Алергія на грецький горіх може з’явитися ще в дитинстві.

Умовно, хворих з нею можна поділити на три групи.

По-перше, це пацієнти з алергією на пилок берези, які реагують і на волоський горіх (як і на інші фрукти та овочі).

В цьому випадку, алергія на волоські горіхи є наслідком перехресної реакції між пилковими алергенами та подібними білками в рослинній їжі. Цей вид харчової алергії, як правило, не ускладнений:  алергенні білки легко руйнуються в шлунку, а пацієнти переносять термічно оброблену їжу.

Друга група – люди, які, в основному, мають алергію на інші горіхи (зокрема, лісовий, бразильський горіхи, пекан).

Білки, що відповідають за цей вид алергії, є стійкими до високих температур та процесів травлення і не руйнуються під їх дією. Відповідно, хворі з такою алергією можуть страждати від важчих алергічних реакцій, у тому числі – анафілаксії.

Важливо пам’ятати, що важкі реакції можуть виникнути при першому вживанні волоського горіха пацієнтами, які страждають на алергією до інших горіхів.

І третя група – хворі з алергією на персик (та/або яблуко, грушу, вишню, абрикос, сливу, мигдаль та інші фрукти з родини розових).

Ці пацієнти, зазвичай, реагують на термостійкий білок LTP (білок-переносник ліпідів), який присутній, в основному в рослинах родини Розові (Rosaceae), а також у більшості інших харчових продуктах рослинного походження. LTP теж не руйнується в процесі термічної обробки , відтак, і реакції на нього можуть бути доволі важкими, включаючи анафілаксію.

Більшість пацієнтів, чутливих до цього білка, мають в анамнезі алергію на персик (оральну алергію та/або більш важкі алергічні реакції). А близько половини тих, хто реагує на LTP, чутливі до волоського [5] та інші деревних горіхів.

 

Симптоми алергії на волоський горіх залежить від типу білка

Алергія на волоський горіх, як правило, проявляється одразу після їжі: через кілька хвилин чи годин, але не більше чотирьох. Висип за типом кропив’янки навколо рота, який поширюється на інші частини тіла, є типовою ранньою ознакою цієї алергії. Часто за висипанням з’являється набряклість повік, сльозотеча і закладеність носа. Симптоми можуть бути як легкими, які минуть самі протягом 24 годин, так і доволі серйозними і, навіть, загрозливими для життя. При такій реакції симптоматика тільки посилюватиметься з часом.

Вираженість алергічних реакцій залежить від того, на який білок у волоському горіху хворі мають алергію [6].

Так, якщо винуватцем буде білок берези, то в більшості випадків симптоматика буде легкою і проявлятиметься у вигляді синдрому оральної алергії (СОА).

Основні симптоми СОА:

  • Свербіж губ, рота та/або язика
  • Напухання губ чи язика
  • В більш важких випадках може спостерігатися
  • набряк горла,
  • хрипи,
  • блювота,
  • кропив’янка та напад астми.

Інші види алергічних реакцій, на термостабільні білки з другої та третьої груп, можуть прогресують до анафілаксії – потенційно небезпечного для життя шокового стану, який вимагає негайного лікування. 

Ознаки анафілаксії:

  • Слабкий, швидкий пульс;
  • Пітніюча холодна шкіра; 
  • Утруднене дихання;
  • Різке зниження артеріального тиску; 
  • Непритомність.

Іноді алергічну реакцію може викликати і контакт з волоськими горіхами [7]. Якщо білки волоського горіха потрапляють в організм через рану, реакція може відповідати або навіть перевершувати реакцію, \яка могла б виникнути  у разі їх вживання.

Елімінаційна терапія: уникайте вживання горіхів

Чи не найкращий варіант при алергії до волоського горіха, особливо коли є ризик розвитку важких реакцій – уникати його, а заразом – і інших горіхів (мигдалю, кеш’ю, пекану, лісового та бразильського горіхів, фісташок).

На відміну від них або арахісу, волоський горіх рідко присутній в складі продуктів як прихований інгредієнт. Тому необережне вживання волоського горіха – рідкісне явище. Разом з тим, багато оброблених продуктів можуть містити волоський горіх, включаючи солодощі, закуски, хлібобулочні вироби, морозиво, м'які сири, тож етикетки на таких товарах варто читати доволі уважно.

Проте, виключати будь-який продукт або продукти зі свого раціону можна, лише маючи підтверджений лікарем діагноз алергії на них. І волоський горіх тут – не виключення. А позаяк алергія до волоського горіху – це потенційний ризик анафілаксії, люди з такою чутливістю повинні завжди мати при собі ін’єкційний епінефрин (адреналін). Добре також носити медичний браслет, що повідомляє оточуючих про наявну алергію і місце, де при вас є дозатор адреналіну.

 

Джерела інформації:

  1. https://life.pravda.com.ua/health/2011/03/28/75899/
  2. http://www.food-info.net/uk/intol/walnut.htm
  3. https://www.livestrong.com/article/540867-allergic-reactions-to-walnuts/
  4. http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=53
  5. http://www.food-info.net/uk/intol/walnut.htm
  6. http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=53
  7. https://www.livestrong.com/article/540867-allergic-reactions-to-walnuts/

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!