Сухі рослини в домашньому букеті
Відповідь на це питання особливо цікавить тих, хто хоче зберегти згадку про літо й під час холодного сезону. Ну, і, звичайно, тих, хто використовує сухі трави як народні засоби для лікування хвороб.
Але з якою б метою ви не приносили частини рослин до себе в домівку, знайте, що ризик виникнення алергії на сухі букети чи траву існує. Але він дуже різниться в залежності від способу, у який ви з ними контактуєте.
Отже, варіант перший.
Якщо ви принесли рослини, що сподобалися вам, додому з естетичною метою, то, загалом, ризик виникнення алергії до них невеликий. Особливо, якщо засушені букети чи художньо вишукані ікебани не стоять десь біля вашого ліжка чи робочого місця. Адже пилок та дрібні частки рослин, що з часом відлущуються від таких букетів, мають менше шансів потрапити до ваших дихальних шляхів.
А, в разі попадання, вони можуть викликати алергію або астму. Це, насамперед, стосується пилку рослин родини айстрових. Наприклад, для висушування часто використовують рослини цієї родини, наприклад, айстри, або ж квіти, схожі на чортополох, або й його самого. Всі вони – родичі амброзії, пилок якої відомий своїми алергенними властивостями. Звичайно, як правило, пилок встигає висипатися з рослини під час сезону цвітіння. Втім, ймовірність того, що якась частина пилкових зерен ще залишилися у квітці, особливо, якщо вона запилюється не вітром, а комахами, як це відбувається з багатьма айстровим, все ж існує.
І що ближче до вашого постійного місцезнаходження у домі буде потенційно алергенна квітка, то більшою є ймовірність виникнення неприємних симптомів.
Вони, радше, астматичні, можуть бути спровоковані й вдиханням різких запахів та часточок рослин, що можуть потрапляти у повітря. Запахи виділяють ті ж такі айстрові, наприклад, полин, а також багато рослин родини губоцвітих (материнка, чабрець, шавлія, лаванда). Особливо, якщо висохлу рослину розворушити, розламати.
Пил та грибок на сухоцвітах
Сухоцвіти, зазвичай, дуже крихкі. І витерти пил, що природнім чином осідає на них з часом, буває дуже важко. А пил, то, як відомо – кліщі. Мікроскопічні кліщі домашнього пилу, що живуть в нашій оселі, відомі своєю здатністю викликати цілорічну алергію, зокрема, алергічний риніт. І вони також можуть оселятися в пилі, що покриває квіти – живі чи сухостійні.
Інколи, якщо у оселі висока вологість, на квітах може оселитися й грибок. А він, як відомо, є джерелом алергенних спор. Втім, якщо таке відбувається, зазвичай, сухі букети доводиться просто викидати. Адже волога їх псує.
Сухі трави - для лікувального чаю
Ну, і інший варіант. Коли ви не дихаєте біологічним матеріалом сухих квітів, а його вживаєте. Тобто, використовуєте засушені рослини для чаю – цілющого чи просто приємного на смак. Пам’ятайте, що багато рослинних чаїв відомі своєю здатністю викликати харчову непереносимість та / або алергію. Пояснюється така здатність тим, що як і пилок, інші частини рослини містять білки, що схожі до таких у пилку і також можуть викликати реакцію організму.
Це, зокрема, чаї з ромашки, тієї ж таки родички амброзії, або напої з коренем цикорію, який теж відноситься до айстрових. Здатністю викликати неприємні реакції у чутливих осіб відомі також жасмин, морінга, гібіскус, перцева м’ята, що їх ми вживаємо у чаях.
Сухі трави у алкогольних напоях та спеціях
Ще один варіант використання сухих рослин – то алкогольні напої з ними. Якщо маєте чутливість до пилку амброзії, та, особливо – полину, не варто використовувати його самого або його різновиди, такі як тархун чи абсент, для приготування настоянок та бальзамів.
Хоча неприємні реакції можуть викликати і інші рослини. Наприклад, з тієї ж таки родини губоцвітих.
Те ж саме стосується і спецій, в якості яких також використовуються полин та широкий спектр губоцвітих.
Діагностика та профілактика алергії до сухих квітів
Діагностику чутливості до сухих квітів може бути ускладненою, коли мова йде про респіраторні реакції. Знайти причинний алерген у такому випадку буває непросто. Адже ймовірність виникнення таких реакцій є відносно невисокою. Втім, якщо ви вважаєте, що близькість до сухих букетів обертається для вас неприємними відчуттями, краще позбавитись такої прикраси оселі.
А от з діагностикою харчових симптомів, загалом, набагато простіше. Якщо вживаєте певні рослини у вигляді приправ, чаїв або лікувального засобу, і у вас виникають небажані симптоми, краще виключити такий продукт із раціону, занотувавши свою реакцію на нього. Її можна буде обговорити із лікарем-алергологом.
А той, своєю чергою, має декілька діагностичних інструментів, які допоможуть підтвердити чи спростувати діагноз алергії до сухих рослин. Це може бути прик-тест безпосередньо із невеликою частиною рослини, або ж молекулярні тести на алергію. Різні їх види дозволяють визначити наявність у вас як справжньої алергії (за рівнем антитіл IgE), так і непереносимості – за рівнем антитіл IgG, що утворюються до різних видів рослинних алергенів. Як правило, такі тести дозволяють визначити реакцію на майже 300 причинних факторів одночасно.
Джерела інформації:
- https://allergy.org.ua/alerhiia-na-chai-chomu-vynykaie/
- https://allergy.org.ua/nebazhani-siurpryzy-vid-zelenykh-uliublentsiv-iaki-domashni-roslyny-mozhut-vyklykaty-alerhiiu/
- https://allergy.org.ua/alerhiia-na-tsvitinnia-symptomy-profilaktyka-likuvannia/
- https://allergy.org.ua/alerhiia-v-domi-iak-vporatys-z-alerhenamy-v-pryvatnomu-budynku/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.