Насправді, горох надзвичайно поживний продукт, який містить майже стільки ж білка як і яловичина. Але, вона, до речі, вдвічі програє горохові за калорійністю.

А ще в горосі багато солей кальцію, фосфору, марганцю та калію, а також вітамінів А, С, Е, К та групи В.

Вживання гороху уповільнює процеси старіння, покращує роботу мозку, виводить токсини, стимулює апетит, а за деякими даними навіть має антипухлинний ефект.

Водночас, в горосі багато пуринів, що може призвести до відкладання солей уратів, відтак захоплюватися горохом не радять при хронічних захворюваннях нирок, подагрі, грудному вигодовуванні та в літньому віці.

А ще бобові – поширений харчовий алерген. І хоча горох стає причиною алергії не так часто порівняно з такими представниками родини як арахіс чи соя, все ж реакції на нього не є рідкісними.

З вживанням цього продукту мають бути обережними люди з алергією на сочевицю (особливо це стосується Середземноморського регіону, де високий рівень перехресних реакцій між нею та горохом).

А у дітей з атопічним дерматитом від одного року і старше яблуко, морква, горох та соя викликають алергічні реакції так само часто як і яйце (поширений дитячий алерген).

Крім того, вдихання парів вареного гороху може призвести до загострення астми. Такий самий наслідок може мати і робота на підприємствах з обробки/переробки гороху (так звана “професійна астма”).

Причини алергії на горох

Більшу вірогідність розвинути чутливість до гороху мають люди з полінозом. Наприклад, у дітей з алергією на пилок злаків частота позитивних реакцій на горох складала 13,7%.

В цьому бобовому виявлений алерген ізофлавонуредуктази (Pis s IFR), який має 56-80 % ідентичність послідовностей з білками IFR різних рослин, наприклад, берези, яблуні, груші, апельсина, манго, лічі, моркви і банана.

Незрілий, зелений, горох має нижчу алергенність. Вона підвищується по мірі дозрівання і накопичення білків зберігання насіння – альбумінів. Але фракції глобуліну та глютеліну також сприяють алергенності зеленого гороху.

Вікілін та вівілін є потенційними основними алергенами з насіння гороху. Ці білки перехресно реагують з Len c 1 – віциліном, який є основним алергеном сочевиці.

Загальною особливістю більшості бобових алергенів є їх стійкість до термічної та хімічної обробки.

Так, як показують дослідження, альбумін зберігає свою алергенність навіть при нагріванні до 60 ° С протягом 30 хвилин або кип'ятінні при 100 ° С протягом 5 хвилин. Але його алергенну здатність може знизити автоклавування при 120 ° С протягом 15 хвилин.

Разом з тим, в науковій літературі описано п’ять історій дітей, які розвинули алергічну реакцію на варений горох, але при цьому без проблем могли переносити горох сирий. Пізніше в усіх випадках чутливість саме до обробленого, а не сирого гороху підтвердило шкірне тестування.

Вважається, що нагрівання може змінити тривимірну структуру білків – чи то – стабілізація зв’язків всередині молекули, чи утворення нових.

Відтак, можна припустити, що нагрівання збільшує алергенність через зміну структури білка.

Симптоми алергії на горох

В більшості випадків симптоми алергії на горох розвиваються протягом двох годин після їжі. При цьому алергічна реакція у дітей та дорослих може проявлятися по-різному. Крім того, дитина, особливо маленька, не може сказати, що саме її турбує. В цьому випадку батьки мають звернути увагу на зайву вередливість та плаксивість малюка.

Одні з найпоширеніших симптомів горохової алергії у дітей, це набряки, хрипи, запаморочення або слабкість, діарея та блювота. Якщо дитина замала, проблема з шлунком може призвести до зневоднення організму, тож не варто відкладати візит до лікаря.

Також можуть розвинутися почервоніння та висипання.

На відміну від дітей раннього віку, в дорослих алергія на горох може проявлятися як синдром оральної алергії (СОА). Основними ознаками такого стану, який, як правило, виникає при уже наявній пилковій алергії, будуть:

  • поколювання,
  • свербіж в роті, на язиці, в горлі,
  • свербіж, почервоніння та набряк губ,
  • закладеність носа, тощо.

 

В одних людей на додачу до СОА можуть виникати і інші симптоми, в решти – сильніша симптоматика розвивається самостійно. В будь-якому випадку, можуть спостерігатися наступні симптоми:

  • свербіж
  • кропив’янка, дерматит
  • поколювання/набряк губ, язика або горла
  • стягування грудної клітки
  • задишка / хрипи
  • біль у животі
  • нудота
  • діарея
  • запаморочення
  • непритомність.

В окремих випадках реакція може бути настільки сильною, що може призвести до важких і системних проявів – анафілаксії.

Вона може спричинити раптові падіння артеріального тиску і призвести до блокування дихальних шляхів.

У випадку анафілаксії єдиний дієвий засіб, який зможе зупинити реакцію ‒ ін’єкційний адреналін. А от зі слабкими проявами алергії можуть впоратися антигістамінні чи стероїдні препарати.

Але навіть якщо ви відчуваєте легкі симптоми, краще все одно проконсультуватися з фахівцем. Небезпека харчових реакцій в тому, що їх сила може зростати з кожним наступним проявом.

 

Джерела інформації:

  1. https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%85
  2. https://www.greeninfo.ru/vegetables/pisum_sativum.html/Article/_/aID/5827
  3. https://foodinformer.ru/products/bobovie/polza-i-vred-goroha/amp
  4. http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Legumes/Pea-
  5. https://www.healthlabs.com/green-pea-allergy-testing
  6. https://www.momjunction.com/articles/pea-allergy-in-babies-causes-symptoms-and-treatments_00122185/?amp=1

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!