- Причини алергії
- Симптоми
Алергія на грецький горіх може з’явитися ще в дитинстві.
Умовно, хворих з нею можна поділити на три групи.
По-перше, це пацієнти з алергією на пилок берези, які реагують і на волоський горіх (як і на інші фрукти та овочі).
В цьому випадку, алергія на волоські горіхи є наслідком перехресної реакції між пилковими алергенами та подібними білками в рослинній їжі. Цей вид харчової алергії, як правило, не ускладнений: алергенні білки легко руйнуються в шлунку, а пацієнти переносять термічно оброблену їжу.
Друга група – люди, які, в основному, мають алергію на інші горіхи (зокрема, лісовий, бразильський горіхи, пекан).
Білки, що відповідають за цей вид алергії, є стійкими до високих температур та процесів травлення і не руйнуються під їх дією. Відповідно, хворі з такою алергією можуть страждати від важчих алергічних реакцій, у тому числі – анафілаксії.
Важливо пам’ятати, що важкі реакції можуть виникнути при першому вживанні волоського горіха пацієнтами, які страждають на алергією до інших горіхів.
І третя група – хворі з алергією на персик (та/або яблуко, грушу, вишню, абрикос, сливу, мигдаль та інші фрукти з родини розових).
Ці пацієнти, зазвичай, реагують на термостійкий білок LTP (білок-переносник ліпідів), який присутній, в основному в рослинах родини Розові (Rosaceae), а також у більшості інших харчових продуктах рослинного походження. LTP теж не руйнується в процесі термічної обробки , відтак, і реакції на нього можуть бути доволі важкими, включаючи анафілаксію.
Більшість пацієнтів, чутливих до цього білка, мають в анамнезі алергію на персик (оральну алергію та/або більш важкі алергічні реакції). А близько половини тих, хто реагує на LTP, чутливі до волоського [5] та інші деревних горіхів.
Симптоми алергії на волоський горіх залежить від типу білка
Алергія на волоський горіх, як правило, проявляється одразу після їжі: через кілька хвилин чи годин, але не більше чотирьох. Висип за типом кропив’янки навколо рота, який поширюється на інші частини тіла, є типовою ранньою ознакою цієї алергії. Часто за висипанням з’являється набряклість повік, сльозотеча і закладеність носа. Симптоми можуть бути як легкими, які минуть самі протягом 24 годин, так і доволі серйозними і, навіть, загрозливими для життя. При такій реакції симптоматика тільки посилюватиметься з часом.
Вираженість алергічних реакцій залежить від того, на який білок у волоському горіху хворі мають алергію [6].
Так, якщо винуватцем буде білок берези, то в більшості випадків симптоматика буде легкою і проявлятиметься у вигляді синдрому оральної алергії (СОА).
Основні симптоми СОА:
- Свербіж губ, рота та/або язика
- Напухання губ чи язика
- В більш важких випадках може спостерігатися
- набряк горла,
- хрипи,
- блювота,
- кропив’янка та напад астми.
Інші види алергічних реакцій, на термостабільні білки з другої та третьої груп, можуть прогресують до анафілаксії – потенційно небезпечного для життя шокового стану, який вимагає негайного лікування.
Ознаки анафілаксії:
- Слабкий, швидкий пульс;
- Пітніюча холодна шкіра;
- Утруднене дихання;
- Різке зниження артеріального тиску;
- Непритомність.
Іноді алергічну реакцію може викликати і контакт з волоськими горіхами [7]. Якщо білки волоського горіха потрапляють в організм через рану, реакція може відповідати або навіть перевершувати реакцію, \яка могла б виникнути у разі їх вживання.
Елімінаційна терапія: уникайте вживання горіхів
Чи не найкращий варіант при алергії до волоського горіха, особливо коли є ризик розвитку важких реакцій – уникати його, а заразом – і інших горіхів (мигдалю, кеш’ю, пекану, лісового та бразильського горіхів, фісташок).
На відміну від них або арахісу, волоський горіх рідко присутній в складі продуктів як прихований інгредієнт. Тому необережне вживання волоського горіха – рідкісне явище. Разом з тим, багато оброблених продуктів можуть містити волоський горіх, включаючи солодощі, закуски, хлібобулочні вироби, морозиво, м'які сири, тож етикетки на таких товарах варто читати доволі уважно.
Проте, виключати будь-який продукт або продукти зі свого раціону можна, лише маючи підтверджений лікарем діагноз алергії на них. І волоський горіх тут – не виключення. А позаяк алергія до волоського горіху – це потенційний ризик анафілаксії, люди з такою чутливістю повинні завжди мати при собі ін’єкційний епінефрин (адреналін). Добре також носити медичний браслет, що повідомляє оточуючих про наявну алергію і місце, де при вас є дозатор адреналіну.
Джерела інформації:
- https://life.pravda.com.ua/health/2011/03/28/75899/
- http://www.food-info.net/uk/intol/walnut.htm
- https://www.livestrong.com/article/540867-allergic-reactions-to-walnuts/
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=53
- http://www.food-info.net/uk/intol/walnut.htm
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=53
- https://www.livestrong.com/article/540867-allergic-reactions-to-walnuts/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.