Але зірвані каштани, як було зазначено на початку, швидко псуються і потребують спеціальних умов зберігання: не більше 5 днів і сухому та темному місці при температурі до  +20 °C та не більше двох тижнів у холодильнику. Довше можна тримати каштани тільки в морозилці: заморожування не впливає на корисні властивості цих плодів.

В каштані містяться калій, кальцій, марганець, мідь, фосфор та селен, а також вітаміни C, PP і вітамін B 1. Такий склад поліпшує травлення, сприяє зниженню кислотності шлунку, має бактерицидну дію. Каштани позитивно впливають на стан судин головного мозку, знижують вірогідність розвитку атеросклерозу, полегшують перебіг застудних захворювань, в тому числі – при запаленнях органів дихання. А ще вони знижують ймовірність розвитку онкології, варикозу та позитивно впливають на чоловічу та жіночу репродуктивні системи.

Разом з тим, від каштанів краще утриматися при серйозних проблемах з шлунком та кишечником, шлункових та легеневих кровотечах і цукровому діабеті. 

У чутливих людей вживання каштану може викликати алергію. Причому, статися це може незалежно від віку. Випадки початку реакцій на каштан зареєстровані і в 5, і в 70 років. А середній вік виникнення алергії на каштан складає 28 років.

Частіше ніж зазвичай реакції на каштани зустрічаються в країнах, де вони впродовж століть були частиною основного раціону харчування і головним джерелом складних вуглеводів, – у Південній Європі, Туреччині та Азії. Так, в Кореї каштан вважається найпоширенішим алергеном серед усіх деревних горіхів і третім найпоширенішим харчовим алергеном серед пацієнтів з алергією  як дорослого так і дитячого віку. За іншою інформацією, у дослідженні 1738 корейських пацієнтів із респіраторною алергією, на каштан реагували 3,2%.

В той же час, наприклад, у Великобританії, реакції на каштан настільки рідкісні, що лікарі навіть не завжди беруть до уваги таку вірогідність при постановці діагнозу.

В той же час, чутливість до каштану може призводити до серйозних реакцій. За деякими даними, близько третини хворих з алергію на каштан зазнає важких анафілактичних епізодів.

Часто алергію на каштан асоціюють з так званим синдромом "латекс-фрукти". Зокрема, відсоток осіб з алергією на латекс, які мають антитіла IgE до каштана, оцінювався у 34,6%. З цим синдромом асоціюється все більша кількість рослинних джерел, але випадки реакції на авокадо, банан, каштан та ківі – зареєстровані найчастіше.

Також дослідження свідчать, що 86% та 59%пацієнтів з алергією на каштан також мають позитивну відповідь на пилок та латексні алергени відповідно. 

 

Причини алергії на каштани

Алергія на латекс – це проблема, яка пов'язана, головним чином, із збільшенням використання латексу у галузі охорони здоров'я.

Деякі з білків латексу мають будову, аналогічну тій, яка є у певних продуктах харчування, включаючи каштан. Інші продукти цієї групи включають персик, помідор, картоплю та солодкий перець. Білки, відповідальні за цей тип алергічної перехресної реакції, походять з сімейства хітиназ.

Хітиназа в каштані – це Cas s 5 і вона є основним алергеном. Cas s 5 належить до хітиназ класу I, ферментів, що містять N-кінцевий гевеїноподібний домен, гомологічний латекс-гевеїну (Hev b 6.02), і більший каталітичний домен. Вони і є основними паналергенами у плодах, пов’язаних із синдромом «латекс-фрукти».

Але алергія на каштан може зустрічатися і окремо, незалежно від синдрому латексу-фруктів. За таку реакцію відповідає інший алерген – білок-переносник ліпідів (ЛТП) Cas s 8. Він також є основним алергеном каштану та відзначається стійкістю до термічної обробки.

У випадках сильної алергії на каштан, скоріше за все, винуватцем буде саме цей ЛТП. У людей з чутливістю до ЛТП також може розвинутися алергія на інші продукти, що містять білки переносу ліпідів, зокрема персик та яблуко, а також на  пилок платану та полину.

В пилку дерева європейського каштану також виділені білки Cas s 1 та 2 і профілін, проте досі не зрозуміло чи вони присутні в солодкому каштані.

Крім того, повідомляється про рідкісні випадки перехресних реакцій між каштаном та деревними горіхами та арахісом.

Також в зоні підвищеного ризику виникнення алергії до каштану знаходяться люди, які страждають від астми, особливо якщо вона погано піддається лікуванню.


 

Симптоми

При наявності алергії на каштан симптоми, як правило, проявляються протягом двох годин після вживання алергену.

В більшості випадків симптоми будуть відносно легкими. Зокрема можуть проявлятися хрипи, свербіж шкіри, очей, носа чи рота. У випадку латексного синдрому така реакція може виникнути при використанні гумових рукавичок або дотику до повітряних куль.

Деякі люди можуть також відчувати симптоматику з боку шлунково-кишкового тракту, включаючи біль, нудоту та блювоту

Може розвинутися кропив'янка, симптоми астми, проблеми з диханням. У важких випадках можуть спостерігатися системні симптоми і падіння артеріального тиску.

Така симптоматика – ознака розвитку анафілаксії, яка є небезпечною для життя та потребує негайного ін’єкційного введення адреналіну. У разі його відсутності потрібно негайно викликати швидку допомогу.

Алергія на каштан легко виявляється, якщо слідкувати за реакцією на їжу та повідомити про свої підозри лікарю. У випадку якщо фахівець підтвердить діагноз, чи не найкращим рішенням буде виключити алерген з раціону. Втім, інколи доведеться уникати і можливих "перехресних" продуктів. Конкретні рекомендації може надати ваш лікар-алерголог.


Джерела інформації:

  1. https://www.anaphylaxis.org.uk/knowledgebase/sweet-chestnuts-2/
  2. https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/tree-nut-allergy
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782150/
  4. http://www.phadia.com/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Seeds--Nuts/Sweet-chestnut-/
  5. http://www.whatallergy.com/2012/01/chestnuts/
  6. https://allergy-symptoms.org/chestnut-allergy/
  7. https://dovidkam.com/zdorovia/kashtani-%D1%97stivni-korisni-vlastivosti-protipokazannya-korist-ta-shkodu-yak-gotuvati-gorix.html
  8. https://dereva.at.ua/publ/cikave_pro_dereva/cikavi_fakti/10_faktiv_pro_kashtani/11-1-0-23

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!