Як розвивається харчова алергія у малюків
Харчова алергія у дитини – проблема, яка здатна внести суттєві корективи у щоденне життя. Від цієї проблеми, за даними Американської академії алергії, астми та імунології (AAAAI), страждає до 6% дітей у віці 0-2 років. За даними ВООЗ, від харчової алергії потерпає до 8% дітей у віці 0-3 років.
Проте, серед дітей до 5 років, відсоток тих, хто має алергію, зменшується і складає близько 5%. Це пов'язано з тим, що деякі види дитячих харчових алергій самостійно минають з часом.
Наприклад, до 90% дітей переростають алергію на коров'яче молоко та яйця. Натомість, алергії на арахіс по мірі дорослішання позбуваються лише 10-20% дітей. Так само харчові реакції на горіхи, рибу чи морепродукти, теж з великою ймовірністю, збережуться і у дорослому житті.
Щоб з'ясувати чи переросла дитина алергію, доведеться періодично проходити відповідне тестування.
Але, навіть якщо дитина переростає одну алергію, в майбутньому хвороба може "повернутися" такими алергічними станами як астма або поліноз. Це явище називають алергічний або атопічний марш.
До того ж, на думку науковців, деякі чинники можуть підвищувати вірогідність розвитку алергічних реакцій.
Наприклад, одна з гіпотез - гігієнічна, заснована на тому, що значне збільшення кількості алергічних захворювань спостерігається у розвинених країнах, де краща гігієна та відносно відсутні інфекції.
Вживання антибіотиків у грудному віці також може бути пов'язане з підвищеним ризиком подальшого розвитку алергії. Це припущення базується на думці, що антибіотики виснажують нормальну шлунково-кишкову бактеріальну флору, яка, зазвичай, пригнічує реакцію TH2.
Поряд з цим, вчені вважають, що деякі фактори можуть, навпаки, зменшити ризик розвитку алергії у дитини. Так, за результатами досліджень, харчова алергія у дітей виникає рідше, якщо малюк залишається, виключно, на грудному вигодовуванні принаймні перші шість місяців свого життя.
Зменшити ризик розвитку алергії допомагає і прийом пробіотиків мамами, що годують, або самими малюками – як доповнення до дитячих молочних сумішей.
Крім того, раннє поступове знайомство з такими алергенами як арахіс також є профілактикою подальшої алергії на них.
Але вводити нові продукти в раціон малюка слід по черзі: по одному та з інтервалом у два-три дні, а то і рідше. При цьому будь-яку реакцію потрібно записувати, а, у разі потреби – і повідомляти лікарю.
Також потрібно знати, що харчова реакція, як правило, не проявляється при першому знайомстві з алергеном. В більшості випадків реакції передує процес сенсибілізації – її формує попередній вплив алергена. Це відбувається напряму або через грудне молоко.
Причини харчової алергії у дітей
Чи розвинеться харчова алергія у дитини на ту чи іншу їжу залежить від багатьох факторів.
По-перше, дитина швидше за все матиме таку проблему, якщо в родині є відповідний сімейний анамнез або інші алергічні захворювання, такі як астма , поліноз чи екзема.
Схильність до розвитку алергії на харчові та інгаляційні алергени, в основному, визначається генетично. Вірогідність розвитку харчової алергії у дитини, чиї батьки не мають історії алергії, складає 20%. Якщо алергію має один з батьків – шанси зростають до 30-50%. Якщо від алергії потерпають обоє батьків, то з вірогідністю 60% - 80% цю проблему матиме і дитина.
Зв’язок між харчовою алергією та екземою також досить сильний.
Діти-атопіки мають генетичну схильність виробляти антитіла у вигляді імуноглобулінів Е (IgE) до різноманітних харчових та інгаляційних алергенів, впливу яких вони піддаються. Подальший вплив IgE, який фіксується на опасистих клітинах, призводить до виділення хімічних медіаторів, що викликає як негайну реакцію, так і пізню запальну реакцію.
Атопічний дерматит (АД), IgE-опосередкована харчова алергія, астма та алергічний риніт часто взаємопов’язані. Вони можуть співіснувати, або в міру поліпшення одного стану інший може еволюціонувати у вже згаданий «алергічний марш».
Немовлята, у яких спостерігається сильна екзема у віці до трьох місяців, частіше за інших страждають на харчову алергію. Простіше кажучи, чим раніше в дитини з’явилася екзема, і чим більша її вага при народженні, тим більша ймовірність того, що у дитини буде харчова алергія.
