- Причини алергії
- Симптоми
Кріп застосовують для лікування лихоманки та застуди, бронхіту, геморою, інфекцій, менструальних спазмів, а також при проблемах з печінкою, жовчним міхуром, розладах сечовивідних шляхів та захворюваннях нирок.
Крім того, ефірна олія цієї рослини допомагає при алергічному кашлі та сприяє загоєнню шкіри при алергічних висипаннях, які чухаються.
Проте інколи кріп і сам може стати причиною алергічної реакції. Хоча випадки алергії на спеції та трави рідкісні, все ж у чутливих людей реакція може варіювати від легкої до важкої.
Причини алергії на кріп
Більше за інших ризикують отримати алергію на кріп та інші прянощі ті, хто стикається з ними професійно: кухарі, м'ясники, пекарі, квітникарі та працівники ресторанів.
Крім того, алергія на прянощі, як правило, вражає молодих людей з алергією на пилок берези чи полину. Це пов'язано з наявністю в кропові білків-гомологів головного алергену берези Bet v 1. В результаті виникають перехресні реакції між пилком та розвивається синдром відомий як «селера-полин» чи «селера-береза-полин». В таких людей, вживання кропу може викликати симптоми синдрому оральної алергії (СОА).
Також перехресні реакції можливі всередині родини Зонтичних або Окружкових. До неї, крім кропу, також належать аніс, кмин, коріандр, фенхель, петрушка та селера.
Збільшується ймовірність розвинути алергію на кріп і при сімейній схильності до таких реакцій та наявних астмі чи екземі.
До того ж, реакцію може викликати не лише вживання, а й, наприклад, вдихання парів вареного кропу. А іноді небезпечним може бути сам дотик до рослини. Так, зафіксовані випадки контактної кропив'янки та дерматиту при обробці кропу.
Симптоми алергії на кріп
Частіше всього алергія на кріп проявляється відразу після контакту з ним. Це може бути проміжок часу від кількох до 15-20 хвилин. Рідше симптоми алергії розвиваються через 1-2 години.
Люди, які потерпають від пилкової алергії, при тому чи іншому контакті з кропом можуть розвинути такі симптоми як:
- алергічний риніт,
- набряк горла
- набряк язика,
- блювота,
- діарея та
- кропив’янка.
Такі симптоми часто можуть зникати самостійно або ж усуваються з допомогою антигістамінних препаратів.
Схожа симптоматика може виникнути і за відсутності СОА. Але тоді людину також можуть непокоїти
- контактний дерматит,
- свербіння шкіри,
- гастроентерит,
- діарея,
- головний біль, тощо.
У рідкісних випадках алергічні симптоми призводять до небезпечного для життя стану ‒ анафілаксії.
Така реакція описана, зокрема, у 40-річної жінки. Спочатку та скаржилася на свербіж в роті, стягування язика та горла, генералізовану кропив’янку, а також блювоту та діарею після вживання страв з кропом. Пізніше симптоми почали виникати і після вдихання парів продуктів, що містили кріп.
Тобто, якщо нехтувати симптомами алергії і не припинити контакту з алергеном, то з кожним наступним впливом реакція може посилюватися і набути загрозливого для життя характеру.
Ось чому важливо вчасно звернутися до фахівця та виявити причину алергічної відповіді організму. Лікар-алерголог може запропонувати пройти шкірне тестування або здати кров на аналіз, щоб виявити, чи причиною розвитку симптомів є кріп чи, можливо, інший продукт. При наявності ризику розвитку анафілаксії лікар може прописати препарати ін'єкційного адреналіну. Його доведеться постійно носити з собою та застосовувати негайно як тільки алергічна реакція стає небезпечною для життя. Жодні інші ліки не можуть запобігти подальшому розвитку анафілактичної реакції. Тож якщо ваш стан різко погіршується: виникає реакція з боку різних органів одночасно, а також ‒ проблеми з диханням чи тиском, ‒ потрібно негайно звертатися за екстреною медичною допомогою.
Загалом же будь-яку харчову реакцію краще попередити, ніж боротися з її наслідками. Незважаючи на усі корисні властивості, при виникненні алергії, від кропу та страв з ним доведеться відмовитися. Втім, деякі люди можуть вживати цей продукт після термічної обробки. Прийняти вірне рішення допоможе фахівець.
Джерела інформації:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10831013/
- http://www.phadia.com/da/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Spices/Dill-/
- https://allergy-symptoms.org/dill-allergy/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1081120610625239
- https://www.rxlist.com/dill/supplements.htm
- https://poradnyk.com.ua/cikavo_znaty/888-scho-potribno-znaty-pro-krip-yak-vybyraty-de-zberigaty-ta-do-chogo-dodavaty.html
- https://w2w.com.ua/krip-korist-i-shkoda-likyvalni-vlastivosti-protipokazannia-zastosyvannia/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.