміст лактози.

Бактерії, які розщеплюють лактозу, є і в пробіотичному йогурті.

Дослідження свідчать, що йогурт викликає менше негативних симптомів: лише приблизно 20% хворих повідомляють про негативні реакції з боку травлення, тоді як після вживання молока у них спостерігається 80% негативних реакцій.

 Алергія на кисломолочні продукти

Її, нагадаємо, спричиняє молочний білок. І хоча, порівняно з цільним молоком, кисломолочна продукція містить дещо менше білка, але все ж він не зникає навіть після процесу ферментації.

Наприклад, алергія на кисломолочний м’який сир (творог) та, наприклад, бринзу, виникає тому, що такий сир – це ущільнені білки, отримані зі свіжого коров’ячого, козячого, овечого чи іншого молока. Їх з молока до сиру потрапляє 80%, решта 20% залишається в сироватці.

 Алергія на коров'ячий білок

У списку найбільш небезпечних харчових алергенів – коров’ячий білок, який багато людей починають споживати з самого раннього дитинства. Чутливість до нього призводить до проблем з травленням, іноді страждають шкіра, дихання та кровообіг.

Існують різні види білків у молоці [3], які класифікуються як казеїни та сироваткові:

Казеїн, термостійкий до приблизно 120 ° С

Альфа-лактоглобулін (сироватковий білок), термостійкий до приблизно 77 ° C

Бета-лактальбумін (сироватковий білок), термостійкий до приблизно 70 ° С

Сироватковий альбумін (сироватковий білок).

Люди з алергією на сироватковий білок іноді можуть переносити продукти коров’ячого молока, які пройшли обробку надвисокою температурою. Деякі також можуть пити овече, козяче або кобиляче молоко, оскільки ці сироваткові білки дещо відрізняються від коров'ячих. Проте, останні дослідження свідчать, що ця різниця не надто велика, а основний винуватець алергії на молоко – казеїн, має майже ідентичну будову в молоці різних ссавців.

 Алергія на молоко та молочну суміш

Справжню алергію на білок коров’ячого молока мають до 3% дітей. Найчастіше алергія трапляється у немовлят, яких годують коров'ячим молоком [2]. 

Але сучасні лікарі вважають, що цільне коров’яче молоко не можна давати дитині, поки їй не виповниться 1 рік [4]. Воно не містить балансу поживних речовин, яких потребують діти. А от кисломолочні продукти: сир та йогурт, ‒ можуть бути в дитячому меню приблизно з 6-місячного віку. Але коли у дитини алергія, з кисломолочним прикормом також доведеться зачекати. Втім, більшість дітей (8 з 10) переростає цю алергію до 16 років.

Одним з методом профілактики виникнення алергій у дитини вважається грудне вигодовування.

Американська академія педіатрії рекомендує годувати малюка тільки грудьми принаймні перших півроку його життя. А Всесвітня організація охорони здоров'я радить продовжувати грудне вигодовування, поки дитині не виповниться 2 роки.

Втім, в силу ряду причин, жінки не завжди мають можливість годувати груддю. Тоді дитину й переводять на штучне вигодовування і часом у малюків розвивається алергія на молочну суміш.

У такому випадку можна спробувати суміш з соєвим білком. Але вводити її потрібно обережно: від 8 до 14% дітей, які страждають алергією на молоко, також будуть реагувати на сою.

Ще у таких випадках дітям пропонують суміші із гідролізованими формулами, які розщеплюють білок коров’ячого молока на дрібні частинки, щоб зробити алергічну реакцію менш ймовірною. Але чим більше гідролізується суміш, тим менш смачною вона може бути для деяких немовлят.

Діти, які не здатні переносити гідролізовану формулу, можуть добре перетравлювати суміші на основі амінокислот.

Симптоми алергії на молоко

Те, через скільки проявляються симптоми алергії та їх виразність залежить від специфіки організму людини та кількості алергену, який вона з'їла.

В одних випадках реакція може наступити протягом декількох хвилин, в інших це займе декілька днів. Найчастіше, мова йде про дві години після їжі.

