Разом з тим, вживання чорниці може викликати і деякі малоприємні ефекти. 

Ця ягода, подібно малині, смородині, полуниці та багатьом іншим рослинним джерелам містить багато саліцилатів (природний аспірин), що може завдавати певних незручностей при чутливості до цієї сполуки.

Наприклад, при непереносимості саліцилатів може спостерігатися висип на шкірі у вигляді кропив'янки, нежить, проблеми з травленням та астма. До речі, саме люди з астмою найчастіше потерпають від непереносимості саліцилатів.

Харчова алергія та хворий шлунок також підвищують вірогідність розвинути реакцію на аспірин в фруктах, овочах чи в таблетках.

Реакція на саліцилати, найчастіше, проявляється через 5–15 хвилин після вживання. Проте інколи це може статися і пізніше – через 1-2 години. При сильній чутливості до саліцилатів про чорницю краще забути, так як є ризик розвитку шокового стану, який може призвести до зупинки дихання.

Крім саліцилатів чорниця також містить дубильні речовини – таніни. Вони також містяться в шоколаді, каві, чаї, червоному вині, квасолі, горіхах, журавлині, тощо. Як правило, більшість людей не відчувають ніякого дискомфорту, пов'язаного з вживанням цих та інших продуктів. Навпаки, танін, якщо не надто захоплюватися ним, чинить позитивну дію на організм: зокрема, покращує сон, стан судин, виводить токсини та важкі метали... Проте, у чутливих людей чорниця та їй подібні продукти можуть призвести до болей в животі, проносу, анемії, порушень з боку печінки та нирок, до різкої зміни артеріального тиску.

Часом чорниця може стати причиною і алергічних реакцій. Проте, фахівці повідомляють лише про одиночні зареєстровані випадки чутливості до цієї ягоди, незважаючи на її насичене забарвлення. Адже існує міф, що алергію викликають саме кольорові фрукти. Незначна поширеність алергії до чорниці може бути пов'язана з відносною рідкістю вживання цієї ягоди. Вчені не виключають, що при популяризації чорниці алергічні реакції на неї можуть почастішати.

Причини алергії на чорниці

Традиційно для харчових алергій, вірогідність розвитку чутливості до чорниці у певної людини зростає, якщо подібну реакцію уже має хтось з її близьких родичів. Бронхіальна астма чи атопія також підвищують ризики розвитку харчової алергії.

Щодо конкретних білків чорниці, які запускають алергічну реакцію, то про них відомо досить мало. 

Алергелог з США Філ Лібермен зазначає, що у єдиному випадку алергії на чорницю, про який йому відомо, розвиток реакції, скоріше за все, спричинив білок-переносник ліпідів (ЛТП). Такі білки вважаються основними алергенами фруктів. Переважно – у Середземноморському регіоні.

Це – термостійкі білки, які можуть зберігати свої властивості навіть після кулінарної обробки.

Також при чутливості до чорниці може спостерігатися перехресна реакція з іншими фруктами роду Vaccinium, зокрема, брусницею, журавлиною та лохиною.

Лохина містить білок-переносник ліпідів, який перехресно реагує з ЛТП деяких харчових продуктів. Це, зокрема, кісточкові фрукти – персик, абрикос, вишня.

Симптоми алергії на чорниці

Про алергічну реакцію на чорницю можуть свідчити наступні симптоми: 

  • Свербіж або набряк у роті, на язиці або губах;
  • Шкірні реакції, такі як екзема, кропив’янка, набряки та почервоніння кінцівок або обличчя;
  • Шлунково-кишкові симптоми, такі як біль у животі, нудота, блювота або діарея;
  • Дихальні симптоми, такі як нежить або закладений ніс, кашель, чхання, хрипи або утруднене дихання;
  • Серцево-судинні симптоми, такі як падіння артеріального тиску, непритомність.

Якщо ви помітили подібні симптоми після їжі, проконсультуйтеся з лікарем. Можливо, краще виключити підозрілий продукт з меню. В іншому випадку симптоми можуть наростати та ставати більш вираженими та небезпечними.

Наприклад, 25-річна жінка повідомила про побічні реакції після вживання варення з близької родички чорниці – брусниці.

Спочатку алергічна реакція проявилась свербежом навколо рота і усунулась сама собою. Проте, через кілька днів реакція на брусницю повторилась. Цього разу розвинулись і інші симптоми: сильний свербіж у роті, на язиці, а також за вухами та над ротом. 

В рідкісних випадках, при сильній чутливості, може виникати загрозливий для життя стан – анафілаксія.

Симптоми анафілаксії включають нудоту, блювоту, слабкий або швидкий пульс, утруднене дихання, набряк у горлі, сплутаність та втрату свідомості. 

Якщо після їжі у вас виникають подібні симптоми – негайно зверніться за медичною допомогою.

Також, якщо після вживання або контакту з чорницею ви маєте будь-які неприємні відчуття, вам слід звернутися до алерголога та пройти тестування, щоб з’ясувати, чи маєте ви алергію на чорницю або непереносимість саліцилатів.

Якщо у вас діагностовано алергію на чорницю, вам доведеться уникати контакту з нею. Якщо у вас є чутливість до саліцилатів, вам потрібно буде уважно читати етикетки продуктів на предмет вмісту аспірину та інших інгредієнтів, що містять саліцилатні сполуки.

При сильній чутливості лікар має призначити епінефрин, який слід тримати при собі та бути готовим зробити ін'єкцію у випадку розвитку анафілаксії.

 

Джерела інформації:

  1. https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-bilberry-88315
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193617/
  2. https://www.aaaai.org/ask-the-expert/anaphylaxis-to-blueberry
  3. http://www.phadia.com/da/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Fruits/Blueberry
  4. https://healthfully.com/blueberry-allergy-symptoms-4289394.html
  5. https://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/allergies/food-allergy/other/blueberry-allergy-symptoms.htm

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!