Елімінаційна дієта

Якщо ви страждаєте на хронічну діарею, закрепи, болі у животі, надмірне газоутворення або спостерігаєте шкірні висипи після вживання певних продуктів, дієта на виключення або елімінаційна дієта допоможе визначити, чи викликані ваші симптоми певним видом чутливості до їжі. Крім того, така дієта допомагає у діагностиці алергії, визначенні причинного продукту у разі прихованої алергії, а також у подоланні синдрому подразненого кишечника.

       За однією з варіацій [1] елімінаційної дієти пропонується відмовитися від глютену, молочних продуктів, яєць, сої, алкоголю та фаст-фуду на 23 дні. Саме стільки часу  потрібно, щоб нівелювати вплив алергенів. В цей період також не рекомендується їсти рибу, багато клітковини та рослинних олій. Не кращою ідеєю буде й вживання “батончиків здоров’я”: через велику кількість цукру від них теж варто відмовитися. Так само як і від спеціальних безглютеновых круп та хлібців. В них рафіновані вуглеводи одного виду рослин замінюються аналогічними вуглеводами іншої рослини. Також будьте пильними щодо вівса, оскільки він часто може бути забруднений глютеном.

       На 24ий день в меню повертається один з продуктів та вивчається реакція на нього протягом 48 годин.  Якщо після цих двох днів реакція відсутня  ‒ продукт залишається у раціоні, а реакція записується у паперову версію харчового щоденника або у додаток для смартфону, який дозволяє записувати спожиті страви. Якщо ж і після наступного вживання на продукт немає реакції, він залишається остаточно, а в раціон повертається наступний "тимчасовий вигнанець"...

       Якщо на якийсь продукт з’явилась реакція, рекомендується підтвердити її вдруге і також записати у харчовий щоденник. Якщо симптоми повторюються, можливо саме цей продукт є алергеном, і його варто виключити з меню. Таким чином можна вберегти себе від неприємних симптомів у майбутньому. Разом з тим, хоча й елімінаційна дієта має низку переваг, вона може призвести й до негативних наслідків. Адже з раціону можуть виключатися речовини, що потрібні для нормальної роботи організму.

       Особливо небезпечною є дієта, коли вона розроблена пацієнтом самостійно, без консультації з лікарем. Допомогти вам, у першу чергу, може сімейний лікар, який визначить, яку саме загальну патологію (проблеми зі шлунком та/чи кишечником, алергію) ви маєте. Він може направити вас й до лікаря-алерголога, гастроентеролога чи нутріціолога, які встановлять точний діагноз і складуть для вас правильну дієту.

         Не поліпшує дієта й стан шкіри. Наприклад, огляд дев’яти досліджень [2] показав, що дієта не покращує симптоми у людей, що мають атопічний дерматит. Крім того, тривала елімінація може посилити алергічну реакцію на їжу. Так, дослідження, проведене в університеті Джона Хопкінса, виявило, що у дітей, які переросли алергію на арахіс, але продовжували виключати його зі свого раціону, спостерігалися рецидиви сильної алергії. Про сильнішу реакцію повідомляють і ті, хто виключав із свого раціону глютен, а потім ненавмисно з’їдав щось з його вмістом. 

        Однак, в іншому дослідженні було виявлено, що діти з атопічним дерматитом та одночасною алергією на яйця, покращили свій стан на дієтах без яєць. В будь-якому випадку, виключення алергену з раціону є, наразі, найкращим методом усунення симптоматики алергії. Проте, повторимось, складати конкретне меню без алергенів може лише лікар після того, як він встановив вам точний діагноз чутливості до того чи іншого продукту.

       Тим часом, в науковій літературі йдеться, що певне урізноманітнення раціону може полегшити деякі симптоми сезонної алергії та навіть астми. Існує низка продуктів [3], які сприяють зменшенню запалення та підвищенню захисних властивостей імунної системи. Наприклад, імбир може допомогти зменшити набряки та подразнення в носі, очах і горлі. Він містить антиоксидантні, протизапальні фітохімічні сполуки.

       Ще один продукт, який допомагає зменшити запалення та набряки  ‒  куркума. Але щоб вона краще розкрила свої властивості, її слід додавати в їжу разом з чорним перцем.

       При відсутності харчової алергії, не забувайте про червону та іншу жирну рибу. Вона може знизити ризик виникнення алергічної чутливості або полінозу і навіть полегшити перебіг астми. Це, ймовірно, пов’язано з протизапальними властивостями омега-3-кислот, які містяться у рибі, особливо – жирній.

       Можуть стати в нагоді і звичайні цибуля, перець та петрушка. Вони є природним джерелом кверцетину, який діє як натуральний антигістамінний засіб, зменшуючи симптоми сезонної алергії.

       Зменшити подразнення при алергічних захворюваннях, в тому числі і астмі, може ананас, завдяки ферменту, який називається бромелайн. Оздоровити організм може й регулярне вживання натуральних пробіотичних кефіру та йогурту [4].

       Порадьтесь зі своїм лікарем, які з перелічених продуктів можуть бути корисними у вашому випадку.

 

Джерела інформації:

  1. https://www.mindbodygreen.com/0-12540/the-simple-elimination-diet-that-could-change-your-life-forever.html
  2. https://www.verywellhealth.com/food-making-you-sick-allergy-elimination-diet-may-help-1324053
  3. https://www.healthline.com/health/seasonal-allergies-best-foods#1
  4. https://www.webmd.com/allergies/features/foods-fight-allergies

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!