Респіраторна чутливість до спор грибів в українців

         У повітрі, яке нас оточує, завжди присутні спори грибів. Ви дихаєте ними навіть тоді, коли знаходитесь удома. Проте, кількість спор та їх склад сильно варіюють впродовж року як на вулиці, так і в приміщенні. Наприклад, відома багатьом чорна пліснява або аспергіл – більше трапляється у приміщеннях, у місцях із підвищеною вологістю, у підвалах. Спори грибів, як і бактерії, можуть розмножуватись й у кондиціонерах і вертатись назад у повітря, викликаючи неприємні симптоми, якщо кондиціонер не чистять належним чином. Так, серед українців, хворих на поліноз (сезонну алергію), за даними молекулярної діагностики, проведеної в нашій країні, чутливість до спор аспергіла оцінюється у 4 %. І це – другий результат після спор гриба альтернарії, до якого сенсибілізовані більше 23 %, тобто, майже чверть усіх тих, хто відчуває симптоми сезонної алергії в Україні. Проте, на відміну від аспергіла, джерела альтернарії, здебільшого, знаходяться у відкритому повітрі: ці гриби добре ростуть, виділяючи алергенні спори, на опалому листі, корі дерев.

         Та у світі існує щонайменше 140 000 видів грибів [1] і більшість із них ще не були вивчені або наразі вивчаються науковцями на предмет їх алергенності. Тому перелік спор, які вчені відносять до таких, що можуть викликати чутливість, з року в рік зростає. Наприклад, у США вважається, що сенсибілізацію здатні викликати чи не всі спори, які переносяться повітрям і якими ми дихаємо. До них, зокрема, належать родичі альтернарії епікокум, плеоспора та стемфіліум. Ті ж таки американці поміж алергенів називають й базидіоспори, зокрема, ганодерму, фузаріум  та копрінус. А польські дослідники декілька років тому виділили алергени з аскоспор – їх кількість різко збільшується у повітрі у вологу погоду. Усі ці спори реєструються у значних кількостях у атмосфері України. Але найбільше, зазвичай – кладоспоріуму, концентрації якого можуть сягати й 20 – 30 тисяч спор у кубометрі повітря. Проте, сенсибілізація до нього, за даними досліджень, не дотягує й чверті відсотка. Втім, наполягають французи, через великі кількості цих спор – а їх джерела зустрічаються як у відкритій атмосфері, так і у нас вдома, зокрема, у ванній кімнаті, – кладоспоріум є подразником, здатним викликати симптоми астми.

         Іншими численними компонентами повітря є базидіоспори іржавинних, і, особливо – сажкових грибів. З їх алергенністю поки не зрозуміло, проте, свій внесок в історію людства сажкові гриби вже зробили, продукуючи токсини, які ми можемо споживати із зерновими культурами, зокрема, пшеницею, житом, кукурудзою [2].

          Повітряні спори лісових грибів [3], переважно базидіоспор, трапляються у повітрі з червня по листопаді. Проте, існують великі локальні та щорічні варіації видового та кількісного складу спор у атмосфері.

       За даними багаторічних наукових досліджень в нашій країні [4] вчені встановили, що найвищі рівні спор грибів, зокрема, альтернарії, бувають влітку, поступово зменшуючись до кінця серпня. Втім, нехай ця інформація не вводить вас у оману: восени концентрації цих спор у атмосфері залишаються значними. На фоні різкого зниження кількості пилку у повітрі саме вони можуть провокувати виникнення симптомів полінозу. А тривалість грибного сезону збільшується не лише за рахунок осінніх місяців: у зв’язку з глобальним потеплінням завзяті любителі тихого полювання хизуються у соціальних мережах своїми трофеями вже у червні. Шапинкові гриби, які вживаються у їжу, здебільшого, належать до базидіоміцетів, а отже, виділяють базидіоспори, якими ми дихаємо під час збору грибів та їх приготування.

