Підступність алергенних білків у пилку амброзії
Алергія на амброзію - одна з найпоширеніших алергічних реакцій, які проявляються в Україні в другій половині літа – на початку осені. Це один з видів полінозу, тобто, алергії на пилок. Чутливість до пилку амброзії може обумовити такі симптоми як закладеність носа, нежить, почервоніння очей та сльозотечу, відчуття дискомфорту чи печіння в горлі, а також може спровокувати прояви бронхіальної астми.
Серед рослин, що виділяють алергенний пилок, амброзія все впевненіше посідає першу сходинку. Навіть в Україні. Будучи завезеною сюди сто років тому разом із зерном із США у рамках продуктової допомоги, що її Америка надавала СРСР, амброзія поширилася вже по всій території країни. Переважно мова йде про амброзію полиннолисту (Ambrosia artemisiifolia). У південних та південно-східних областях алергія до неї посідає чільне місце серед усіх видів гіперчутливості. Тож чому амброзія така небезпечна?
Насправді, це питання має декілька відповідей. Одна з них – алергенність самих білків амброзії, інша – структура пилкового зерна. Важливі також і процеси зміни клімату. Вони теж впливають на основний алерген амброзійного пилку. Не вірите? Тож давайте розбиратися разом.
Отже, до сьогодні у пилку амброзії відкриті та описані 8 алергенних білків. За іншими даними їх може бути більше 40. Чільне місце серед них посідає Amb a 1 – основний або мажорний алерген амброзії полинолистої. Він належить до класу пектат-ліаз. Концентрації цього ферменту збільшуються по мірі дозрівання пилку. Адже саме цей білок відповідає за утворення ростової трубки. Вона утворюється тоді, коли пилок – рослинний сперматозоїд, – дістався рильця маточки квітки і мусить тепер дістатися через маточку до яйцеклітини. І пектат-ліаза допомагає йому у цьому. Ось чому концентрації цього білка-алергена найвищі у пилку амброзії, що дозріває ближче до осені. У нього є час, щоб у цьому пилку утворитись. Відтак, як відмічають лікарі, реакції чутливих людей на пилок амброзії є більш вираженими саме у вересні. Тоді ж спостерігається друга хвиля цвітіння амброзії в Україні.
До пектат-ліази чутливі більше 95 % пацієнтів, що мають симптоми алергії на амброзію. Крім функції, алергенність цього білка може бути зумовлена і його структурою – наша імунна система сприймає саме її як ворожого агента, а також з’єднанням Amb a 1 з іншими речовинами пилку. Наприклад, флавоноїди, що зумовлюють жовтий колір пилку, можуть також викликати реакцію імунної системи. Ці речовини можуть з’єднуватися з Amb a 1 мають для рослини захисний ефект. А ті білки, які інші організми використовують для захисту, наша імунна система часто й сприймає як ворожі. Флавоноїди ж відоми своєю здатністю модулювати імунну відповідь, підсилюючи реакцію на алергени пилку.
Серед інших, доведених алергенів амброзії – Amb a 4 – дефензиноподібний білок, також має захисні властивості. Amb a 6 – це білок-переносник ліпідів або ЛТП. Він відомий своєю стійкістю, а також здатністю викликати важкі алергічні реакції. Amb a 8 – це профілін. Такий білок не несе великої загрози. Втім, гіперчутливість до нього може означати й алергію до великого спектру рослинних продуктів та латексу. Адже профіліни – то білки, які є чи не в кожній рослині. Amb a 9 та Amb a 10 – полькальцини. Вони можуть відповідати за перехресні реакції з алергенами злакових трав у людей, чутливих до цього білку амброзії. Саме злаки відомі наявністю полькальцинів. Amb a 11 – цистеїн-протеаза. Білок, що відповідає за відповідь рослини на стрес. Його кількість зменшується з дозріванням рослини. Втім, дві третини людей з алергією до пилку амброзії реагують саме на нього. І останній білок - Amb a 12 – енолаза. Цей протеїн є ключовим для росту і розвитку рослин і його в клітинах, як правило, дуже багато. На нього теж реагують дві третини людей з алергією до амброзії.
Специфіка будови пилкового зерна впливає на алергенність амброзії
Але широкий спектр стійких білків-алергенів – то ще не всі причини алергенності пилку цієї рослини. Такій властивості сприяє й будова пилкового зерна. Воно у амброзії має розмір близько 20 мікрометрів. Такий розмір пилку притаманний більшості рослин-алергенів. Пилок не є занадто малим, але й не дуже великий. Крім того, у амброзії його поверхня рясно вкрита шипами. Саме вони допомагають пилку утримуватись на поверхні слизової оболонки носа. Відтак, пилок має час розбухнути, лопнути, і алергенний коктейль потрапляє з нього на нашу слизову, звідки всмоктується у кров.
Глобальне потепління та алергенність амброзії
Також амброзія – чи не єдина рослина, для алергенності пилку якої підтверджена роль глобального потепління. Зокрема, є багато робіт західних вчених, які демонструють, що при підвищенні температури та концентрацій СО2 у повітрі, збільшується й концентрація білків у амброзійному пилку. Зокрема, того ж Amb a 1.
Отже, поєднання всіх названих факторів, а також широке розповсюдження цієї рослини на територіях, що є закинутими, і часто не перевіряються людиною, й сприяє тому, що концентрації пилку амброзії в сезон набагато перевищують клінічно значущий поріг у 10 пилкових зерен в кубометрі повітря. І пилок цей, через велику його кількість, може знаходитись в атмосфері і день, і ніч. І уникнути контакту з ним чутливим людям дуже складно.
А, відтак, щоб у людей, сенсибілізованих до пилку амброзії, не виникало симптомів полінозу, завчасно, до початку сезону, їм рекомендується пройти курс алергенної імунотерапії (АІТ). Саме вона є єдиним способом лікування алергії на амброзію.
Разом з тим, ліки від алергії на амброзію можна застосовувати і під час сезону пилкування. Але це лікування буде симптоматичним. Людям з пилковою алергією рекомендується прийом антигістамінних препаратів. Назальні симптоми можуть полегшити місцеві спреї, а симптоми з боку легень, задишку усунуть бронходилататори. Від хвороби як такої вони не позбавлять, але полегшать її симптоми. Втім, у будь-якому разі, всі ці ліки потрібно підбирати разом з лікарем.
Джерела інформації:
- https://www.karger.com/Article/FullText/487997#ref3
- https://bmcplantbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2229-14-176
- https://allergy.org.ua/alerhiia-na-ambroziiu-ne-prykhodyt-sama/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.