Поширеність алергії та харчової непереносимості на цибулю
Алергени цибулі
Справжня харчова алергія на цибулю виникає, коли імунна система помилково сприймає її як загрозу і у відповідь виділяє хімічні речовини, такі як гістамін. Виділення цих хімічних речовин викликає алергічні симптоми.
За алергію на цибулю відповідальні такі алергени як профілін All c 4, аліїн ліаза All с та термостійкий білок перенесення ліпідів All c 3. Останній є доволі стійким алергеном, який не розпадається під дією високих температур та травних процесів. Це означає, що навіть приготована цибуля може призводити до алергічних реакцій у схильних людей. Іноді, хоча й дуже зрідка, можливі серйозні алергічні реакції на добре приготовану цибулю.
Наразі, відомо лише про один такий випадок. Куди частіше реакція виникає на сиру або недоварену цибулю.
Потрібно мати на увазі, що, через All c 3 цибуля може викликати перехресні реакції з іншими продуктами, що містять білки перенесення ліпідів. Таким чином можна пояснити, чому люди з алергією на селеру, помідори, цибулю порей, часник, персик та інші можуть мати реакцію і на ріпчасту цибулю.
Також перехресні реакції можуть виникати між цибулею та представниками родини амарилісових, до яких належить цибуля. Наприклад, з часником, спаржею, цибулею-порей та іншими овочами-фруктами. За таку реактивність більшою мірою відповідальний алерген аліїн ліаза.
А от через білки профіліни можуть виникати перехресні реакції з іншими овочами, а також злаковими, амброзією та полином.
Симптоми алергії
Цибуля може стати причиною появи симптомів харчової алергії, викликати ринокон'юнктивіт та астму.
Деякі з поширених симптомів включають:
- кропив'янку,
- свербіж тіла
- підвищене газоутворення
- нудоту
- діарею
- головні болі та мігрень
- задишку
- кашель
- хрипи
- висипання
- біль у животі
- набряк обличчя
- блювоту
- подразнення очей
- поколювання в роті
Небезпечним може бути і вдихання запахів цибулі. У чутливих до них людей це може викликати задишку, нежить та кон’юнктивіт, стиснення в грудях, хрипи, тощо.
Також, як уже зазначалось, цибуля – часта причина контактного дерматиту рук. Причому, сік цибулі може проникати через деякі види рукавичок. Отже, не усі вони однаково захищають від цієї проблеми.
Крім того, описані випадки системних реакцій після вживання сирої цибулі. Це означає, що цибуля належить до овочів, здатних викликати анафілаксію. Вона є загрозливою для життя реакцією та потребує негайного введення адреналіну. Тому деяким людям з алергією на цибулю чи інші овочі та фрукти, які можуть перехресно реагувати з нею, наприклад, той же персик, варто проконсультуватися з лікарем щодо доцільності придбання автоінжектора адреналіну.
Якщо ви відчуваєте прискорення пульсу, набряк губ, металевий присмак у роті, запаморочення, відмічаєте появу кропив’янки та різке зниження артеріального тиску, негайно звертайтеся за медичною допомогою. Це деякі із життєво важливих ознак важких алергічних симптомів алергії на цибулю, що можуть призвести до летальних наслідків.
Іноді симптоми можуть наростати та ставати більш вираженими, якщо на них не звертати увагу. Так, описано історію алергії на цибулю однієї жінки (44 роки). Вона відчувала реакції після вживання сирого або злегка звареного овочу. Поступово реакції ставали все більш серйозними з інтенсивним свербінням у роті, за яким наступав стан сплутаності свідомості, помутніння зору, тимчасова втрата свідомості, рясне потовиділення, тахікардія та подальша транзиторна прострація. Останній епізод був найсерйознішим і тривав кілька годин з розвитком кропив’янки на обличчі та шиї.
Також зафіксовані випадки анафілаксії, спричиненої фізичними навантаженнями, після вживання цибулі. Такий вид реакції проявляється, якщо людина займається фізичними вправами після вживання того чи іншого алергену. Як правило, такі реакції розвиваються протягом двох годин після фізичної активності.
Інші реакції
Цибуля – це не лише потенційний алерген. Куди частіше цей овоч є причиною сльозотеч при його нарізанні. Це пояснюється тим, що цибуля містить оксид сірки. Точніше – тіопропанал-s-оксид. Процес нарізання пошкоджує тканину цибулі, далі виникає ферментативна реакція, яка і вивільняє цю летючу сполуку, спричиняючи сльозотечу та ринорею.
Крім того, цибуля містить багато неперетравлювальних вуглеводів, ефірних масел та інших подразників. Її вживання в надмірній кількості може стати причиною метеоризму, головного болю, а іноді навіть харчового отруєння. Відомо, що серед ссавців особливо сприйнятливі до цибулі собаки.
Непереносимість цибулі або часнику може бути значною проблемою для людей із синдромом подразненого кишечника (СПК).
При непереносимості цибулі людина може відчувати спазми та здуття живота, оскільки організм не може перетравлювати сиру цибулю.
До того ж, якщо ви страждаєте на печію через рефлюксну хворобу, цибуля може загострити захворювання. А вживання мамою капусти, броколі, коров’ячого молока, цибулі та шоколаду може бути пов'язане з симптомами колок у немовлят на грудному вигодовуванні.
При симптомах непереносимості чи алергії на цибулю рекомендується виключити її раціону. Як показують результати досліджень, після уникнення цибулі 85,2% пацієнтів мають покращення симптомів і 11,1% виліковуються.
Якщо ви маєте ті чи інші симптоми при вживанні цибулі, зверніться до алерголога для підтвердження чи виключення алергії на цей овоч. Лікар проведе необхідне шкірне тестування або ж аналіз крові на антитіла і визначить, чим саме викликана ваша чутливість до цього овочу.
Чим можна замінити цибулю?
Якщо у вас проблеми з вживанням цибулі, її можна замінити такими овочами як фенхель (має солодко-кислий і дещо цибулевий смак при варінні), редька (має гострий аромат та соковитий хруст) чи селера.
Джерела інформації:
- https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/allergen-encyclopedia/whole-allergens.html?key=f48
- https://www.healthline.com/health/onion-allergy#onion-substitutes
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/onion-allergy
- https://www.allergyatlanta.com/blog/are-you-really-allergic-to-onion
- https://www.jacionline.org/article/S0091-6749%2801%2970085-1/fulltext
- https://www.anaphylaxis.org.uk/knowledgebase/onion-and-garlic-allergy/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6409889/
- https://www.elsevier.es/es-revista-allergologia-et-immunopathologia-105-articulo-allergic-hypersensitivity-garlic-onion-in-S0301054619300916
- https://www.instah.com/allergies/onion-allergy/
- https://www.bbc.com/news/magazine-31301920.amp
- https://www.livestrong.com/article/425458-antidote-for-onion-and-garlic-allergies/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.