- Причини алергії
- Симптоми
Алергія на каву
Щодня в усьому світі споживається приблизно 1,4 мільярда чашок кави.
Та попри таку поширеність, алергічні реакції на каву як напій доволі рідкісні. Навіть в медичній літературі про них існує досить мало відомостей. Частіше трапляється так звана "професійна алергія" у людей, які обробляють зелені кавові зерна [2] та вдихають пил, що призводить до астми. Перші повідомлення про професійну алергію на каву сягають 1950-х та 1960-х років.
Публікації про алергію безпосередньо на каву як напій, теж доволі давні.
У 1993 році у Франції у чоловіка спостерігалася важка анафілактична реакція із зупинкою серця після того, як він випив кави та вжив бета-блокатори. У 1983 році в Німеччині у жінки спостерігалася анафілактична реакція і кропив’янка, і було виявлено алергію на каву та деякі ліки.
Одне з найновіших повідомлень [3] надійшло з Італії. Там батько і дочка відчули симптоми алергії до кави після зараження паразитарною інфекцією. Прик-тести та молекулярний аналіз крові виявили їх чутливість саме до кави. А симптоми цієї алергії включали кропив’янку та діарею, які виникали під час пиття кави та минали, коли кави уникали.
Саме уникнення кави - єдиний варіант лікування для людей, які мають підтверджену алергію на неї.
Алергія на кофеїн
Іноді люди можуть мати алергію лише на кофеїн, який є в каві. Кофеїн – це невелика молекула, присутня не тільки в каві, але й у багатьох різних видах чаїв (крім трав'яних чаїв), включаючи зелений, енергетичних напоях, деяких видах, газованих вод, шоколаді, какао.
Існує ряд повідомлень про алергію на кофеїн [3], симптоми яких варіюють від кропив’янки до важкої анафілаксії.
У 2003 році пацієнт в Іспанії зазнав анафілаксії, пов’язаної з кофеїном. У 1996 році ще одна пацієнтка з Іспанії відчула рецидиви гарячки, ознобу та головного болю після вживання кофеїну. Знову в Іспанії в 1993 році у 10-річної дитини розвинулась кропив’янка після вживання коли.
Однак у більшості людей, які відчувають негативні симптоми, спостерігається не алергічна реакція, а харчова непереносимість, або фармакологічні побічні ефекти від кофеїну в каві.
Причиною ж алергічних реакцій може бути відкритий у 2012 році алерген Cof 1 [2], що міститься у каві. Він був визначений як такий, що відповідає за алергічні реакції на кавові зерна.
Симптоми
Справжня алергія на каву може викликати серйозні реакції [4]. Як правило, вони проявляються протягом перших годин після споживання напою. З часом вони можуть посилюватися та виникати на різних частинах тіла.
Поширені симптоми алергії на каву:
- блювота
- спазми в животі, діарея
- кропив’янка
- хрипи та/або задишка
- проблеми з ковтанням
- непритомність або запаморочення
- бліда або синя шкіра
- кашель
- слабкий пульс
Можливі симптоми алергії на кофеїн також включають:
Шкірні проблеми (кропив’янка, екзема, висипання, вугрі, сильний свербіж)
• Головні болі або мігрень
• Тривожні та панічні атаки
• Неможливість сконцентруватись або зосередитись
• Набряк язика або горла
• Прискорене серцебиття
• Сердитий, дратівливий, поганий настрій
• Втома
• Запаморочення
• Екстремальні тремтіння
• Біль у грудях
• Депресія
• Оніміння обличчя, рук чи ніг
• Біль у м'язах
• Задишка і здавлювання грудної клітини
• Марення або галюцинації
• Простудні та грипоподібні симптоми
• Проблеми із зором
• Холодний піт
В обох випадках: алергії до кавових зерен та кофеїну іноді можуть виникати такі сильні реакції, як анафілаксія. Тож у випадку набряку рота та горла, проблем з тиском, потрібно негайно звернутися за допомогою, або, за наявності, самостійно ввести епінефрин (адреналін).
Непереносимість кофеїну
Є генетичні докази, що нездатність засвоювати кофеїн пов’язана із ферментною недостатністю [5] ‒ низьким рівнем або відсутністю ферментів, які беруть участь у засвоєнні організмом кофеїну та інших речовин, що знаходяться у каві. Як правило, така проблема пов’язана із дефектами генів, які відповідають за синтез необхідних ферментів. Тому в організмі таких людей накопичується кофеїн, який не розщеплюється належним чином. Ці люди описуються як гіперчутливі до кофеїну.
Можливі симптоми непереносимості кофеїну:
- Безсоння
- Тривога
- Неспокій
- Головний біль або мігрень
- Прискорене серцебиття
- Втома
- Високий кров'яний тиск
- Синдром роздратованого кишечника
- Холодний піт
Крім того, Науковий комітет ЄС з продуктів харчування, зазначає, що доза 5 мг кофеїну [5] на кілограм маси тіла (300 мг на людину 60 кг) може спричинити за собою зміни поведінки, такі як посилене збудження, дратівливість, нервозність або тривожність у деяких людей. Тому лікарі радять випивати не більше 4 чашок кави на день. Та в деяких випадках реакція може виникнути навіть від однієї чашки міцної кави. В таких ситуаціях, так само як у разі наявності справжньої алергії на кофеїн, найкращий варіант убезпечити себе ‒ відмовитися від кофеїну. Хоча діагноз непереносимості кофе встановити буває не так просто.
Напої, що містять кофеїн, викликають звикання [6], і зниження його рівнів в організмі не завжди минає непомітно.
Іноді зниження вмісту кофеїну у організмі викликає такі симптоми як:
- головний біль,
- дратівливість,
- неможливість зосередитись
- сонливість,
- безсоння
- біль у шлунку.
Така реакція може з’явитися протягом 12–24 годин після припинення прийому кофеїну, і, як правило, вона триває кілька днів.
Як запобігти виникненню симптомів алергії чи непереносимості кави:
Найкращий спосіб – уникати вживання цієї речовини у каві, кока- чи пепсі-колі та у чорному й зеленому чаях. Їх можна замінити, відповідно, кавою без кофеїну, напоями на основі кореня цикорію, мінеральною водою та трав’яними чаями.
Проте, не варто самостійно експериментувати із дієтою. Виключати каву з раціону варто після діагнозу алергії на неї чи непереносимості, який вам може встановити лише лікар.
Джерела інформації:
1. https://www.livestrong.com/article/473676-does-caffeine-make-allergies-worse/
2. http://www.allergyforall.com/blog/can-a-person-be-allergic-to-coffee-or-caffeine
3. https://www.verywellhealth.com/coffee-allergy-83179
4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317825.php
5. https://home.bt.com/lifestyle/health/wellness/are-you-allergic-to-coffee-11363979651862
6. https://www.yorktest.com/caffeine-intolerance-signs-and-symptoms/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.