Чому восени виникає алергія?
Осінь. Для людей з алергією, це, зазвичай, період, коли, нарешті, можна з полегшенням зітхнути після тривалого періоду сезонної алергії. Тієї, що викликана пилком рослин. Вони, як відомо, цвітуть з березня по жовтень.
Але вже багато років поспіль українські лікарі помічають, що і восени буває загострення респіраторних хвороб. І мова тут не йде про застуду. Восени збільшується частота звернень до лікарень, в тому числі – дітей, з астмою.
Причиною збільшення таких реакцій може бути алергія на листя восени.
Насправді, причин неприємних осінніх симптомів може бути декілька. Зокрема, це різкі зміни температури. Часто зранку восени, особливо – пізньої, – може бути доволі холодно. А холод є одним із відомих тригерів астми.
Якщо ж осінь суха та тепла, то в повітрі все ще може залишатися пилок рослин. Зокрема, амброзії. Ця королева українського пулу алергенних рослин розповсюджена чи не по всій Україні. Проте, особливо активно вона викликає симптоми алергії у Південних та Східних областях. Тут пилок амброзії може знаходитись у повітрі аж до осінніх заморозків.
Ще один алергічний чинник осені – то спори грибів. Всі ж добре знають, що по гриби краще ходити до лісу пізнього літа й восени. Адже багато грибів дозрівають і формують свої плодові тіла, які, люди, власне, і називають грибами, впродовж теплого сезону. І якраз до осені, так само як овочі та фрукти, дозрівають і їстівні гриби.
Але коли ми говоримо про спори грибів у повітрі, мова йде не про зрозумілі нам опеньки чи сироїжки. Впродовж теплого та вологого сезону навколо нас ростуть та розмножуються тисячі видів грибів. У більшості випадків ми їх не бачимо. А якщо і бачимо, то, зазвичай, у вигляді плісняви.
Розмножуються такі гриби, як вже можна було здогадатися, за допомогою спор. Вони мікроскопічні, невидимі, і у більшій чи меншій кількості ці спори оточують нас завжди.
Наприклад, відомим і доведеним чинником алергії у багатьох країнах світу є спори гриба альтернарії. Зокрема, в Україні до них, за даними молекулярної діагностики алергії, чутлива чверть людей із сезонною алергією.
Максимально високими концентрації цих спор є влітку. Але в осені, коли пилку у повітрі немає, а розмноження грибів у теплу осінню погоду продовжується, саме спори грибів і стають основним чинником алергії.
Де ховається осінній аллерген?
Алергія на листя восени часто виникає через гриби, прекрасним джерелом живленням яких є опале листя. Відмерлі клітини рослин – це хороший поживний матеріал не лише для альтернарії, а й для багатьох інших грибів. Зокрема, і тих, спори яких також мають алергенні властивості. Це і родичі альтернарії епікокум, улокладіум, стемфіліум, плеоспора, і інші гриби, які паразитують на рослинах. Це може бути й кладоспоріум, алергенність якого в Україні встановлена для жителів регіонів з високою вологістю повітря – Причорноморських та Західних областей.
Крім того, саме спори грибів західними вченими в останні роки вважаються значними тригерами астми. Адже, як правило, гриби викидають спори десятками тисяч. І там, де, якраз, відбувається викид спор у повітря, їх концентрації можуть бути значними. І восени місце скупчення спор грибів, це, насамперед ліс та паркова зона. Ви ж пам’ятаєте оцей грибний запах у лісі після дощу? Не в останню чергу він формується тому, що гриби у вологу погоду активніше вегетують, тобто, ростуть, і активніше викидають свої спори. Деякі з них спеціально пристосовані для того, щоб викидатися в повітря саме під час та після опадів.
Тому часто у людей, шо мають алергію до спор грибів, неприємні відчуття з’являються саме після дощу.
Відтак, якщо маєте дивні прояви – кашель, чхання, сльозотечу, а, можливо, й астматичні симптоми, коли прогулюєтеся осіннім лісом, варто подумати, чи немає, у вас, бува, реакції на грибні спори. Особливо, якщо такі симптоми ви відчуваєте у лісі чи парку після дощу. У тому числі – осіннього. Адже концентрації спор після опадів сильно зростають. Особливо – у затінених місцях, поряд з чагарниками, де вентиляція повітря є не дуже хорошою.
Причому, це не обов’язково мають бути саме класичні прояви алергії. Адже грибні спори відомі і своєю здатністю провокувати астму. Саме вона, як вважають лікарі, є більш частою причиною дитячих звернень до алергологів восени. Але часто така астма має алергічну природу і так і називається алергічною астмою.
Алергія на цвіль листя може також проявлятися у вигляді
- гіперчутливого пневмоніту,
- алергічного альвеоліту,
- бронхіту,
- хронічного риносинусіту
- та інших проблем дихальних шляхів.
І набагато рідше, але втім, також можливо, що алергія на цвіль може проявлятися у вигляді шкірних реакцій. Якщо ви шукаєте відповідь на запитання: “як виглядає алергія на шкірі?”, – то це скоріше за все це будуть контактні дерматити в місцях, на які потрапили мікотоксини плісняви під час дотику до цвілого листя. Самі висипання можуть додатково чухатися, свербіти, шкіра може стати сухою та змінити колір, набуваючи різних відтінків – від рожевого до коричневого. В рідкісних випадках можлива поява пухирців.
Чому важливо звернутися до лікаря?
Тож, якщо на прогулянках в осінньому лісі вам стає зле, подумайте про наявність у вас осінньої алергії.
Особливо – якщо вже маєте прояви сезонної алергії та / або астми. Адже їх наявність частіше може погіршувати ваше самопочуття і в лісі. Відтак, не варто і нести опале листя додому.
І не зволікайте зі зверненням до лікаря, який би встановив причини вашої алергії. Адже, неконтрольовані, вони лише погіршуватимуться з кожним роком.
Джерела інформації:
- https://allergy.org.ua/alerhen-shcho-khovaietsia-v-domi-ta-na-vulytsi-symptomy-alerhii-na-hrybok/
- https://allergy.org.ua/vynuvattsi-osinnoi-astmy/
- https://allergy.org.ua/symptomy-alerhii-voseny/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.