Швидкі прояви алергії включають:

  • кропив’янку 
  • сверблячі, червоні, мокнучі або хрусткі висипання на шкірі - дерматити (екзему)
  • набряк обличчя
  • хрип або стійкий кашель
  • блювоту
  • діарею

Симптоми, які можуть з’явитися протягом декількох годин, це:

  • блювота
  • діарея
  • висипання або екзема

Симптоми, які можуть з’явитися протягом кількох днів:

  • екзема
  • діарея
  • астма.

Іноді симптоми можуть поєднуватися, впливаючи на загальну картину того як виглядає харчова алергія.

У дітей вона часто дає знати про себе червоними щоками. Харчова алергія у дорослих на обличчі, як правило, проявляється почервонінням навколо рота.

Про алергію на сир вам розкажуть [5] і  маленькі червоні прищі. Не виключаються і такі реакції як набряк ротової порожнини або губ.

В деяких випадках може розвинутися небезпечна для життя реакція, яка називається анафілаксією. В цьому випадку потрібно ввести адреналін за допомогою його дозатора, користуватись яким навчить лікар.

Симптоми у дітей

Симптоми, що виникають поступово, можуть включати:

  • нещільні випорожнення, які можуть бути кривавими
  • блювоту
  • відмову від їжі
  • подразливість кишечника або коліки
  • шкірні висипання

Симптоми, що виникають швидко, можуть включати:

  • хрипи
  • блювоту
  • набряк
  • кропив’янку
  • подразнення кишечника (болі)
  • криваву діарею
  • анафілаксію.

Симптоми непереносимості лактози, як правило, подібні, проте вони можуть бути не такими гострими, і їх прояв залежить від кількості з’їденого продукту.

Лікування алергії на молоко

Харчова алергія у дорослих – явище малоприємне. Її лікування зводиться до усунення симптомів.

В легких випадках вам можуть допомогти антигістамінні препарати, але у будь-якому разі краще не займатись самолікуванням, а звернутись до лікаря.

Як обходитись без молока

На відміну від непереносимості лактози, яка з віком посилюється, особливо – у європейців, алергія на молочний білок у дорослих є досить рідкісним явищем. Але у разі підтвердженого лікарем діагнозу, найкращим варіантом буде відмовитися від усього, що містить білки молока.

Якщо у вас є алергія на молоко, ви не зможете їсти йогурт чи сир.

Відмовитися доведеться навіть від бутерброду, а не лише від сиру в ньому, якщо ковбаса та сир нарізались одним ножем.

Обережним доведеться бути в магазині: молоко, масло, сухе молоко, тощо може міститися у випічці, соусах, ковбасних виробах, сухих сніданках, не кажучи про такі молоковмісні товари як морозиво.

Іноді люди з алергією на коров'ячий білок можуть вживати козяче чи овече  молоко. 

Якщо ж і така продукція викликає реакцію, слід розглянути рослинні аналоги. Багато кальцію, який стає неможливо отримати з молочних продуктів, є в шпинаті, броколі, мінеральній воді.

Альтернативою молоку [3] може стати соєве молоко, мигдальне,  рисове молоко, кешью, вівсяне молоко, горіхова макадамія, якщо вони, в свою чергу, не викликають симптомів алергії.

Молочний йогурт можна замінити соєвим та/чи кокосовим йогуртами, конопляним кефіром, йогуртом з мигдалю або з люпину.

 

Джерела інформації:

  1. https://www.foodallergy.org/about-fare/blog/know-the-difference-milk-allergy-vs-dairy-allergy-vs-lactose-intolerance
  2. https://www.healthline.com/nutrition/dairy-foods-low-in-lactose#section4
  3. https://www.ecarf.org/en/how-to-replace-dairy-products-if-you-have-a-milk-protein-allergy-tips-and-recipes
  4. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/milk-and-dairy-nutrition
  5. https://iliveok.com/health/allergies-cottage-cheese-adults-and-children_112945i16114.html

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!