Разом з тим, іноді вживання буряку краще відкласти, або, принаймні, обмежити його порції.

У людей з низьким тиском, цей овоч може знизити його ще більше. Не варто налягати на буряк при проблемах з рівнем цукру в крові. А при розладах травлення, буряк може підвищувати газоутворення. При сечокам'яній хворобі – підвищувати ризик виникнення каменів в нирках, через наявність у ньому оксалатів.

Досить часто  буряк є причиною бетерії – зміни кольору сечі чи калу.

Це відбувається через сполуку бетанін, яка надає овочу його червоний колір. Після споживання буряка бетанін подорожує тілом і, врешті, дістається нирок. Тут він вимивається з організму, внаслідок чого утворюється рожева або червона сеча.

Сама по собі бетурія – нешкідливий стан, але інколи вона може вказувати на проблеми зі здоров'ям. Наприклад, вона є частим симптомом дефіциту заліза.

Також буряк багатий на нітрати, через що краще не давати його у великих кількостях дітям, особливо – в сирому вигляді, – краще зварити чи запекти його.

Крім того, буряк може спровокувати розвиток алергії аж до анафілаксії. Щоправда, подібні реакції трапляються вкрай рідко. Але потрібно бути готовим, що реакцію може спричинити як вживання так і вдихання парів під час приготування буряка. 

Причини алергії на червоний буряк

Вважається, що діти, літні люди та ті, хто страждає на діабет, більш схильні до алергії на буряк.

Наявність чутливості до цього овоча серед найближчих родичів, а також атопія та астма, теж підвищують ризик появи реакції.

Крім того, буряк входить до сімейства амарантових. Відтак, можливі перехресні реакції з іншими представниками цієї родини, наприклад, шпинатом та кіноа.

В деяких джерелах вказується також на те, що люди чутливі до пилку таких рослин як амброзія, береза, амарант, шовковиця та фундук, можуть бути чутливими і до буряку. В даному випадку виникатиме стан відомий як синдром оральної алергії.

А от жодних білків-алергенів у червоному буряку на сьогодні ще не охарактеризовано.

Єдине, що науковцям вдалося виділити з червоного буряку, так це ген, який кодує білок, подібний за структурою до латексу Hev b 5. Ген, що кодує хітіназу з гевеїноподібним доменом, був виділений і з листя цукрового буряку. Даний ген активується грибковою інфекцією. Та чи відіграють ці сполуки якусь роль у проявах алергії, на даний момент ще невідомо.

Симптоми алергії на червоний буряк

Повідомлення про алергічні реакції на буряк рідкісні. 

Але вважається, що вживання буряку, як і за інших харчових алергій, може викликати наступні симптоми:

  • Нежить
  • Біль у горлі
  • Хрипи
  • Блювота
  • Діарея
  • Висипання
  • Свербіння шкіри
  • Набряк обличчя
  • Кропив’янку

Крім того, є декілька повідомлень про астму та ринокон'юнктивіт, спричинені вдиханням пари вареного буряка. 

Також після вживання цього столового овочу зафіксовано один випадок анафілаксії – важкої та небезпечної для життя реакції.

Важкі симптоми у вигляді кропив'янки та астми проявилися і у 13-річної бразильської дівчинки через 40 хвилин після вживання солоного відвареного буряка.

Цікаво, що в цьому випадку шкірне тестування показало негативну реакцію на буряк. Але провокаційна проба з вареним овочем призвела до генералізованої кропив'янки, стягування горла та бронхоспазму через 30 хвилин після його вживання.

Єдині ліки, здатні зупинити ці та інші симптоми анафілаксії (вона також може проявлятися ангіоневротичним набряком, зниженням тиску, втратою свідомості) – це ін'єкція епінефрину. Антигістамінні та стероїдні препарати безсилі при сильній реакції і здатні впоратися лише з порівняно слабкими симптомами на зразок нежиті чи висипу.

При появі будь-яких симптомів на буряк чи інший продукт потрібно звернутися до алерголога для проходження відповідного тестування. На основі результатів останнього він може рекомендувати виключити червоний буряк та продукти, які його містять, зі раціону. При ризику сильної реакції лікар може виписати рецепт на ін’єкційний дозатор епінефрину.

 

Джерела інформації:

  1. https://www.cookist.com/10-side-effects-of-using-beetroot/
  2. https://www.healthline.com/health/beeturia
  3. https://userbeets.com/how-to-treat-beet-allergy/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354182/
  5. http://www.phadia.com/en-GB/5/Products/ImmunoCAP-Allergens/Food-of-Plant-Origin/Vegetables/Beetroot-/
  6. https://fruitsfacts.com/beetroot-allergy-symptoms/?__cf_chl_jschl_tk__=b5485011caad10168ab53e06cc3de1e09032d881-1579455423-0-ARp5L2gZAosPyztsNnIU86jqY1nMDug51yBrp2IbeNh1D4yl8x89LDk21bulK6hZaAwzwVxABIYg6TkOwxeupItP7u3EniU5uyMu6U6MeZXDDEwiCr06hgX1cDPDXH8jmfK2Ny1I5-zWmgl2SSKhCZFT5AFSUtI6dNJ9OtlUIdD9QZGyOkZK3UwAiJrMeJZGUv72iC8onGwnhbBepuAGl3fieFLO-xNMuah_vrMm-ygg0JU9jBBqtsanYfSuLPx9NgPJi4yBQUBoc0kvBzAiSaNm4m794X-USNF-CZPjP_OC
  7. https://www.instah.com/allergies/what-is-beet-allergy-symptoms-and-treatment/amp/

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

cтатті про алергію

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!