Статистика проявів харчової алергії

До 6% дітей молодше п'яти років та близько 3-4% дорослих мають харчову алергію. Тільки в США невідкладної медичної допомоги через алергічні реакції потребують 200 000 людей на рік. Загальна кількість людей з алергією у цій країні сягає 32 мільйонів, серед яких 5,6 мільйона – це діти до 18 років. В Україні чіткої статистики харчових алергій немає, втім, лікарі одностайні: наша країна йде у ногу зі світовими трендами і кількість людей із цієї хворобою в Україні в останні десятиріччя також стрімко зросла.

Зокрема, з 1997 по 2011 роки поширеність харчової алергії у дітей зросла на 50%. Цю недугу мають, в середньому, двоє учнів в шкільному класі. І приблизно 40% дітей з харчовою алергією мають чутливість до більш ніж один продукту. Стільки ж дітей зазнають важкої форми алергічної реакції – анафілаксії.

Між 2007 та 2016 роками у тих же Штатах медичні процедури для лікування анафілаксії стали проводити на 380% частіше. При цьому, близько 20-25 % епінефрину, який застосовувався в школах, вводився у випадках, коли про наявність алергії не було відомо до моменту реакції.

Хоча більшість харчових алергій виникають в дитячому віці, принаймні у 15%  пацієнтів ця проблема вперше виявляється уже в дорослому віці.

Причини харчової алергії

Харчова алергія виникає, коли імунна система ідентифікує білки в їжі як сторонні і здійснює атаку на антитіла, які продукуються у відповідь на них у нашому організмі. Так само, як це відбувається при виявленні мікробів і бактерій. Організм вивільняє декілька хімічних медіаторів, таких як гістамін, які і призводять до виникнення симптомів алергії. Найчастіше харчові алергії викликаються імуноглобулінами Е (IgE).

Значне зростання кількості людей з чутливістю до різних продуктів, яке спостерігається у останні кілька десятиліть, може пояснюватись суттєвими змінами раціону населення. Інша версія говорить, що усьому виною "надмірна" стерильність, і, як наслідок – відсутність раннього впливу мікробів, необхідних для правильного розвитку дитини.

Крім того, раніше рекомендували захищати дітей від раннього знайомства з алергенами, але незважаючи на це, кількість випадків алергій зростала. Тепер, навпаки, вважається, що раннє введення потенційних алергенів у раціон, вже з шестимісячного віку, може запобігти харчовій алергії. Такий зв’язок, наприклад, доведений для реакції на арахіс у дітей з алергією на яйця та екземою.

Саме діти, у яких в ранньому віці виявляється атопічний дерматит (екзема), більше за решту ризикують набути і харчову алергію.

І навпаки – діти з останньою в два-чотири рази частіше ризикують розвинути астму або екзему. В свою чергу, поєднання харчової алергії з астмою та /чи екземою підвищує вірогідність розвитку важких алергічних реакцій.

Крім того, є продукти, які самі по собі є більш алергійними. Так 90% усіх харчових реакцій зумовлені лише 8 типами харчів. Їх називають великою вісімкою харчових алергенів. Це:

Основні харчові алергени:

  • Яйця
  • Молоко
  • Риба
  • Молюски
  • Арахіс
  • Горіхи
  • Пшениця
  • Соя
При цьому, у дітей частіше зустрічаються реакції на яйця та молоко, тоді як у дорослих – на фрукти та овочі.

Алергія на горіхи, арахіс, рибу та молюски виникає незалежно від віку і, найчастіше, зберігається на все життя. Тоді як чутливість до молока, яєць, сої та пшениці може минути до п'яти років чи раннього шкільного віку.

Причиною алергії також можуть стати різні харчові добавки, такі як сульфітна або бензойна кислоти та харчові алергени, які містяться в гірчиці та кунжуті. А от часник та коріандр провокують симптоми алергії зрідка. Ще рідше алергію спричиняють м'ясо та желатин.

В ЄС є чіткі вимоги до маркування продукції, яка може викликати алергію. Крім уже згаданих вище продуктів із великої вісімки алергенів, спеціально позначається селера, крупи з глютеном (включаючи пшеницю, жито, ячмінь та овес, хоча сам по собі овес глютену не містить, він часто є забрудненим іншими зерновими) та люпин (використовують для виготовлення безглютенового борошна).

Види харчової алергії та симптоми

Симптоми

Залежно від симптомів та періоду їх виникнення харчова алергія поділяється на три типи.

Найпоширеніший тип – реакція, опосередкована IgE. При ній імунна система виробляє антитіло під назвою імуноглобулін Е (IgE). В цьому випадку частіше можлива важка реакція на їжу у вигляді анафілаксії, а симптоми виникають через кілька секунд або хвилин після вживання продукту.

