Карта поширення видів дерев та рослин
- Причини алергії
- Симптоми
У плодах горіха міститься стійкий алерген ‒ білок, що переносить ліпіди (LTP). Чи є подібний LTP в пилку дерева волоського горіха, поки не визначено. Але відомо, що перехресна реактивність через алергени LTP виявляється актуальною лише при споживанні продуктів і не виникає при вдиханні пилку.
Досі було визначено два основних алергени волоського горіха: альбумін 2S та білок, схожий на вікілін. Але алергени пилку дерева поки що залишаються не охарактеризованими.
Загалом, пилок рослини вважається алергеном середньої сили. Він викидається в повітря в період цвітіння. Залежно від погодних умов, це відбувається наприкінці квітня – у травні. Але, на відміну від пилку багатьох інших дерев, пилок горіха досить важкий і, як правило, не може переноситися вітром на великі відстані. Тому горіх викликає симптоми респіраторної алергії, в основному, у місцях свого зростання.
Люди, чутливі до пилку одного виду волоських горіхів, можуть реагувати і на інші види, а також на пилок горіхів пекан.
В Україні чутливість до харчових алергенів волоського горіха відрізняється за регіонами. І є більш чітко вираженою на Півночі та Заході країни. Тут вона коливається від 11 до 22 % серед людей, що мають симптоми полінозу. А от з пилком справи набагато гірші. За даними молекулярної алергодіагностики, на пилок Juglans реагують різною мірою жителі всіх регіонів. Причому, на Півдні та у Центрі ця реакція більш виражена. Зокрема, на Миколаївщині чутливими до пилку грецького горіха виявилась третина хворих з полінозом, а на Черкащині – половина тих, у кого проявлялись симптоми сезонної алергії.
Хоча випадки реакції на пилок грецького горіха і не є частими, все ж у чутливих людей, при контакті з ним, можуть виникати симптоми полінозу. Його ознаками найчастіше будуть алергічний риніт та астма. Про випадки алергічного кон’юнктивіту відомо мало, але така реакція є теоретично можливою.
Загалом, при горіховому полінозі можуть спостерігатися:
- чхання
- нежить
- подразнення очей
- закладеність носа
- подразнення горла
Якщо ви чутливі до пилку горіха і страждаєте на астму, пилок може спровокувати або погіршити такі симптоми астми, як кашель і хрипи.
Пилок горіха також може бути причиною професійного алергічного контактного дерматиту.
При наявності реакції до пилку горіха, в період його цвітіння потрібно намагатися триматися від нього подалі. Не гуляти під горіховими насадженнями, при поверненні додому змінити одяг та помити руки та обличчя. Крім того вікна помешкання в період цвітіння дерева краще теж тримати закритими, а кількість вологих прибирань в домі потрібно збільшити.
Але особливо обережно слід поводитися з горіхом при наявності харчової алергії на його плоди. Як уже зазначалось, вони ‒ одна з найбільш частих причин харчової алергії. Її ознаками є:
- кропив'янка;
- труднощі з диханням;
- різке падіння артеріального тиску;
- нудота або блювота;
- слабкий або швидкий пульс;
- непритомність або втрата свідомості.
Нерідко такі реакції настільки виражені, що призводять до анафілаксії. Цей стан потребує негайної допомоги у вигляді ін'єкції епінефрину.
Втім, при вживанні горіхів зустрічається і відносно легша форма алергічної реакції ‒ синдром оральної алергії ( СОА). Він пов'язаний з впливом пилку. Причому, найчастіше не горіху, а берези. Адже, як вже згадувалось, береза та горіх входять до одного порядку букоцвітих.
Ознаками СОА є:
- свербіж горла та рота;
- набряк рота, язика та губ;
- шкірні реакції, такі як екзема і кропив’янка;
- набряк і почервоніння обличчя;
- спазми в животі або біль;
- нудота, блювота;
- діарея;
- нежить або закладеність носа;
- кашель;
- хрипи;
- чхання;
- проблемне дихання.
Для лікування симптомів алергії найголовніше уникати впливу алергена. Втім, у легких випадках можуть застосовуватися і антигістамінні препарати. При ризику розвитку важких реакцій люди з алергією на ядра горіхів мають носити автоінжектор епінефрину. Крім того, купуючи чи замовляючи продукти чи готову їжу, необхідно уважно читати етикетки та склад страви. Обережність не завадить і з косметичними продуктами, оскільки в багатьох з них є горіх як інгредієнт.
Джерела інформації:
- https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%85_%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9
- https://helix.ru/kb/item/21-028
- https://www.ayurtimes.com/walnut-allergy/
- https://acaai.org/resources/connect/ask-allergist/nut-allergies-and-pollinating-trees
- https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/patient/wo/en/allergens/walnut-tree.html
- https://www.healthline.com/health/allergies/understanding-tree-nut-allergies
- https://www.pollen.com/research/genus/juglans
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Tree-Pollens/Allergens/Walnut-/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.