- Причини алергії
- Симптоми
Цей вітамін необхідний організму для підвищення імунітету, боротьби з інфекціями та застудними хворобами, сприяє утворенню колагену, який забезпечує молодість шкіри.
Денну потребі в цьому вітаміні покриває приблизно 30-40 ягід смородини.
Також вживання чорної смородини допомагає підтримувати здорові серце та печінку та сприяє лікуванню ниркових каменів, хвороби Альцгеймера, діареї, бореться з артритом та подагрою.
Крім того, смородина, так само як калина, ‒ засіб проти впливу радіації. А ще ця ягода покращує роботу головного мозку, понижує кров'яний тиск і має протизапальні властивості, завдяки наявності в ній природного аспірину – саліцилової кислоти.
Втім, у чутливих людей саліцилати можуть стати причиною харчової непереносимості. Вона часто проявляється нудотою, блювотою, головним болем, діареєю. Не знаючи в чому справа, людина може сприйняти такий стан за харчове отруєння або навіть алергію.
У дітей і дорослих з саліцилатною чутливістю до чорної смородини, як і при алергії, можуть спостерігатися кропив’янка або інші висипання та набряки. Нежить та кон’юнктивіт – це ще одні можливі симптоми. Більшість з них почне стихати, коли закінчиться дія подразника...
Люди з чутливістю до саліцилатів можуть реагувати на аспірин та подібні продукти в знеболюючих препаратах, ліках від застуди та грипу, кашльових сумішах і у лосьйонах від вугрів.
Саліцилати містяться в незліченній кількості продуктів: від жувальної гумки, перцевої м’яти до солодощів із фруктовими наповнювачами. Високий вміст саліцилатів виявлений в ожині, чорниці, горобині, вишні, журавлині, малині, червоній смородині, полуниці. Абрикоси, вишні, фініки, виноград та родзинки, гуава, ананас та сливи з чорносливом, помідори, перець, оливки та редис… це усе також про саліцилати.
Іноді, після тимчасового виключення продуктів з саліцилатами з меню, люди можуть безпечно їсти їх в невеликій кількості.
А от щодо справжньої алергії на чорну смородину, то це настільки рідкісне явище, що воно, часом, навіть може бути причиною жартів. Втім, це не означає, що ця ягода не може призводити до алергічних реакцій. В науковій літературі задокументовано кілька випадків такої алергії.
Причини алергії на чорну смородину
Наприклад, відомі випадки перехресних реакцій між чорною смородиною, персиком, абрикосом, нектарином та малиною.
Інше джерело вказує про синдром оральної алергії (СОА), спричинений пилком злаку (грястиці), а також кипарису та маслини.
Втім, які конкретно алергени запускають реакцію на чорну смородину, наразі невідомо. Хоча не виключено, що за це відповідальні такі ж білки, які виявлені в інших порічках, тій же червоній смородині. Тим більше, що, як показують клінічні дослідження, розвиткові симптомів на чорну смородину передує реакція на червону.
В останній був виявлений білок-переносник ліпідів (ЛТП) Rib r 3. Це термостійкий білок, який зберігає свої властивості навіть після нагрівання.
Наявність в смородині ЛТП, може бути потенційною причиною перехресних реакцій з іншими плодами, які містять цей білок, наприклад, з персиком.
Крім того, у людей, чутливих до смородини, можлива реакція і на інші плоди роду агрусових, до якого вона належить.
Симптоми алергії на чорну смородину
Якщо у людини є чутливість до чорної смородини, то реакція на неї, подібно іншим видам харчової алергії, має проявитися протягом кількох годин після вживання ягід.
При чутливості до пилку, реакція на смородину дасть про себе знати симптомами СОА. Свербіж в роті, навколо очей, нежить та набряк губ ‒ найпоширеніші ознаки цього стану. Часто така симптоматика зникає самостійно або легко долається з допомогою антигістамінних препаратів.
При справжній алергії реакція буде сильнішою і від неї потерпатимуть і інші органи. В рідкісних випадках може спостерігатися загрозливий для життя стан – анафілаксія.
Такий рідкісний стан діагностували у 47-річної жінки через 2,5 години після вживання червоної смородини.
Задокументовані симптоми зводились до генералізованої кропив'янки, дисфагії, задишки, свербежу долонь, зниженого кров'яного тиску, тахікардії.
Через місяць у цієї самої пацієнтки розвинулась реакція після вживання варення з чорної смородини. Основним симптомом була генералізована кропив'янка.
Вважається, що вживання чорної смородини може також призводити до виникнення астми, болей в животі, набряків, тощо.
Якщо ви помітили будь-які зі згаданих симптомів, зверніться до фахівця аби визначити причину реакції. Якщо діагноз алергії до смородини чи непереносимість саліцилатів підтвердиться, лікар допоможе скласти дієту, яка виключить смородину та інші продукти, до яких може виникати чутливість, зі вашого раціону.
Джерела інформації:
- https://www.healthline.com/health/health-benefits-black-currant
- https://www.semanticscholar.org/paper/Blackcurrant-seed-oil-for-prevention-of-atopic-in-a-Linnamaa-Savolainen/dd343596c10963057569adc3ac5dbec37a36da63
- https://healthfully.com/524821-blackcurrant-allergies.html
- https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(05)02905-2/fulltext
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17521033/
- http://www.phadia.com/da/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Fruits/Red-currant/?id=
- https://fruits.nutriarena.com/en/blackcurrant-benefits/model-56-3/amp
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.