Приблизно 90 % усіх харчових алергій викликані наступними вісьмома продуктами:
- молоко
- яйця
- пшениця
- соя
- деревні горіхи
- арахіс
- риба
- молюски
Найпоширеніша харчова алергія у грудничків та дітей раннього віку – це реакція на молоко , яйця, арахіс та горіхи, такі як фундук, волоські та мигдаль.
За статистикою, 1,6-7% малюків мають алергію на коров'яче молоко, а близько 2% дітей до трьох років потерпають від алергії на яйця та арахіс.
При цьому, найсерйозніші реакції викликають арахіс, горіхи, риба та молюски
Через алергію на білок коров'ячого молока, у немовлят може розвиватися і алергія на суміш, якою годують чи догодовують малюків. Також, у малюків, що знаходяться на штучному вигодовуванні, може розвинутися алергія на сою.
Симптоми харчової алергії у маленьких дітей
Більшість харчових алергічних реакцій є реакціями негайної дії. В цьому випадку харчова алергія у дитини проявляється одразу – найчастіше протягом 15 хвилин після їжі, або ж протягом 2 годин.
Основними симптомами харчової алергії негайного типу є:
- кропив'янка ( найчастіше – навколо рота, носа та очей, але цей висип може поширюватися по всьому тілу)
- легкий набряк губ, очей та обличчя
- нежить або закладений ніс, чхання, сльозотеча
- свербіж у роті та подразнення горла
- нудота, блювота та діарея
Якщо у дитини спостерігається важча реакція, можуть виникати хрипи, проблеми з диханням, набряк горла та язика та раптове падіння артеріального тиску. Така важка реакція називається анафілаксією, а її крайнім - найважчим проявом, - є анафілактичний шок. Це особливо небезпечний для життя стан, який найчастіше спричиняється такими продуктами як арахіс, горіхи, риба і морепродукти. За перших ознак анафілаксії потрібно негайно звертатися за медичною допомогою та вводити адреналін.
Втім іноді алергія дає про себе знати не одразу, а з затримкою
Через це проблему важче помітити. Але такий тип реакції трапляється все частіше. В першу чергу, запізніла реакція характерна для таких продуктів як молоко та соя. Така алергія має дещо інші прояви.
Основними ознаками харчової алергії із затримкою або не опосередкованої IgE у дитини є:
- рефлюкс
- коліки
- діарея
- запор
- кров або слиз у випорожненнях
- поганий набір ваги та низький зріст
- екзема середнього та сильного ступеня, яка часто зустрічається у дітей з алергією на молоко.
Чи можна вилікувати харчову алергію у дитини?
Відповідь на це запитання неоднозначна. З одного боку, на сьогодні немає офіційних ліків від харчової алергії для дітей. З іншого – як згадувалось на початку, дитина може з великою ймовірністю перерости алергію на деякі продукти харчування.
А до того моменту найоптимальнішим варіантом буде утримання від вживання алергену та періодичне проходження спеціальних тестів для діагностики харчової алергії.
Діти, які мають легку алергію, наприклад, на яйця, часом можуть їсти продукти, що містять печені яйця. Якщо у вашої дитини сильна алергія, наприклад, на горіхи, їх, можливо, доведеться уникати в будь-якому вигляді та кількості. Найточніше це може визначити молекулярний тест на алергію.
В легших випадках від алергії дітям призначають антигістамінні препарати у вигляді крапель для зняття загальних проявів алергії.
Антигістамінні препарати можуть застосовуватися для лікування таких симптомів алергічної реакції як кропив'янка, нежить або біль у животі. Місцеві мазі можуть бути ефективними для усунення шкірних проявів. Але коли у дитини спостерігається важка реакція у вигляді анафілаксії, подібне симптоматичне лікування не діє. Тому потрібно обов'язково вводити адреналін. Останній доступний у вигляді автоінжектора.
В будь-якому випадку без консультації алерголога не обійтися. Тим паче, що іноді за симптоми алергії може ховатися інша проблема. Наприклад, це може бути непереносимість білків молока або молочного цукру лактози. Зазвичай, харчова непереносимість у дітей проявляється розладом травлення і може тривати кілька тижнів.
Джерела інформації:
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/food-allergies-in-children?amp=true
- https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/food-allergies-in-babies-and-young-children/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805592/
- https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Food-Allergies-in-Children.aspx
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27276868/
- https://www.webmd.com/parenting/baby/introducing-new-foods
- https://www.babycentre.co.uk/a555826/food-allergies-in-babies
- https://www.parents.com/health/allergies/food/all-about-food-allergies-in-babies/
- https://kidshealth.org/en/parents/food-allergies.html
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.