- Причини алергії
- Симптоми
Насправді, горох надзвичайно поживний продукт, який містить майже стільки ж білка як і яловичина. Але, вона, до речі, вдвічі програє горохові за калорійністю.
А ще в горосі багато солей кальцію, фосфору, марганцю та калію, а також вітамінів А, С, Е, К та групи В.
Вживання гороху уповільнює процеси старіння, покращує роботу мозку, виводить токсини, стимулює апетит, а за деякими даними навіть має антипухлинний ефект.
Водночас, в горосі багато пуринів, що може призвести до відкладання солей уратів, відтак захоплюватися горохом не радять при хронічних захворюваннях нирок, подагрі, грудному вигодовуванні та в літньому віці.
А ще бобові – поширений харчовий алерген. І хоча горох стає причиною алергії не так часто порівняно з такими представниками родини як арахіс чи соя, все ж реакції на нього не є рідкісними.
З вживанням цього продукту мають бути обережними люди з алергією на сочевицю (особливо це стосується Середземноморського регіону, де високий рівень перехресних реакцій між нею та горохом).
А у дітей з атопічним дерматитом від одного року і старше яблуко, морква, горох та соя викликають алергічні реакції так само часто як і яйце (поширений дитячий алерген).
Крім того, вдихання парів вареного гороху може призвести до загострення астми. Такий самий наслідок може мати і робота на підприємствах з обробки/переробки гороху (так звана “професійна астма”).
Причини алергії на горох
Більшу вірогідність розвинути чутливість до гороху мають люди з полінозом. Наприклад, у дітей з алергією на пилок злаків частота позитивних реакцій на горох складала 13,7%.
В цьому бобовому виявлений алерген ізофлавонуредуктази (Pis s IFR), який має 56-80 % ідентичність послідовностей з білками IFR різних рослин, наприклад, берези, яблуні, груші, апельсина, манго, лічі, моркви і банана.
Незрілий, зелений, горох має нижчу алергенність. Вона підвищується по мірі дозрівання і накопичення білків зберігання насіння – альбумінів. Але фракції глобуліну та глютеліну також сприяють алергенності зеленого гороху.
Вікілін та вівілін є потенційними основними алергенами з насіння гороху. Ці білки перехресно реагують з Len c 1 – віциліном, який є основним алергеном сочевиці.
Загальною особливістю більшості бобових алергенів є їх стійкість до термічної та хімічної обробки.
Так, як показують дослідження, альбумін зберігає свою алергенність навіть при нагріванні до 60 ° С протягом 30 хвилин або кип'ятінні при 100 ° С протягом 5 хвилин. Але його алергенну здатність може знизити автоклавування при 120 ° С протягом 15 хвилин.
Разом з тим, в науковій літературі описано п’ять історій дітей, які розвинули алергічну реакцію на варений горох, але при цьому без проблем могли переносити горох сирий. Пізніше в усіх випадках чутливість саме до обробленого, а не сирого гороху підтвердило шкірне тестування.
Вважається, що нагрівання може змінити тривимірну структуру білків – чи то – стабілізація зв’язків всередині молекули, чи утворення нових.
Відтак, можна припустити, що нагрівання збільшує алергенність через зміну структури білка.
Симптоми алергії на горох
В більшості випадків симптоми алергії на горох розвиваються протягом двох годин після їжі. При цьому алергічна реакція у дітей та дорослих може проявлятися по-різному. Крім того, дитина, особливо маленька, не може сказати, що саме її турбує. В цьому випадку батьки мають звернути увагу на зайву вередливість та плаксивість малюка.
Одні з найпоширеніших симптомів горохової алергії у дітей, це набряки, хрипи, запаморочення або слабкість, діарея та блювота. Якщо дитина замала, проблема з шлунком може призвести до зневоднення організму, тож не варто відкладати візит до лікаря.
Також можуть розвинутися почервоніння та висипання.
На відміну від дітей раннього віку, в дорослих алергія на горох може проявлятися як синдром оральної алергії (СОА). Основними ознаками такого стану, який, як правило, виникає при уже наявній пилковій алергії, будуть:
- поколювання,
- свербіж в роті, на язиці, в горлі,
- свербіж, почервоніння та набряк губ,
- закладеність носа, тощо.
В одних людей на додачу до СОА можуть виникати і інші симптоми, в решти – сильніша симптоматика розвивається самостійно. В будь-якому випадку, можуть спостерігатися наступні симптоми:
- свербіж
- кропив’янка, дерматит
- поколювання/набряк губ, язика або горла
- стягування грудної клітки
- задишка / хрипи
- біль у животі
- нудота
- діарея
- запаморочення
- непритомність.
В окремих випадках реакція може бути настільки сильною, що може призвести до важких і системних проявів – анафілаксії.
Вона може спричинити раптові падіння артеріального тиску і призвести до блокування дихальних шляхів.
У випадку анафілаксії єдиний дієвий засіб, який зможе зупинити реакцію ‒ ін’єкційний адреналін. А от зі слабкими проявами алергії можуть впоратися антигістамінні чи стероїдні препарати.
Але навіть якщо ви відчуваєте легкі симптоми, краще все одно проконсультуватися з фахівцем. Небезпека харчових реакцій в тому, що їх сила може зростати з кожним наступним проявом.
Джерела інформації:
- https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%85
- https://www.greeninfo.ru/vegetables/pisum_sativum.html/Article/_/aID/5827
- https://foodinformer.ru/products/bobovie/polza-i-vred-goroha/amp
- http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Legumes/Pea-
- https://www.healthlabs.com/green-pea-allergy-testing
- https://www.momjunction.com/articles/pea-allergy-in-babies-causes-symptoms-and-treatments_00122185/?amp=1
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.