Броколі. Переваги
Броколі має репутацію такого собі суперфуда. А ще ця капуста – чудове джерело низки вітамінів та мікроелементів, необхідних для здорового зростання малюка. До того ж, броколі вважається низькоалергенним продуктом. Усе це робить її майже ідеальним варіантом першого прикорму для малюка. Але чи, дійсно, все так добре з цим овочем та чи може прикорм у вигляді броколі викликати алергію?
Броколі чудово відповідає параметрам правильного прикорму, якщо вона не містить шкідливих токсинів, а також солі та спецій.
Цей овоч – відмінне джерело вітаміну С. В одній порції броколі міститься стільки ж вітаміну С, як і в одному апельсині. Крім того, в броколі досить багато заліза, необхідного для росту та розвитку малюка, а ще кальцію, фосфору, калію, цинку, тіаміну та рибофлавіну, вітамінів A, B6, B12, D, E і K.
Броколі також має у своєму складі сульфорафан – сполуку сірки, яка може допомогти при деяких захворюваннях або ж профілактувати їх виникнення. Наприклад, дослідження показують, що сульфорафан може допомогти знизити рівень цукру в крові та зупинити утворення ракових клітин.
Крім того, в броколі містяться каротиноїди, які підвищують імунітет та захищають організм від мікробів.
Незважаючи на це, поспішати чимшвидше годувати дитину броколі все ж не варто. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, найкращий час для початку введення прикорму – 6 місяців, за умови готовності малюка. Втім, існують також дані, згідно яких починати прикорм можна у віці близько 4 місяців. Це все індивідуально і потребує консультації з лікарем.
Разом з тим, варто знати, що надто раннє введення продуктів скорочує тривалість грудного вигодовування та перешкоджає засвоєнню факторів імунітету, а також важливих поживних речовин, що містяться в грудному молоці, таких як залізо та цинк.
Броколі та побічні реакції
Загалом броколі – досить безпечний овоч. Але певні перестороги до її вживання малюками все ж існують.
По-перше, не варто давати дитині забагато цього овочу. Адже вживання броколі в надмірних кількостях може призвести до значного газоутворення та, як наслідок, ‒ здуття та болю в животі.
Також броколі містить природні нітрати. Тож, знову ж таки, спожиті в надмірних кількостях, вони можуть перетворитися на нітрити. Це може ускладнити нормальний рух кисню тілом дитини. Щоб обмежити негативний вплив нітратів, рекомендується за раз давати малюку не більше 1-2 столових ложок броколі.
А от щодо потенційної алергенності, то ця капуста, разом з кабачками, авокадо, картоплею, вважається одним із найменш алергенних продуктів.
Хоча в інтернеті і можна зустріти повідомлення батьків, які підозрюють у своїх малюків алергію на прикорм у вигляді броколі. Втім, офіційно підтверджених чи зафіксованих повідомлень про відповідну алергію небагато.
На даний час навіть не охарактеризовано алергенів, які можуть міститися в броколі. Проте з поверхневого воску листя броколі був виділений білок-переносник ліпідів (LTP). Тому, теоретично, можлива перехресна реактивність з іншими рослинами, що містять LTP.
Також можна очікувати великої перехресної реактивності між різними окремими видами роду, такими як цвітна, брюссельська чи білокачанна капуста.
Зафіксоване повідомлення про позитивну реакцію на броколі під час шкірного тесту у пацієнтки, яка після вживання салату з капусти відчувала біль та набряк у роті та горлі, а також утруднення дихання.
В іншому дослідженні споживання матерями, які годували грудьми, капусти, цвітної капусти, броколі, коров’ячого молока, цибулі та шоколаду було значно пов’язаним із симптомами кольок у немовлят. Це – у порівнянні з дітьми, яких годували, виключно, грудним молоком.
Але загалом, негативна реакція малюка на броколі частіше може бути зумовлена певними домішками, наприклад, в готовій їжі, або, наприклад, непереносимістю саліцилатів, хоча іноді цей стан також називають і алергією на саліцилати.
Саліцилова кислота є природним компонентом не лише броколі, а й інших фруктів та овочів, наприклад, яблук, персиків, слив, полуниці, вишні, чорниці, авокадо, малини, цвітної капусти, огірків, шпинату, кабачків...
