- Причини алергії
- Симптоми
Одним з основних алергенів у дині є білок профілин. Він же міститься в пилку дерев та трав, цитрусових, березовому соці і як це незвично може звучати – у латексі (тому деяким людям з наявною реакцією на диню варто остерігатися гумових рукавичок та інших подібних виробів). Через схожість білків люди з алергією до дині можуть реагувати і на помідори, виноград та персики. Проте, саме чутливість до дині вважається клінічним маркером алергії до профіліну.
Крім того, люди, чутливі до дині, перехресно реагують і на білки, які знаходяться в її родичах: кавуні, гарбузі, огірках та кабачках.
Також в дині міститься термостабільний білок LTP, який не руйнується під дією високих температур. Тобто, диня може бути алергенною сирою, вареною чи запеченою або у вигляді цукату.
Джерела інформації:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14533664
2. http://www.food-allergens.de/symposium-3-3/melon/melon-allergens.htm
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14533664
4. https://www.verywellhealth.com/melon-allergy-82834
Симптоми чутливості до дині можуть з’являтися протягом декількох хвилин після її вживання або через кілька годин. Від того, з чим пов'язана ваша алергія, залежить і те, як вона проявлятиметься.
У людей з алергічними реакціями на пилок берези, амброзії або злаків при вживанні дині може розвинутися синдром оральної алергії (СОА).
Основними проявами в цьому випадку будуть:
- поколювання губ та язика,
- їх набряк,
- свербіж,
- печіння або жаління у роті, горлі та язику.
А якщо ви виявили, що реагуєте на різні види дині, то, ймовірно, відчуваєте й алергічний риніт, спричинений пилком амброзії.
У відповідь на харчову алергію, спричинену динею, можуть спостерігатись і нудота, блювота та діарея. Рідше виникають реакції у вигляді кропив’янки чи ангіонабряку. Часом може розвиватись і анафілаксія.
Дорослі, діти та підлітки по-різному реагують на алергени в дині.
Скоріше за все, у дітей старшого віку, підлітків та молодих людей може розвинутися СОА, навіть якщо вони їли диню перед цим роками. У дорослих така алергія дасть про себе знати іншими проявами.
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.