Зміст
Елімінаційна дієта
Якщо ви страждаєте на хронічну діарею, закрепи, болі у животі, надмірне газоутворення або спостерігаєте шкірні висипи після вживання певних продуктів, дієта на виключення або елімінаційна дієта допоможе визначити, чи викликані ваші симптоми певним видом чутливості до їжі. Крім того, така дієта допомагає у діагностиці алергії, визначенні причинного продукту у разі прихованої алергії, а також у подоланні синдрому подразненого кишечника.
За однією з варіацій [1] елімінаційної дієти пропонується відмовитися від глютену, молочних продуктів, яєць, сої, алкоголю та фаст-фуду на 23 дні. Саме стільки часу потрібно, щоб нівелювати вплив алергенів. В цей період також не рекомендується їсти рибу, багато клітковини та рослинних олій. Не кращою ідеєю буде й вживання “батончиків здоров’я”: через велику кількість цукру від них теж варто відмовитися. Так само як і від спеціальних безглютеновых круп та хлібців. В них рафіновані вуглеводи одного виду рослин замінюються аналогічними вуглеводами іншої рослини. Також будьте пильними щодо вівса, оскільки він часто може бути забруднений глютеном.
На 24ий день в меню повертається один з продуктів та вивчається реакція на нього протягом 48 годин. Якщо після цих двох днів реакція відсутня ‒ продукт залишається у раціоні, а реакція записується у паперову версію харчового щоденника або у додаток для смартфону, який дозволяє записувати спожиті страви. Якщо ж і після наступного вживання на продукт немає реакції, він залишається остаточно, а в раціон повертається наступний "тимчасовий вигнанець"...
Якщо на якийсь продукт з’явилась реакція, рекомендується підтвердити її вдруге і також записати у харчовий щоденник. Якщо симптоми повторюються, можливо саме цей продукт є алергеном, і його варто виключити з меню. Таким чином можна вберегти себе від неприємних симптомів у майбутньому. Разом з тим, хоча й елімінаційна дієта має низку переваг, вона може призвести й до негативних наслідків. Адже з раціону можуть виключатися речовини, що потрібні для нормальної роботи організму.
Особливо небезпечною є дієта, коли вона розроблена пацієнтом самостійно, без консультації з лікарем. Допомогти вам, у першу чергу, може сімейний лікар, який визначить, яку саме загальну патологію (проблеми зі шлунком та/чи кишечником, алергію) ви маєте. Він може направити вас й до лікаря-алерголога, гастроентеролога чи нутріціолога, які встановлять точний діагноз і складуть для вас правильну дієту.
Не поліпшує дієта й стан шкіри. Наприклад, огляд дев’яти досліджень [2] показав, що дієта не покращує симптоми у людей, що мають атопічний дерматит. Крім того, тривала елімінація може посилити алергічну реакцію на їжу. Так, дослідження, проведене в університеті Джона Хопкінса, виявило, що у дітей, які переросли алергію на арахіс, але продовжували виключати його зі свого раціону, спостерігалися рецидиви сильної алергії. Про сильнішу реакцію повідомляють і ті, хто виключав із свого раціону глютен, а потім ненавмисно з’їдав щось з його вмістом.
Однак, в іншому дослідженні було виявлено, що діти з атопічним дерматитом та одночасною алергією на яйця, покращили свій стан на дієтах без яєць. В будь-якому випадку, виключення алергену з раціону є, наразі, найкращим методом усунення симптоматики алергії. Проте, повторимось, складати конкретне меню без алергенів може лише лікар після того, як він встановив вам точний діагноз чутливості до того чи іншого продукту.
Тим часом, в науковій літературі йдеться, що певне урізноманітнення раціону може полегшити деякі симптоми сезонної алергії та навіть астми. Існує низка продуктів [3], які сприяють зменшенню запалення та підвищенню захисних властивостей імунної системи. Наприклад, імбир може допомогти зменшити набряки та подразнення в носі, очах і горлі. Він містить антиоксидантні, протизапальні фітохімічні сполуки.
Ще один продукт, який допомагає зменшити запалення та набряки ‒ куркума. Але щоб вона краще розкрила свої властивості, її слід додавати в їжу разом з чорним перцем.
При відсутності харчової алергії, не забувайте про червону та іншу жирну рибу. Вона може знизити ризик виникнення алергічної чутливості або полінозу і навіть полегшити перебіг астми. Це, ймовірно, пов’язано з протизапальними властивостями омега-3-кислот, які містяться у рибі, особливо – жирній.
Можуть стати в нагоді і звичайні цибуля, перець та петрушка. Вони є природним джерелом кверцетину, який діє як натуральний антигістамінний засіб, зменшуючи симптоми сезонної алергії.
Зменшити подразнення при алергічних захворюваннях, в тому числі і астмі, може ананас, завдяки ферменту, який називається бромелайн. Оздоровити організм може й регулярне вживання натуральних пробіотичних кефіру та йогурту [4].
Порадьтесь зі своїм лікарем, які з перелічених продуктів можуть бути корисними у вашому випадку.
Джерела інформації:
- https://www.mindbodygreen.com/0-12540/the-simple-elimination-diet-that-could-change-your-life-forever.html
- https://www.verywellhealth.com/food-making-you-sick-allergy-elimination-diet-may-help-1324053
- https://www.healthline.com/health/seasonal-allergies-best-foods#1
- https://www.webmd.com/allergies/features/foods-fight-allergies
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.