Синтетичний саліцилат є основним інгредієнтом аспірину.
Чутливість до саліцилатів може бути пов'язана з надмірною продукцією лейкотрієнів, які є медіаторами запалення.
Це захворювання вважається менш поширеним явищем, ніж, наприклад, непереносимість глютену. Але це досить поширений стан серед людей з запальними захворюваннями кишечника, ревматоїдним артитом та астмою. Зокрема, є дані, що близько 2–22% дорослого населення світу з астмою, мають чутливість до саліцилатів.
Щодо дітей, то відповідної статистики не має. Але з саліцилатами у дітей, часом, пов'язують такі стани як розлади поведінки, проблеми з сном та екзема. Існують навіть спеціальні дієти на виключення саліцилатів. Але, з іншого боку, теорію чутливості до саліцилатів деякі джерела піддають сумніву.
Симптоми алергії до броколі та непереносимості саліцилатів
Загалом, незважаючи на низьку потенційну алергенність броколі, кожна дитина особлива, а алергія може виникнути на будь-яку їжу. Тож якщо помічаєте, що дитина якось незвично реагує на прикорм у вигляді броколі, скажіть про це лікарю. Можливо, дитині просто не подобається смак цього овочу, адже він може дещо гірчити, а дитячі смакові рецептори значно чутливіші за дорослі.
Але якщо в дитини з’явилися висип, закладеність носу, проблеми з животиком, краще перестрахуватися. І алергія, і непереносимість саліцилатів, а також інші можливі наслідки вживання броколі чи іншої їжі можуть бути небезпечними для дитини. В будь-якому випадку, важливо вчасно відокремити одне від іншого, прибрати броколі чи інший продукт, який викликає симптоми, з раціону, і звернутися до лікаря.
Більшість реакцій, проявляються уже через кілька хвилин (найчастіше – протягом 15) після їжі або протягом години. Хоча іноді симптоми можуть стати помітними і наступного дня.
Симптоми алергії та / або непереносимості певної їжі у дітей можуть бути досить схожими і включати:
- хрипи та проблеми з диханням;
- закладеність носа, нежить
- зміни кольору шкіри
- свербіж, шкірний висип або кропив'янка
- діарея, блювота, біль у животі.
Зрідка, у важких випадках, може виникнути анафілаксія, яка є небезпечною для життя реакцією. Ознаками анафілаксії у дитини є, наприклад, блювота, кропив'янка, набряк губ чи язика, сонливість або непритомність. При розвитку таких симптомів потрібно негайно викликати швидку.
Анафілаксія розвивається тільки при харчових алергіях. Непереносимість продуктів ж найчастіше обмежується симптомами з боку ШКТ.
Діти, які мають екзему, інші харчові алергії або батьків з алергією та астмою, частіше інших ризикують розвинути саме алергічну реакцію.
Також, вводячи прикорм, важливо дотримуватися певних правил. Наприклад, вводити нові продукти потрібно по черзі. Спочатку дитині дається буквально половина чайної ложки нової їжі. Далі, у разі відсутності реакції, порція поступово збільшується протягом 3 днів. Якщо реакції не виникає і за наступний день-два, ‒ продукт залишають в раціоні і можна вводити новий. У випадку, якщо у малюка все ж виникнуть симптоми алергії, така схема полегшить визначення причин реакції.
Джерела інформації:
- https://www.healthline.com/nutrition/salicylate-sensitivity#TOC_TITLE_HDR_3
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7599821/
- https://www.scielo.br/j/jped/a/yQR8jg4Y6x9VcWtBq6nBT4Q/?lang=en
- https://www.webmd.com/allergies/salicylate-allergy
- https://www.healthline.com/health/allergies/kids-food-allergies#takeaway
- https://www.healthline.com/health/broccoli-allergy#treatment
- https://solidstarts.com/foods/broccoli/
- https://www.webmd.com/parenting/baby/introducing-new-foods
- https://healthyeating.sfgate.com/pureed-broccoli-safe-babies-3429.html
- https://www.livestrong.com/article/277093-broccoli-allergies/
- https://www.mja.com.au/journal/2013/198/11/salicylate-elimination-diets-children-food-restriction-supported-evidence
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/364260/
- https://www.babyledfeeding.com/how-do-i-give-my-baby-broccoli-as-a-first-food-for-baby-led-weaning/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.