Гриби як харчові алергени

        І тут ми можемо говорити про чутливість не лише респіраторну, а й харчову – ту, яка виникає, якщо алерген вживають як їжу. Втім, на відміну від сезонної, харчова алергія до грибів має значно менше поширення. Її розповсюдженість оцінюється у межах 1 % [3]. І викликати її можуть не лише зібрані поміж дерев дари лісу. Адже на овочах та фруктах та інших продуктах, спричиняючи їх псування, також часто зустрічаються альтернарія, фузаріум, аспергил та пеніцил. Саме такі зіпсуті харчі й здатні викликати симптоми алергії, а також – отруєння організму токсинами грибів [5].

Отруєння токсинами грибів та аспергильоз

         Адже речовини грибів, токсичні для людини, – то звичайна причина отруєння грибами або їх галюциногенного впливу на мозок. Через те, що речовини у грибах – високотоксичні, навіть невеликої їх кількості вистачає, щоб людина померла [6]. І особливо небезпечними дари лісу є для маленьких дітей. Прикладом впливу грибів на хід історії деякі науковці вважають сажкові гриби, що паразитують на злакових – пшениці, житі, кукурудзі. Сучасне сільське господарство знає, як боротися з цими шкідниками, а у старі часи, коли люди не надавали значення якості пшениці чи жита, з яких виготовлялось борошно, токсини разом із ним потрапляли до організму людини, спричиняючи галюциногенний ефект. Найбільш сміливі припущення пов’язують із впливом цих токсинів навіть полювання на відьом та народні бунти, які ставались у Середньовіччі. А от ненавмисно з’їдені спори аспергілу, окрім алергії, здатні викликати й аспергільоз – захворювання нижніх дихальних шляхів, при якому грибок поселяється, зокрема, у легенях. Трапляється, що аспергіл проникає через гематоенцефалічний бар’єр у мозок пацієнта, що призводить до його смерті. Такі випадки також зареєстровані в Україні. Тому лікарі не радять їсти зіпсуті продукти, на яких оселився грибок.

        Симптоми алергії можуть викликати й сири, для виготовлення яких застосовувались різноманітні грибні культури.

Причини алергії на гриби

        Основна причина алергії в тому, що організм інтерпретує білки грибів як сторонні та небезпечні. Імунна система вивільняє антитіла IgE для боротьби з ними, і це викликає надмірний синтез медіаторів запалення, основним з яких у даному випадку є гістамін. Його високі концентрації у крові й можуть викликати різноманітні симптоми, пов’язані з алергією. 

        Головними алергенами альтернарії є Alt a та Alt a 1, у аспергіла це - Asp f, Asp f 3, Asp f 4 та Asp f 6. У кладоспоріумі виділяють Cla h та Cla h 8, у пениціліна - Pen ch. Це доводить, що гриби багаті на алергенні білки і що у одному виді грибів може бути більше одного з них. Проте, досліджувати такі алергени складно, позаяк їх нелегко виділити, а самі гриби часто важко розрізнити між собою – царство мікроміцетів відрізняється різноманіттям та схожістю різних форм водночас.

Профілактика алергії та грибних отруєнь

     Якщо ви запідозрили у себе симптоми алергії на гриби, для підтвердження здогадки варто звернутися до лікаря, який проведе необхідне тестування.  Якщо алергія на гриби стане доведеним фактом, найкраще буде уникати їх в будь-якому вигляді. Аби запобігти росту грибів у приміщенні, слідкуйте щоб у ньому не було темних та вологих місць, регулярно провітрюйте, намагайтесь підтримувати вологість близько 50%.  Крім того, скоріше за все, доведеться виключити з раціону [8] ще такі продукти як: 

  • дріжджі  
  • сметану
  • сухофрукти
  • алкогольні продукти, такі як пиво та вино
  • кисле молоко
  • сир
  • мариноване м’ясо та риба

     також можуть викликати реакції.