Інший тип – реакція, не опосередкована IgE. Її симптоматика може розвиватися набагато довше (до кількох годин), що викликає певні труднощі з діагностикою.

Крім того, у деяких людей можуть спостерігатися симптоми обох типів.

Окремо виділяється пероральний алергічний синдром (синдром «пилок-їжа» чи синдром оральної алергії). Він викликаний подібністю білків в пилку та у певних фруктах, горіхах чи овочах. Ознаками такого стану, як правило, є  свербіж у роті та горлі, іноді ‒ з легким набряком, відразу після вживання продукту. Часто, аби уникнути симптомів, достатньо почистити фрукт чи овоч від шкірки або приготувати його.

Загалом же, до поширених симптомів харчової алергії можна віднести наступні:

  • Шкірний висип (кропив’янка), який може виступати над шкірою і сильно свербіти. Ангіоневротичний набряк або набряк очей, губ, рота, горла, піднебіння, язика та обличчя.
  • Спазм горла і утруднене дихання.
  • Набряк гортані, що може призвести до хрипоти і подальших ускладнень дихання: від кашлю до хрипів
  • Нудота, блювота і діарея, а також здуття, біль і спазми живота, слиз або кров у калі
  • Грипоподібні симптоми, включаючи нежить, закладеність носа, чхання, почервоніння очей (алергічний кон’юнктивіт).
  • Запаморочення
  • Дещо пізніше може проявитися екзема, яка призводить до утворення сверблячих, сухих тріщин шкіри.
  • Діти з харчовою алергією (особливо на білки молока) часто плачуть через коліки та спазми кишечника. У дитини може бути діарея, а навколо вушної раковини та геніталій, зазвичай, спостерігається почервоніння або висип.

Діагностика харчової алергії

Щоб діагностувати алергію, використовують різні методи. Лікар може попросити вести харчовий щоденник з описом їжі, вираженості симптомів і часу, через який вони проявляються, а також запитати про сімейну історію алергії. Якщо мова про дитину – відзначається, на якому вигодовуванні та перебувала/перебуває, оскільки у дітей, яких годують груддю, харчова алергія розвивається рідше.

Може бути рекомендована елімінаційна дієта: з меню на 2-6 тижнів забирається підозрюваний в реакції продукт, після чого його знову поступово вводять до раціону. Крім того, людям з харчовою алергією, опосередкованою IgE, рекомендується провести шкірний аналіз або аналіз крові на виявлення антитіл до конкретних антигенів.

Лікування харчової алергії

Для лікування легких та помірних симптомів алергії зазвичай застосовуються антигістамінні препарати. Деякі з них, переважно першого покоління, викликають сонливість, тому під час їх прийому слід уникати керування автомобілем.

Втім, у важких випадках, коли розвивається анафілаксія, не буде ефективним жоден антигістамінний засіб.

Ліки від алергії

Сьогодні почали з'являтися препарати, що так само як, наприклад, імунотерапія при пилковій чи побутовій алергії, покликані з часом виробити толерантність до арахісу. Але такі засоби поки що не можуть повністю позбавити від алергії та дозволити спокійно їсти небезпечну їжу.

Один з таких препаратів, затверджений у США наприкінці січня 2020 року, випускається в капсулах та дозволений дітям віком від 4 до 17 років. Перша доза вводиться в кабінеті лікаря. Далі до лікаря потрібно буде звертатися щоразу, коли доза збільшується (кожні два тижні) аж до досягнення максимальної дози приблизно через шість місяців.

Дітям, які приймають ці ліки, все одно доведеться носити дозатор епінефріну та уникати впливу продуктів з арахісом. Але, можливо, така таблетка зможе пом'якшити реакцією від ненавмисного прийому алергену. Проведені дослідження показали, що частина піддослідних, які не припинили вживати препарат, через рік змогли з’їсти близько двох ядер арахісу за раз.

Зараз розробляються оральні препарати і для терапії алергії на яйце, волоські горіхи, кеш’ю та ліщину, а також натільні пластирі для вироблення толерантності до арахісу, молока та яєць.

 

Джерела інформації:

  1. https://www.news-medical.net/health/Food-Allergies-Explained.aspx
  2. https://www.nhs.uk/conditions/food-allergy/
  3. https://medlineplus.gov/foodallergy.html
  4. https://www.foodallergy.org/resources/facts-and-statistics
  5. https://health.clevelandclinic.org/first-peanut-allergy-drug-for-children-approved-by-fda/
  6. https://www.sciencenewsforstudents.org/article/new-success-in-treating-allergies-to-peanuts-and-other-foods/amp

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!