     А ще при алергії на гриби / та їх спори, може розвинутися реакція на антибіотики групи пеніциліну. Проконсультуйтесь з лікарем чи є необхідність використання протиалергічних препаратів або носових стероїдів для  запобігання запалення верхніх дихальних шляхів та його симптомів. А щоб запобігти отруєнню грибами, збирайте у лісі лише ті з них, які добре знаєте, і за найменшої підозри просто не беріть незрозумілий гриб до свого кошика. Крім того, щоб зменшити токсичність грибів (адже навіть у їстівних можуть накопичуватись певні кількості отрути), їх рекомендують варити у декількох водах, зливаючи відвар, адже шкідливі речовини під час варіння переходить саме до нього. Втім, це не стосується найнебезпечнішого гриба наших широт блідої поганки: варіння не позбавляє її від токсинів [9]. Також гриби, через їх важкостравність, не рекомендують давати дітям до 5 років.

      Пам’ятайте, що недбалість у поводженні з грибами може коштувати вам життя.

Симптоми алергії на гриби

       Позаяк перелік алергенних грибів постійно розширюється, на сьогодні повний спектр симптомів алергії до них ще не відомий. Разом з тим, в залежності від типу людського контакту з грибами, можна умовно виділити три групи симптомів. Респіраторні симптоми: коли гриби вражають жертву через органи дихання, тобто коли людина вдихає спори грибів, страждає дихальна система. Такий пацієнт може почати чхати та кашляти. Також може спостерігатися  свербіж очей, вух, рота та горла. Ці реакції схожі на симптоми сезонної алергії, і можуть бути особливо важкими, якщо людина вдихнула велику кількість спор. Респіраторна алергія на грибні спори відмічена також у працівників, які відбирають, упаковують і готують гриби. В цьому випадку можуть проявитися ознаки астми, включаючи утруднене дихання, хрипи та кашель. Шкірні симптоми: харчова алергія на гриби може спровокувати [7] кропив’янку та інший висип, який свербітиме та викликатиме  дискомфорт. Через обмеженість опублікованих досліджень симптомів алергії до грибів частота виникнення таких шкірних проявів невідома. Однак, описані випадки контактного дерматиту, шкірного висипу, який викликає набряк, свербіж та почервоніння ураженої шкіри. Один звіт пов’язував професійне поводження з грибами шиітаке з алергічним контактним дерматитом, шкірним висипом, викликаним контактом з алергеном. Ще одна доповідь пов'язувала випадки контактного дерматиту з кількома різними видами грибів. Симптоми з боку рота та горла: важкі алергічні реакції після споживання грибів виникають доволі рідко і, як правило, хоч і не завжди, спостерігаються у хворих, які одночасно мають й прояви синдрому оральної алергії на гриби. 

 

Харчова алергія може призвести до:

  • нудоти,
  • болю в шлунку,
  • блювоти та
  • діареї.

     Однак, оскільки грибні алергії зустрічаються рідко, повний спектр шлунково-кишкових симптомів не досліджений належним чином. 

     Найважчий наслідок харчової алергії – анафілаксія. Ця небезпечна  реакція вимагає негайного реагування. Вона спричиняє:

  • падіння тиску,
  • слабкий пульс,
  • проблеми з ковтанням або диханням,
  • запаморочення,
  • непритомність
  • і може швидко прогресувати до дихальної та серцево-судинної недостатності.

     При схильності до подібних реакцій, завжди потрібно про всяк випадок мати при собі дозатор чи інжектор  адреналіну  та вміти ним користуватися.

 

Джерела інформації:

  1. https://www.livestrong.com/article/246242-symptoms-of-a-mushroom-allergy
  2. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B8
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/3278649
  4. https://search.proquest.com/openview/0096ca087245a287459ef01f61580654/1?pq-origsite=gscholar&cbl=105664
  5. https://agronom.com.ua/problema-mikotoksyniv-u-kukurudzi/
  6. http://www.adm-pl.gov.ua/story/uvaga-gribi-otruiennya-gribami-nebezpechne-dlya-zhittya
  7. https://www.livestrong.com/article/246242-symptoms-of-a-mushroom-allergy
  8. https://www.medindia.net/amp/patients/patientinfo/mushroom-allergy.htm
  9. http://www.medycyna.sm.gov.ua/index.php/uk/595-pro-gruby

 

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!